Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training PubMed: 1. Zoeken in PubMed

Leerdoel

Je kan aangeven waarom je voor gerichtere resultaten in Pubmed anders zal moeten zoeken dan je doorgaans doet in 

Je kent de verschillende manier van weergave en sortering van je resultaten in Pubmed en kan deze aanpassen naar wens.

OPDRACHT 1

Open de homepagina van de Universiteitsbibliotheek, ga naar de lijst met zoeksystemen en open daar de database PubMed. Type in de zoekbalk de zoekterm Aids in. Je vindt véél referenties.

Bekijk de eerste pagina's met treffers. Zijn er titels bij die niets met de ziekte Aids te maken lijken te hebben? In het blok 'Zoeken zoals in Google' hiernaast staan ook een paar voorbeelden.

Hoe zou het komen dat deze titels toch in de resultatenlijst staan?
(klik op de vraag om het antwoord te zien)

OPDRACHT 2

Lees de tekst in het blok 'Weergave en sortering van de resultaten' hiernaast.

Sorteer je resultatenset die je hebt verkregen in de vorige opdracht op 'Most recent'.  Klik vervolgens op de titel van de eerste treffer. Zet het formaat daarvan op MEDLINE’. Dit doe je door het uitklapvenster na ' Abstract' te openen en een vinkje te zetten bij MEDLINE.

Je ziet nu als het ware het kaartje uit de grote kaartenbak van de MEDLINE-databank. Onder ‘PT’ zie je bijvoorbeeld wat voor soort publicatie het is. Kijk ook wat er onder ‘TI’, ‘AB’ (indien aanwezig) en ‘AU’ staat.

 

OPDRACHT 3

Lees de tekst in het blok 'UBUlink: snel naar de volledige tekst en verwante informatie' hiernaast.

Ga via de ‘Back’-functie van je browser terug naar het vorige scherm. Het artikel wordt nu weergegeven als ‘Abstract’. Klik op de Kleine UBU-link knop rechts bovenaan en kijk of dit artikel full-text beschikbaar is.

Meer informatie over hoe je aan een artikel komt dat de UB niet full-text beschikbaar heeft, vind je in het blok 'De universiteitsbibliotheek heeft het niet, wat nu?' (in de rechterkolom geheel onderaan).

Zoeken zoals in Google?

Als je in PubMed zoektermen invoert zoals in Google, vind je meestal veel te veel resultaten, die lang niet allemaal relevant zijn. Hieronder zie je een voorbeeld van resultaten die je te zien krijgt wanneer je de zoekterm 'Aids' invoert in PubMed:

 

Weergave en sortering van de resultaten

Standaard toont PubMed de resultaten als ‘Summary’, met 20 tegelijk. De meest recent toegevoegde treffers staan bovenaan.

Via de regel hierboven: Summary / 20 per page / Sort by Most Recent kun je aangeven hoeveel resultaten je wilt zien. Hoe meer resultaten je laat zien, hoe minder tijd je verliest omdat je van scherm moet wisselen. Ook het ‘format’ van de resultaten kun je via dit menu aanpassen. Dit kan ook voor een individuele treffer.

 

Tenslotte is het ook mogelijk om je resultatenset te sorteren op enkele manieren. Dit kan soms ook handig zijn!

Een nieuwe optie is sorteren op "best match". Er wordt dan op een andere manier gezocht, waarbij woorden gewogen worden (frequentie) en de meest relevante artikelen bovenaan komen te staan. Het totaal aantal resultaten bij “best match” is anders dan bij  regulier zoeken, en “Search details” worden niet getoond.

UBUlink: beschikbaarheid van publicaties

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBUlink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van de publicatie via de universiteitsbibliotheek, zowel digitaal als op papier.

UBUlink: snel naar de publicatie

Je kunt in verschillende zoeksystemen publicaties vinden die je in handen wilt krijgen. Op veel van deze plekken kun je hiervoor de UBUlink gebruiken.

De UBUlink geeft in het geval van digitale publicaties meestal directe toegang. Bij papieren publicaties geeft de link informatie over de beschikbaarheid bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

De universiteitsbibliotheek heeft het niet, wat nu?

  1. Toont de UBUlink misschien niet de correcte aanwezigheidsinformatie? Controleer deze handmatig in WorldCat (op titel boek of gedrukt tijdschrift) en/of de tijdschriftenlijst (op titel tijdschrift).
  2. Is een boek misschien gratis online beschikbaar? Check Google Books. Is een tijdschriftartikel misschien gratis online beschikbaar? Check Google Scholar (de links in de rechterkolom).
  3. Is de publicatie in een andere Nederlandse bibliotheek? Materiaal bij andere Nederlandse bibliotheken vraag je aan vanuit WorldCat door op de titel van de publicatie te klikken. Onder "Availability" vind je bij "Libraries Worldwide" de knop "Interlibrary request". Je komt dan in een aanvraagscherm waar je je verzoek kunt plaatsen. Deze dienst is niet gratis. Lees meer over hoe je aanvraagt en leent bij andere bibliotheken op de website van de bibliotheek. Lenen bij andere universiteitsbibliotheken is voor studenten in Nederland kostenloos: eerst een pasje laten maken, dan zelf ophalen en terugbrengen. Je kunt natuurlijk ook iemand die je kent een kopie laten maken in een andere bibliotheek.
  4. Zou deze publicatie ook in de Universiteitsbibliotheek Utrecht moeten zijn? Je mag een aanschafsuggestie indienen. Of neem contact op met de vakspecialist.
  5. Auteur mailen: de auteur van het artikel verzoeken het stuk toe te sturen. Op uitgeverssites en in bestanden als Scopus staan vaak de mailadressen van auteurs genoemd.
  6. Hulp vragen via Twitter is handig bij artikelen uit tijdschriften waar de UU geen abonnement op heeft en die niet Open Access zijn. Verstuur een tweet met de URL en voeg daar de hashtag #icanhazpdf aan toe. De kans is groot dat je dan in contact komt met iemand die je (een PDF of andere versie van) het stuk rechtmatig kan toesturen.
  7. Is de publicatie misschien in een buitenlandse bibliotheek beschikbaar? Als je het in WorldCat vindt kun je het bestellen via IBL.
  8. Zelf aanschaffen? Online toegang tot een artikel kan meestal via de uitgeverssite van het tijdschrift worden gekocht (met een creditcard); boeken kun je uiteraard kopen via de (online) boekhandel.