Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

WorldCat: Algemeen

Introductie

WorldCat is een catalogus waarin je op wereldwijd, nationaal en Utrechts niveau kunt zoeken. 

De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is vindbaar in WorldCat samen met het materiaal van duizenden bibliotheken en uitgevers wereldwijd.

De Universiteitsbibliotheek Utrecht biedt een geoptimaliseerde ingang voor WorldCat met extra zoekfuncties en filtermogelijkheden. Deze gebruik je via:

https://utrechtuniversity.on.worldcat.org

WorldCat heeft ook een algemene ingang, zonder deze functies, die is te gebruiken op worldcat.org.

Wat vind ik in WorldCat?

Je vindt in WorldCat niet alleen boeken maar ook CD's, DVD's maar nog veel meer materialen.

Via de UU-ingang van WorldCat vind je:

  • Het materiaal van meer dan duizend bibliotheken wereldwijd
  • De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht
  • Een selectie van de databases waar de universiteitsbibliotheek een licentie voor heeft

LET OP: je doorzoekt dus niet alle databases waar de bibliotheek een licentie op heeft in WorldCat. De volledige lijst van zoeksystemen vind je op de website van de bibliotheek.

Materiaal lenen bij andere bibliotheken

Boeken of tijdschriften die niet in het bezit zijn van de Universiteitsbibliotheek Utrecht , kun je lenen uit andere Nederlandse of buitenlandse bibliotheken (dit heet ook wel IBL: interbibliothecair leenverkeer). Aanvragen kun je plaatsen door in WorldCat op de titel van de publicatie te klikken. Onder "Access Options" vind je bij "request from Libraries Worldwide" de knop "Interlibrary request". 

interlibrary request

Lees meer hoe je boeken en (tijdschrift)artikelen aanvraagt uit andere bibliotheken.

Toegang tot digitaal materiaal

Digitaal materiaal is toegankelijk via WorldCat, direct vanuit het zoekresultaat. Klik op de blauwe knop met "View full text", "View eBook", "Access journal", "Listen to audio", "View now" of "Access online". 

Open access artikelen en boeken kun je altijd inzien. Voor veel digitaal materiaal biedt de universiteitsbibliotheek een licentie. On-campus heb je altijd toegang en off-campus log je in met je Solis- of UMC-account. Bekijk voor meer informatie de pagina over online toegang.

e-journal in WC

e-book in WC

 

Toegang tot fysiek materiaal van de Universiteitsbibliotheek Utrecht

​Je vindt in WorldCat onder andere fysiek materiaal uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. In de lijst gevonden items zie je meteen of een item beschikbaar is en waar je het vindt.

Soms zie je de vindplaats niet direct in de zoekresultaten, klik dan op de titel om de vindplaats te achterhalen.

Lees hier hoe je de juiste editie van een boek vindt.

Aanvragen & lenen

Materiaal dat in de open opstelling staat kun je zelf uit de kast halen of aanvragen via  de"Request item@UU" knop. Materiaal dat in het depot staat moet je altijd aanvragen. Als het materiaal uitgeleend is, kun je het via de "Request item@UU" knop reserveren. Er wordt eerst gevraagd om in te loggen met je Solis-id of UMC-account

Inloggen en inzicht geleend materiaal

Het inzien en verlengen van je geleende publicaties kan als je ingelogd bent door op de 'My Account' knop te drukken rechtsboven in je beeld. In deze persoonlijk omgeving vind je informatie over je uitleningen, opgeslagen lijsten, boetes, etc.

My account in WC

Verdieping

Off-campus inloggen

Als je off-campus (niet op een UU-netwerk) zoekt in de UU-ingang van WorldCat verschijnt er een inlogscherm. Hierin kun je kiezen om in te loggen met je (gast) Solis-id óf om door te gaan als gast.

Inloggen met Solis-id

Het is aan te raden om in te loggen met je Solis-id, want dan kun je alle functionaliteiten van de bibliotheek gebruiken. De toegang in WorldCat is dan hetzelfde als vanaf het UU-netwerk.

authentication WC

 

Doorgaan als gast

Als je doorgaat als gast kun je nog steeds zoeken in WorldCat maar je hebt dan geen toegang tot materiaal en databases waar de Universiteitsbibliotheek Utrecht licenties voor heeft. De real-time beschikbaarheidsinformatie bij de bibliotheek blijft zichtbaar en je kunt nog wel gedrukt materiaal aanvragen met je Solis-id.