Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

PubMed: Meer weten

Te veel resultaten, wat nu?

 Als je teveel resultaten hebt om allemaal te bekijken kun je:

 • Specifiekere zoektermen gebruiken
 • Een extra inhoudelijk aspect aan je zoekvraag toevoegen
 • Gebruik maken van de beschikbare filters in PubMed. Dit kan alleen op een veilige manier door in te perken op taal en publicatiedatum (zie de tab 'Train jezelf')

Te weinig resultaten, wat nu?

 trechter - te weinig resultatenAls je te weinig resultaten krijgt, kun je:

 • Minder specifieke termen gebruiken; een ruimere MeSH term gebruiken
 • Je zoekvraag verbreden door alternatieven voor je zoektermen toe te voegen (bijvoorbeeld: cancer OR neoplasm);
 • Je zoekvraag verbreden door woordvarianten mee te nemen (bijvoorbeeld: neoplasm OR neoplastic) of door je zoektermen af te breken op de woordstam (trunceren) als de zoekmachine dat ondersteunt (bijvoorbeeld: neoplas*);
 • Je zoekvraag verbreden door er een aspect uit weg te laten;
 • Nog eens controleren of al je termen wel correct gespeld zijn! Denk hierbij ook aan Engelse/Amerikaanse spellingsvarianten (anaemia/anemia)
 • Andere zoekmachines en databases gebruiken (zie: Méér biomedische referenties vinden in deze LibGuide)

Hoe kan ik gerichter zoeken?

telescope

PubMed biedt veel mogelijkheden om gericht te zoeken.

De bekendste ervan is de ingang: Clinical Queries (zie de tab 'Train jezelf').
Deze ingang biedt vooraf gedefinieerde zoekfilters om gericht te zoeken naar artikelen over o.a. therapie, diagnose, prognose e.d.

 

Het verschil tussen PubMed, MEDLINE en PubMedCentral

MEDLINE vormt het grootste deel van PubMed. MEDLINE artikelen zijn geïndexeerd met de gecontroleerde woordenschat NLM, de Medical Subject Headings (MeSH).

In aanvulling op MEDLINE bevat PubMed bovendien:

 • In-process artikelen die nog moeten worden voorzien van MeSH
 • Oudere artikelen die uit tijdschriften komen die nog maar recent zijn toegelaten in MEDLINE
 • OLDMEDLINE artikelen (1945-1965) die nog niet zijn bijgewerkt met actuele MeSH termen
 • 'Out of scope'-Artikelen uit MEDLINE tijdschriften (plaattektoniek of astrofysica, algemene natuurwetenschappen/chemie
 • referenties uit boeken: NCBI Bookshelf (een citaat voor zowel het boek en elk hoofdstuk of deel van het boek)

PubMed zorgt voor:

 • Uitgebreide zoekfilters, o.a. voor klinische vragen (Clinical Queries)
 • Eenvoudige filters om zoekresultaten in te perken
 • Links naar andere citaten of informatie, zoals die naar gerelateerde artikelen
 • Single Citation Matcher
 • De mogelijkheid om sets met artikelen op te slaan en zoekacties automatisch te laten updaten

PubMedCentral (PMC) is een gratis full-text archief van biomedische en life sciences tijdschriftliteratuur bij de US National Institutes of Health. Er zijn 4.1 miljoen artikelen in opgenomen

Lijst met opgenomen PMC tijdschriften

Méér biomedische referenties vinden

Het verdient aanbeveling om naast in PubMed in ieder geval ook in de Europese tegenhanger Embase te zoeken.

Afhankelijk van het onderwerp bevatten beide bronnen ieder één derde deel unieke referenties en hebben één derde deel gemeenschappelijk.

Embase is ook zeer geschikt om farmacologische referenties te vinden. 

