Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training RGL eerstejaars blok 1 2019-2020: Introductie

Werkwijze

Neem alle tabbladen van deze LibGuide door in de gegeven volgorde. Aan de linkerkant vind je informatie en uitleg over bepaalde onderwerpen. Rechts vind je de opdrachten die je moet uitvoeren. Veel succes!

Waarom deze LibGuide?

Als rechtenstudent moet je vaak (aanvullende) bronnen zoeken en raadplegen. In deze training krijg je uitgelegd hoe je je eerste weg vindt in de digitale universiteitsbibliotheek.

“Waarom is dat nodig? Ik kan toch prima via Google en andere zoekmachines zoeken”, is een veel gestelde vraag. Inderdaad, je kunt veel informatie ook via Google vinden, maar je weet dan niet of die informatie betrouwbaar is en wetenschappelijk verantwoord. Dat is wel zo als je die informatie via de bibliotheek vindt. Bovendien ontsluit de bibliotheek allerlei informatie waar je anders voor moet betalen en die via Google niet vrij beschikbaar is. Alle reden dus om het zoeken gelijk goed aan te pakken en jezelf aan te leren om dat via de bibliotheek te doen!

We begeleiden je er stapsgewijs doorheen.

Gebouw én digitale omgeving

De bibliotheek is niet alleen een gebouw, maar ook een digitale omgeving. Heel veel informatiebronnen kun je tegenwoordig online uit de bibliotheek verzamelen. Nog niet alles is digitaal. Voor sommige zaken mag of moet je nog naar het gebouw waarin de bibliotheek (UB-Binnenstad, Drift 27) is gehuisvest. In de bibliotheek zijn behalve boeken, ook studieplekken, een koffiebar en een restaurant. Bekijk het filmpje hieronder voor een impressie.

Er is ook een Universiteitsbibliotheek in de Uithof. Je vindt er de collecties van de bèta en gamma disciplines. De faciliteiten zijn vrijwel gelijk.

Toegang tot de digitale bibliotheek

Vanaf een UU-computer: Als je werkt op een computer van de universiteit, heb je direct toegang tot de collecties van de bibliotheek. Je hebt namelijk al ingelogd toen je de computer in gebruik nam en de bibliotheek herkent deze computer als veilig.

Vanaf een eigen device en thuis: Zolang je op een openbare site bent, wordt er niets gevraagd. Wil je naar een zoeksysteem of digitaal boek of digitaal tijdschrift waarvoor de bibliotheek betaalt, dan word je gevraagd om in te loggen. Dat gaat via je Solis-id en je wachtwoord. Het inlogscherm verschijnt alleen wanneer je werkt vanaf de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Begin daarom altijd op die site.

Een woud aan zoeksystemen

De bibliotheek beschikt over vele collecties en databanken die per vakgebied gerangschikt zijn. In de UB zijn 7 vakgebieden te onderscheiden. De vakgebieden zijn gekoppeld aan de 7 faculteiten die er in Utrecht zijn. De collectie die van belang is voor rechtenstudenten valt onder het vakgebied van Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO), omdat je aan de faculteit met diezelfde naam studeert. Binnen REBO heeft Rechtsgeleerdheid een aparte collectie.

Als je informatie wilt zoeken over Recht moet je dus eerst uitkomen bij de zoeksystemen van Rechtsgeleerdheid. Binnen dit vakgebied zijn er vele zoeksystemen. Sommige zoeksystemen kunnen alleen in deelgebieden van het Recht zoeken (bv. alleen privaatrecht of strafrecht of alleen in uitgaven van een bepaalde uitgever). Andere zoeksystemen kunnen overkoepelend zoeken (d.w.z. in meerdere deelgebieden of in uitgaven van meerdere uitgevers). Er is géén zoeksysteem dat álle juridische informatie doorzoekt.

Google is een overkoepelend zoeksysteem dat het openbare deel van internet doorzoekt. Maar: heel veel is niet openbaar en niet gratis beschikbaar op internet en helaas staat er ook heel veel onzin op internet (niet betrouwbaar en niet wetenschappelijk verantwoord). De Universiteit Utrecht betaalt voor toegang tot niet-openbare juridische vakinformatie aan uitgevers. De uitgevers eisen dat hun zoeksystemen alleen toegankelijk zijn voor studenten en medewerkers van de universiteit. Daarom moet je voor die zoeksystemen inloggen met je Solis-id. Het inlogscherm verschijnt alleen wanneer je via de website van de UB werkt. Alle reden om dus via de bibliotheek te zoeken als je wetenschappelijk bezig bent.

Websites en zoeksystemen verschillen allemaal van elkaar en ze werken net allemaal anders, bovendien veranderen ze soms. Dat maakt het zoeken ingewikkeld. Het is uiteindelijk een kwestie van proberen. Ook zul je merken dat de zoekresultaten soms verschillen zonder dat er een duidelijke oorzaak aan ten grondslag ligt. Laat je niet van de wijs brengen en oefen veel. Immers oefening baart kunst!

Deze LibGuide

Deze trainingsmodule is samengesteld uit diverse LibGuides, waaronder:

Deze en andere  LibGuides   van de UU zijn  permanent toegankelijk.

Opdracht (Zoeksystemen)

Ga naar de homepage van de bibliotheek (bv. via de link Bibliotheek op de studentensite van Rechtsgeleerdheid). Klik op het witte blok ‘zoeksystemen’ > zoeksystemen per vakgebied > scroll naar REBO > klik op Rechtsgeleerdheid

 

Hoeveel zoeksystemen zijn er voor Rechtsgeleerdheid (je hoeft niet zelf te tellen, dat staat bovenaan)?

 

Hoeveel zoeksystemen zijn er voor jurisprudentie en hoeveel voor wetgeving?

 

Dat zijn er nogal wat. Hoog tijd dus om je daarin een beetje op weg te helpen via Stap 1.