Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bronnen zoeken en gebruiken bij cursus GEO1-2105 / GEO1-2204 / GEO2-2204: 4B: boeken

onderzoeksvaardigheden 1 voor milieu- en innovatiewetenschappen

BOEKEN ZOEKEN: opdrachten

Geschatte tijd: 20 min.

  1. Bekijk kort de tips hiernaast.
  2. Zoek twee boeken met zoekactie in de catalogus UBU (gewoon in 'alle velden') met de hoofdtermen van je onderwerp (Engelstalig). Zorg dat je hier niet al te specifieke termen gebruikt en dat je je termen trunceert. Noteer minimaal twee titels. Hopelijk zitten er e-books bij die je straks simpel online kunt lezen. dat staat bij de zoekresultaten aangegeven.
  3. Doe een zoekactie in Google Books. Je kunt heel specifieke termen gebruiken. Kijk als je een boek gevonden hebt daarna met de titel in de catalogus UBU of het in Utrecht beschikbaar is.
  4. Check met behulp van Narcis of er recent aan Nederlandse universiteiten proefschriften zijn geschreven over je onderwerp.

Belangrijke boektitel gevonden die niet in de biblioteekcatalogus staat? Stuur een aanschafsuggestie naar Jeroen Bosman:  j.bosman [at] uu.nl Als het als e-book gekocht kan worden kan het heel snel beschikbaar zijn!

Catalogus UBU

Alle boeken die de Universiteitsbibliotheek heeft staan worden genoemd in de catalogus UBU; zowel de papieren boeken als de tienduizenden moderne e-books. Over veel van die boeken vind je ook op andere plekken (Google Books, Amazon) informatie, maar daar vind je niet de informatie die je nodig hebt om het papieren boek te kunnen lenen of het e-book te openen. Nationale en internationale catalogi (Picarta en Worldcat) vermelden wel de papieren boeken van de UU, maar nog niet altijd e-books van de universiteitsbibliotheek. Raadpleeg dus altijd de UBU catalogus om zeker te weten of je een boek kunt lenen of inzien, ook al heb je de titel op een van deze andere sites ontdekt.

Van papieren boeken zijn in de catalogus meestal alleen de titel en enkele trefwoorden doorzoekbaar. Bij e-books in de catalogus doorzoek je meestal óók de inhoudsopgave en/of samenvatting. Voor e-books zoeken kun je in de catalogus dus iets specifiekere termen gebruiken. In de geowetenschappen is meer dan de helft van de moderne boeken bij de UU al e-book. De catalogus UBU is nu de beste zoekmachine voor wetenschappelijke e-books als je je wilt beperken tot waar je als UU-er toegang toe hebt.

"Zoeken in alle velden" geeft bij onderwerpszoekacties het beste resultaat. Alleen als je naar een specifiek boek zoekt waarvan je de precieze titel of auteur weet, kun je daarvoor specifiekere zoekvelden gebruiken.

Voor het beste resultaat is het wel belangrijk je woorden af te breken op de stam (trunceren), om zo naar alle mogelijke varianten van het woord te zoeken. Dus bijvoorbeeld:

  • region* in plaats van regional
  • hous* OR resident* in plaats van housing OR residential
  • climat* mitigat* in plaats van climate mitigation

Als je dit niet doet, loop je het risico om veel nuttige bronnen te missen!

Google Books

Google Books is een zoekmachine waarin je (gegevens over) meer dan 20 miljoen boeken kunt vinden. Boeken in Google Books komen daarin via het scanprogramma dat Google bij >20 grote bibliotheken uitvoert en via uitgevers die hun boeken zelf uploaden. Zo kun je  met Google de volledige tekst van boeken doorzoeken. Echter lang niet altijd is die volledige tekst ook bij Google Books zelf te lezen. Het hangt af van auteursrechten en toestemming van uitgevers. Vooral oudere boeken waarvan het auteursrecht is verlopen zijn ook in hun geheel te lezen bij Google Books.

Gebruik Google Books naast de Utrechtse ingang van WorldCat (waar zowel Utrechts als wereldwijd bezit kan worden gevonden) voor:

  • Achterhalen van titel/auteur van boeken waarin je onderwerp slechts een deel (hoofdstuk, paragraaf) van de inhoud is;
  • (Met wat geluk) lezen van de gehele tekst van (delen van) boeken die de Universiteitsbibliotheek niet heeft (maar je kunt de UB ook verzoeken een boek aan te schaffen: dat gaat soms erg snel);
  • Via de extra gegevens die Google Books bij een boek vermeldt (citaties, related titles) op het spoor komen van meer boeken over hetzelfde onderwerp.

Als je relevante titels in Google Books hebt gevonden kun je deze vervolgens met de titel in de Utrechtse ingang van WorldCat opzoeken om de volledige tekst in handen te krijgen.

De Libguide Zoekstrategie>Waar zoek ik boeken   biedt meer informatie over het werken met Google Books.

Proefschriften uit Nederland: Narcis!

Dutch dissertations in NarcisIn Narcis staan alle online proefschriften van Nederlandse universiteiten, met doorzoekbare samenvattingen. Proefschriften zijn een heel rijke bron van goede kwaliteit literatuurverwijzingen. Als je een recent proefschrift kunt vinden op jouw onderwerp kan dat veel tijd schelen bij het ontdekken van relevante literatuur.

Meer dan 80% van de proefschriften in Narcis zijn vrij beschikbaar. Narcis is de nationale toegangspoort tot de onderzoeksoutput van Nederlandse universiteiten. Je kunt het ook gebruiken voor het vinden van lopend onderzoek, datasets en onderzoekers.

Moderne proefschriften van de Universiteit Utrecht staan niet in WorldCat.