Belangrijke bestanden waar je verder kunt zoeken zijn: 

 • Cochrane Library (o.a. voor het vinden van evidence based materiaal; één van de onderdelen (Cochrane Database of Systematic Reviews) is  opgenomen in PubMed)
 • CINAHL (Cumulated Index for Nursing and Allied Health: voor onderwerpen op het gebied van verpleegkunde en toegepaste gezondheidswetenschappen)
 • PsycINFO (voor onderwerpen op het gebied van psychologie en psychiatrie)

Lijst van alle bestanden van de Universiteitsbibliotheek

Operatoren en wildcards

In PubMed kun je zeer gericht zoeken met de Booleaanse operatoren AND, OR en NOT

De wildcard *  zoekt alleen op de eerste 600 varianten en breekt daarna af

Ordening resultaten aanpassen? Sorteren op datum?

Standaard worden de resultaten in PubMed chronologisch gesorteerd.

Via het menu is dit te veranderen:

Jargon in klare taal

 • MeSH: Medical Subject Headings (= door PubMed gebruikte trefwoorden)

UBUlink:beschikbaarheid van publicaties

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBUlink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van de publicatie via de universiteitsbibliotheek, zowel digitaal als op papier.

UBUlink-groot

UBUlink: snel naar de publicatie

Je kunt in verschillende zoeksystemen publicaties vinden die je in handen wilt krijgen. Op veel van deze plekken kun je hiervoor de UBUlink gebruiken.

De UBUlink geeft in het geval van digitale publicaties meestal directe toegang. Bij papieren publicaties geeft de link informatie over de beschikbaarheid bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

De universiteitsbibliotheek heeft het niet, wat nu?

 1. Toont de UBUlink misschien niet de correcte aanwezigheidsinformatie? Controleer deze handmatig in WorldCat (op titel boek of gedrukt tijdschrift) en/of de tijdschriftenlijst (op titel tijdschrift).
 2. Is een boek misschien gratis online beschikbaar? Check Google Books. Is een tijdschriftartikel misschien gratis online beschikbaar? Check Google Scholar (de links in de rechterkolom).
 3. Is de publicatie in een andere Nederlandse bibliotheek? Materiaal bij andere Nederlandse bibliotheken vraag je aan vanuit WorldCat door op de titel van de publicatie te klikken. Onder "Availability" vind je bij "Libraries Worldwide" de knop "Interlibrary request". Je komt dan in een aanvraagscherm waar je je verzoek kunt plaatsen. Deze dienst is niet gratis. Lees meer over hoe je aanvraagt en leent bij andere bibliotheken op de website van de bibliotheek. Lenen bij andere universiteitsbibliotheken is voor studenten in Nederland kostenloos: eerst een pasje laten maken, dan zelf ophalen en terugbrengen. Je kunt natuurlijk ook iemand die je kent een kopie laten maken in een andere bibliotheek.
 4. Zou deze publicatie ook in de Universiteitsbibliotheek Utrecht moeten zijn? Je mag een aanschafsuggestie indienen. Of neem contact op met de vakspecialist.
 5. Auteur mailen: de auteur van het artikel verzoeken het stuk toe te sturen. Op uitgeverssites en in bestanden als Scopus staan vaak de mailadressen van auteurs genoemd.
 6. Hulp vragen via Twitter is handig bij artikelen uit tijdschriften waar de UU geen abonnement op heeft en die niet Open Access zijn. Verstuur een tweet met de URL en voeg daar de hashtag #icanhazpdf aan toe. De kans is groot dat je dan in contact komt met iemand die je (een PDF of andere versie van) het stuk rechtmatig kan toesturen.
 7. Is de publicatie misschien in een buitenlandse bibliotheek beschikbaar? Als je het in WorldCat vindt kun je het bestellen via IBL.
 8. Zelf aanschaffen? Online toegang tot een artikel kan meestal via de uitgeverssite van het tijdschrift worden gekocht (met een creditcard); boeken kun je uiteraard kopen via de (online) boekhandel.