Ga op zoek naar de full text van de drie geselecteerde bronnen. Vul op het formulier bij elke bron in of je de full text hebt kunnen vinden.
Download eventueel meteen van andere geschikte bronnen de pdf en sla deze op. Zo kun je er later nog bij.
Gebruik de aanwijzingen in de naastgelegen boxen.
Meestal zoek je op onderwerp artikelen in wetenschappelijke zoekmachines, maar soms wil je gewoon checken of de UB toegang biedt tot een bepaald jaar van een bepaald tijdschrift. Gebruik daarvoor het overzicht Digitale Tijdschriften. Je kunt daar alle bij de UU beschikbare digitale tijdschriften zien, op:
Je kunt zien welke jaren beschikbaar zijn, en er worden links naar de (uitgevers)sites gegeven waar je de full-text kunt vinden. Ook staan er links naar gegevens over papieren versies van het tijdschrift.
Je kunt ook het tijdschrift opzoeken in WorldCat met UU ingang. Hier vind je ook de gegevens over beschikbaarheid bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht als je doorklikt op de titel en voor eventuele andere edities en (papieren) versies op Editions & Formats.
Veel, maar niet alle wetenschappelijke tijdschriften zijn online. Het verschilt per vakgebied en per taal.
Als je zoekt in een database of zoekmachine zal de UBUlink je informatie geven en zo mogelijk doorlinken naar de publicatie in het bezit van de bibliotheek, zowel voor print als online materiaal
Het kan handig zijn om een plek te hebben waar je al je literatuur (incl full text indien aanwezig) opslaat. Er bestaan verschillende van deze zogenaamde literatuurmanagementsystemen. Voorbeelden zijn EndNote, Refworks, Mendeley en Zotero. Deze systemen kunnen ook heel handig zijn voor het (automatisch) aanmaken van referenties in de tekst en literatuurlijsten. Goed referentie management helpt je om meer efficiënt en effectief te werken.
Meer informatie vind je in de Libguide Referentiebeheer.
Wil je een online artikel of digitaal boek lezen, of wil je zoeken in een bepaalde database?
Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen op verschillende manieren direct toegang krijgen tot digitaal materiaal waar de bibliotheek een licentie voor heeft.
Lees hier meer over op de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
De Lean Library browserextensie biedt je snel en simpel toegang tot een groot aantal digitale wetenschappelijke bronnen, of je nu on campus of off-campus bent.
Elke keer als je een website bezoekt met een publicatie waar de Universiteitsbibliotheek Utrecht een licentie voor heeft, wordt je gevraagd in te loggen (een keer per browsersessie). Daarna heb je direct toegang. Als gevolg van het gebruik van de extensie kom je ook direct in Google Scholar en PubMed met UBUlink.
Kom je uit bij een publicatie die niet beschikbaar lijkt te zijn dan probeert Lean Library een open access versie voor je te vinden.
Je downloadt de extensie eenmalig, geeft aan van welke instelling je bent en je logt vervolgens in met je Solis-id of je UMC-account en wachtwoord.
Meer weten? Ga naar de pagina Online Toegang via Lean Library van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
Meer weten over alle vormen van toegang tot digitale publicaties? Ga naar de pagina Online Toegang.
In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBUlink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van digitale publicaties via de universiteitsbibliotheek. De UBUlink verschijnt soms in de vorm van een gele knop, maar kan ook een tekstlink zijn.
Meer weten over alle vormen van toegang tot digitale publicaties? Ga naar de pagina Online Toegang.