Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training PubMed: 3. Advanced search

Leerdoel

In dit onderdeel leer je hoe je zo efficiënt mogelijk kunt zoeken in PubMed. door gebruik te maken van de mogelijkheden in het Advanced Search-scherm.

OPDRACHT 8

Lees de tekst in het blok 'Zoeken in velden' hiernaast.

Ga in PubMed naar Advanced Search en maak indien nodig de zoekbalk bovenin het scherm leeg (Clear).
Zoek nu met behulp van de Builder naar artikelen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (zoekveld: 'Journal' en met het woord ‘Alzheimer’ in titel en/of abstract. 

Hoeveel artikelen vind je?
(klik op de vraag om het antwoord te zien)

OPDRACHT 9

Lees de tekst in het blok 'Truncatie en aanhalingstekens' hiernaast.

Deze tips kun je waar nodig gebruiken om te bepalen hoe je je zoektermen het beste kunt invoeren in PubMed.

OPDRACHT 10

Lees de tekst in het blok 'Zoektermen combineren' hiernaast.

De bibliotheek van de Universiteit van Sydney heeft een online game ontwikkeld om te oefenen met het gebruik van haakjes en Booleaanse operatoren. Je vindt het spel hier:

http://iwrite.sydney.edu.au/ENGINEERING/Other-Resources/Research-Skills/Search-smarter--search-faster-/nesting.html

OPDRACHT 11

Lees de tekst in het blok 'History' hiernaast.

Voer in PubMed met behulp van ‘History’ een zoekactie uit naar bijwerkingen (side effects of adverse effects) bij vaccinatie (vaccination) tegen Mexicaanse griep (swine flu of H1N1). Denk goed na of je de losse onderdelen moet combineren met AND of OR.

Hoeveel treffers krijg je? Zijn ze relevant?
(klik op de vraag om het antwoord te zien)

Zoeken in velden

Standaard zoekt PubMed zowel op de letterlijk ingevoerde zoektermen als op MeSH-termen Je kunt de manier waarop PubMed zoekt aanpassen door zelf aan te geven binnen welke velden PubMed moet zoeken. Enkele mogelijkheden zijn: auteursnaam [au], tijdschrifttitel [ta] en titel/abstract [tiab]. Met [tiab] doorzoek je ook de auteur keywords.

Lijst met alle doorzoekbare velden en betekenis

Je kunt zelf de veldnaam tussen vierkante haken achter de zoekterm zetten. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van de ‘Search Builder’ in ‘Advanced search’.

Je vindt de link naar ‘Advanced search’ onder het standaard zoekscherm van PubMed.

PubMed - Advanced Search

 

Met de ‘Builder’ kun je voor elke zoekterm aangeven binnen welk veld deze gezocht moet worden. Standaard staat ‘All Fields’ ingesteld, maar je kunt dit zelf wijzigen.

Screenshot  Advanced Search

Om een zoekactie op te bouwen kun je in elke regel van de ‘Builder’ een  zoekterm invoeren (en kiezen in welk veld de term gezocht moet worden). De ingevoerde zoektermen verschijnen automatisch in de zoekregel bovenaan het scherm.  Voor elke nieuwe zoekterm geef je aan hoe je deze met de eerder toegevoegde zoektermen wilt combineren: met AND, OR of  NOT (voor meer uitleg zie het onderdeel 'Zoektermen combineren'. Er verschijnt automatisch een nieuwe zoekregel indien nodig.

Ten slotte klik je op ‘Search’ of  ‘Add to history’ om de zoekactie uit te voeren. Kies je voor ‘Search’, dan ga je naar het scherm met zoekresultaten. Kies je voor ‘Add to history dan blijf je in het ‘Advanced Search’ scherm en kun je direct een nieuwe zoekactie uitvoeren of zoekacties combineren (meer hierover in het onderdeel ‘History).

Screenshot searchbuilder- adding search

 

Truncatie en aanhalingstekens

Om termen met andere uitgangen of een alternatieve spelling te vinden, kun je het truncatie-symbool gebruiken: een asterisk (*). PubMed zoekt dan op alle woorden en woordcombinaties die met de genoemde letters beginnen. Voorbeeld: ‘obes*’ zoekt zowel op het woord ‘obese’ als op de woorden ‘obesitas’, ‘obesity’,  en alle andere woorden en woordcombinaties die beginnen met ‘obes’.

Let op: als er meer dan 600 woorden/woordcombinaties worden gevonden, geeft PubMed een waarschuwing. In dit geval worden niet alle variaties van je getrunceerde zoekterm meegenomen in de zoekactie. Je moet je zoekterm dan aanpassen, bv. door een langere woordstam te nemen als zoekterm of door zelf de beoogde woordvarianten in te voeren.

 Wildcard_search

Aanhalingstekens kun je gebruiken als je zoekterm uit meer dan één woord bestaat. Je voorkomt hiermee dat PubMed de woorden uit je zoekterm ook los van elkaar zoekt.

Een paar aandachtspunten:

  • PubMed herkent alleen dubbele aanhalingstekens (“)
  • Bij gebruik van truncatie of aanhalingstekens zet PubMed de zoekterm(en) niet langer om naar MeSH.
  • Gebruik truncatie en aanhalingstekens nooit in combinatie – truncatie werkt dan niet goed.

Zoektermen combineren

In PubMed kun je zoektermen combineren met behulp van de zogenoemde ‘Boolean operators’ OR, AND en NOT. Bij OR zoekt PubMed naar alle treffers waar één of beide zoektermen in voorkomen (zie afb. 1 hieronder). Als twee zoektermen gecombineerd worden met AND, zoekt PubMed alleen naar die treffers waar beide zoektermen in voorkomen (afb. 2).  NOT geeft alle treffers waar de eerste term wel, maar de tweede term niet in voorkomt (afb. 3).

Figure on Boolean logic

Als je meer dan twee zoektermen wilt combineren, is het aan te raden haakjes te gebruiken. Zonder haakjes voert PubMed de commando’s OR, AND en NOT namelijk uit in de volgorde waarin ze aangeboden worden. Dit levert soms ongewenste resultaten op!

Stel dat je op zoek bent naar artikelen over vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Als je nu de zoekactie als volgt opstelt:

vaccination AND swine flu OR H1N1

zul je artikelen vinden waarin de woorden ‘vaccination’ en ‘swine flu’ beide voorkomen, én artikelen waarin de term ‘H1N1’ voorkomt (maar die misschien helemaal niet over vaccinatie gaan).

De juiste manier om deze zoekactie te formuleren is dan ook:

vaccination AND (swine flu OR H1N1)

History

Bij uitgebreide zoekacties wordt het gebruik van haakjes al snel ingewikkeld. Je raakt het overzicht kwijt, en voor je het weet staat er een haakje verkeerd. Je kunt dan beter eerst zoeken met afzonderlijke zoektermen, en deze later combineren. In PubMed kun je hiervoor gebruik maken van de functie ‘History’ (te vinden bij ‘Advanced search’).

In ‘History’ vind je een lijst met alle zoekacties die je in deze sessie hebt uitgevoerd. Je kunt zoekacties combineren door de nummers van de zoekacties in te typen in de bovenste zoekregel (klik hiervoor eerst op Edit‘), gescheiden door AND of OR. Bijvoorbeeld: #1 AND #2. Als je eerst wil zien hoeveel treffers een gecombineerde zoekactie oplevert, kun je klikken op ‘Add to History’.