Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training Master ISW Jeugdstudies: Stap 4. Full text bemachtigen

Doen: Full text bemachtigen

Ga op zoek naar de full text van de bronnen die je hebt geselecteerd. 

Gebruik hierbij de aanwijzingen in de naastgelegen boxen.

Open Access

Op het moment dat je studeert of werkt aan een universiteit heb je toegang tot al het materiaal waar de universiteit voor betaalt (bijvoorbeeld via abonnementen en licenties). Mensen die niet zijn aangesloten bij een universiteit of bijvoorbeeld bij een universiteit die niet de middelen heeft al deze bronnen aan te schaffen, kunnen vaak niet bij de inhoud van de boeken of artikelen die ze nodig hebben.

De Open Access (OA) beweging streeft ernaar wetenschappelijke informatie openbaar toegankelijk te maken, zonder kosten voor de lezer/gebruiker. Een belangrijk doel hiervan is om onderzoek dat met publieke middelen is gefinancierd ten goede te laten komen aan de gehele samenleving.

Inmiddels worden veel publicaties van de Universiteit Utrecht in een vorm van open access gepubliceerd. Bijvoorbeeld als gratis beschikbaar artikel in een 'gewoon' online tijdschrift, als artikel in een volledig open access tijdschrift of ze worden opgenomen in het Utrecht University Repository (te doorzoeken via Narcis).

Open access artikelen (en boeken, maar die zijn er veel minder) vind je terug in meerdere databases, bijvoorbeeld Scopus en Google Scholar. Er bestaan ook databases die zich specifiek richten op open access materiaal. Daarnaast zal de Lean Library browserextensie je attenderen op open access versies van de bron waar je naar op zoek bent.

Beschikbaarheid tijdschriften in UU controleren met de tijdschriftenlijst of WorldCat

Meestal zoek je op onderwerp artikelen in wetenschappelijke zoekmachines, maar soms wil je gewoon checken of de UB toegang biedt tot een bepaald jaar van een bepaald tijdschrift. Gebruik daarvoor het overzicht Digitale Tijdschriften. Je kunt daar door de lijst scrollen of zoeken op:

  • titel
  • issn

Je kunt zien welke jaren beschikbaar zijn, en er worden links naar de (uitgevers)sites gegeven waar je de full-text kunt vinden. 

Je kunt ook het tijdschrift opzoeken in WorldCat met UU ingang. Hier vind je ook de gegevens over beschikbaarheid bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht als je doorklikt op de titel en voor eventuele andere edities en (papieren) versies op Editions & Formats.

Veel, maar niet alle wetenschappelijke tijdschriften zijn online. Het verschilt per vakgebied en per taal. Gedrukte tijdschriften moet je opzoeken in WorldCat met UU ingang.

De universiteitsbibliotheek heeft het niet, wat nu?

  1. Toont de UBUlink misschien niet de correcte aanwezigheidsinformatie? Controleer deze handmatig in WorldCat (op titel boek of gedrukt tijdschrift) en/of de tijdschriftenlijst (op titel tijdschrift).
  2. Is een boek misschien gratis online beschikbaar? Check Google Books. Is een tijdschriftartikel misschien gratis online beschikbaar? Check Google Scholar (de links in de rechterkolom).
  3. Is de publicatie in een andere Nederlandse bibliotheek? Materiaal bij andere Nederlandse bibliotheken vraag je aan vanuit WorldCat door op de titel van de publicatie te klikken. Onder "Availability" vind je bij "Libraries Worldwide" de knop "Interlibrary request". Je komt dan in een aanvraagscherm waar je je verzoek kunt plaatsen. Deze dienst is niet gratis. Lees meer over hoe je aanvraagt en leent bij andere bibliotheken op de website van de bibliotheek. Lenen bij andere universiteitsbibliotheken is voor studenten in Nederland kostenloos: eerst een pasje laten maken, dan zelf ophalen en terugbrengen. Je kunt natuurlijk ook iemand die je kent een kopie laten maken in een andere bibliotheek.
  4. Zou deze publicatie ook in de Universiteitsbibliotheek Utrecht moeten zijn? Je mag een aanschafsuggestie indienen. Of neem contact op met de vakspecialist.
  5. Auteur mailen: de auteur van het artikel verzoeken het stuk toe te sturen. Op uitgeverssites en in bestanden als Scopus staan vaak de mailadressen van auteurs genoemd.
  6. Hulp vragen via Twitter is handig bij artikelen uit tijdschriften waar de UU geen abonnement op heeft en die niet Open Access zijn. Verstuur een tweet met de URL en voeg daar de hashtag #icanhazpdf aan toe. De kans is groot dat je dan in contact komt met iemand die je (een PDF of andere versie van) het stuk rechtmatig kan toesturen.
  7. Is de publicatie misschien in een buitenlandse bibliotheek beschikbaar? Als je het in WorldCat vindt kun je het bestellen via IBL.
  8. Zelf aanschaffen? Online toegang tot een artikel kan meestal via de uitgeverssite van het tijdschrift worden gekocht (met een creditcard); boeken kun je uiteraard kopen via de (online) boekhandel.

Online toegang tot digitale publicaties

Wil je een online artikel of digitaal boek lezen, of wil je zoeken in een bepaalde database?

Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen op verschillende manieren direct toegang krijgen tot digitaal materiaal waar de bibliotheek een licentie voor heeft.

Lees meer over deze verschillende opties op de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

UBU-link: snel naar de volledige tekst

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBUlink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van digitale publicaties via de universiteitsbibliotheek. De UBUlink verschijnt soms in de vorm van een gele knop, maar kan ook een tekstlink zijn.

Meer weten over alle vormen van toegang tot digitale publicaties? Ga naar de pagina Online Toegang.

Hoe en waar ga ik het gevonden materiaal opslaan? Reference managers!

Het kan handig zijn om een plek te hebben waar je al je literatuur (incl full text indien aanwezig) opslaat. Er bestaan verschillende van deze zogenaamde literatuurmanagementsystemen. Voorbeelden zijn  EndNote, Refworks, Mendeley en Zotero. Deze systemen kunnen ook heel handig zijn voor het (automatisch) aanmaken van referenties in de tekst en literatuurlijsten.  Goed referentie management helpt je om meer efficiënt en effectief te werken.

Meer informatie vind je in de Libguide Referentiebeheer.