Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training Master ASW Jeugdstudies: Opdracht 4.
Full text bemachtigen
 

Opdracht 4. Full text bemachtigen

Ga op zoek naar de full text van de drie geselecteerde bronnen. Vul op het formulier bij elke bron in of je de full text hebt kunnen vinden.

Download eventueel meteen van andere geschikte bronnen de pdf en sla deze op. Bijvoorbeeld op je eigen U-schijf. Zo kun je er later nog bij.

Gebruik de aanwijzingen in naastgelegen boxen.

Beschikbaarheid tijdschriften in UU controleren met de tijdschriftenlijst of WorldCat

Meestal zoek je op onderwerp artikelen in wetenschappelijke zoekmachines, maar soms wil je gewoon checken of de UB toegang biedt tot een bepaald jaar van een bepaald tijdschrift. Gebruik daarvoor het overzicht Digitale Tijdschriften. Je kunt daar alle bij de UU beschikbare digitale tijdschriften zien, op:

 • titel
 • vakgebied (´Subject´)
 • uitgever (Advanced Search > 'Vendor')

Je kunt zien welke jaren beschikbaar zijn, en er worden links naar de (uitgevers)sites gegeven waar je de full-text kunt vinden. Ook staan er links naar gegevens over papieren versies van het tijdschrift.

Je kunt ook het tijdschrift opzoeken in WorldCat met UU ingang. Hier vind je ook de gegevens over beschikbaarheid bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht als je doorklikt op de titel en voor eventuele andere edities en (papieren) versies op Editions & Formats.

Veel, maar niet alle wetenschappelijke tijdschriften zijn online. Het verschilt per vakgebied en per taal. 

Als je zoekt in een database of zoekmachine zal de UBUlink Kleine UBU-link knop je informatie geven en zo mogelijk doorlinken naar de publicatie in het bezit van de bibliotheek, zowel  voor print als online materiaal

De universiteitsbibliotheek heeft het niet, wat nu?

 1. Toont de UBUlink misschien niet de correcte aanwezigheidsinformatie? Controleer deze handmatig in WorldCat (op titel boek of gedrukt tijdschrift) en/of de tijdschriftenlijst (op titel tijdschrift).
 2. Is een boek misschien gratis online beschikbaar? Check Google Books. Is een tijdschriftartikel misschien gratis online beschikbaar? Check Google Scholar (de links in de rechterkolom).
 3. Is de publicatie in een andere Nederlandse bibliotheek? Materiaal bij andere Nederlandse bibliotheken vraag je aan vanuit WorldCat door op de titel van de publicatie te klikken. Onder "Availability" vind je bij "Libraries Worldwide" de knop "Interlibrary request". Je komt dan in een aanvraagscherm waar je je verzoek kunt plaatsen. Deze dienst is niet gratis. Lees meer over hoe je aanvraagt en leent bij andere bibliotheken op de website van de bibliotheek. Lenen bij andere universiteitsbibliotheken is voor studenten in Nederland kostenloos: eerst een pasje laten maken, dan zelf ophalen en terugbrengen. Je kunt natuurlijk ook iemand die je kent een kopie laten maken in een andere bibliotheek.
 4. Zou deze publicatie ook in de Universiteitsbibliotheek Utrecht moeten zijn? Je mag een aanschafsuggestie indienen. Of neem contact op met de vakspecialist.
 5. Auteur mailen: de auteur van het artikel verzoeken het stuk toe te sturen. Op uitgeverssites en in bestanden als Scopus staan vaak de mailadressen van auteurs genoemd.
 6. Hulp vragen via Twitter is handig bij artikelen uit tijdschriften waar de UU geen abonnement op heeft en die niet Open Access zijn. Verstuur een tweet met de URL en voeg daar de hashtag #icanhazpdf aan toe. De kans is groot dat je dan in contact komt met iemand die je (een PDF of andere versie van) het stuk rechtmatig kan toesturen.
 7. Is de publicatie misschien in een buitenlandse bibliotheek beschikbaar? Als je het in WorldCat vindt kun je het bestellen via IBL.
 8. Zelf aanschaffen? Online toegang tot een artikel kan meestal via de uitgeverssite van het tijdschrift worden gekocht (met een creditcard); boeken kun je uiteraard kopen via de (online) boekhandel. 

Hoe en waar ga ik het gevonden materiaal opslaan? Reference managers!

Het kan handig zijn om een plek te hebben waar je al je literatuur (incl full text indien aanwezig) opslaat. Er bestaan verschillende van deze zogenaamde literatuurmanagementsystemen. Voorbeelden zijn  EndNote, Refworks, Mendeley en Zotero. Deze systemen kunnen ook heel handig zijn voor het (automatisch) aanmaken van referenties in de tekst en literatuurlijsten.  Goed referentie management helpt je om meer efficiënt en effectief te werken.

Meer informatie vind je in de Libguide Reference management.

UBU-link: snel naar de volledige tekst en meer opties

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBUlink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van de publicatie via de universiteitsbibliotheek, zowel digitaal als op papier.

UBUlink-groot

UBUlink: snel naar de publicatie

Je kunt in verschillende zoeksystemen publicaties vinden die je in handen wilt krijgen. Op veel van deze plekken kun je hiervoor de UBUlink gebruiken.

De UBUlink geeft in het geval van digitale publicaties meestal directe toegang. Bij papieren publicaties geeft de link informatie over de beschikbaarheid bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht.