Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Culturele Antropologie; Wetenschappelijk schrijven 2: Literatuurbeheer: Literatuur verzamelen

Opdracht 4: vergelijk geïmporteerde items

  1. Zoek een titel van een door jou gevonden bron (of als je die nog niet hebt, een van de opgegeven bronnen bij jouw thema) op in Google Scholar en exporteer die vanuit de resultaten lijst naar Zotero met behulp van de connector/extensie.
  2. Ga door naar het artikel zelf (gebruik evt de UBUlink) en exporteer vanaf die bron naar Zotero.
  3. Vergelijk de verschillende items van dezelfde titel in je Zotero database.
  • Is de opgeslagen informatie compleet?
  • Is de full text (bijv. pdf) van het artikel ook opgeslagen in Zotero?
  • laat de dubbele titels nog even staan, die gebruiken we nog in een volgende opdracht

NB Je moet er altijd om denken dat je Zotero eerst even open moet zetten voor je referenties binnen kunt halen. 

Opdracht 5: sla publicaties op

Zoek verder alle literatuur op die is toegewezen aan je thema en die je zelf al hebt gevonden en sla die op in je Zotero map. 

  • Is de opgeslagen informatie compleet (auteur, titel, tijdschrifttitel, abstract etc.)
  • Is de full text (bijv. pdf) van het artikel ook opgeslagen in Zotero?

PDF toevoegen

Komt een pdf niet direct mee, maar heb je die wel of vind je er later nog een?
Sla de pdf dan eerst op op je computer en sleep de pdf dan naar de juiste plek.

Je kunt ook een pdf toevoegen aan je (geselecteerde) item met behulp van het paperclipicoontje in de grijze balk bovenaan de pagina (Attach stored copy of file) 

Publicatie toevoegen aan Zotero: vanuit de bron

Als je online een artikel vindt, dan sla je de titelgegevens en (vaak) de full text op met de browser extensie (icoontje rechtsboven in afbeelding).

 

Publicatie toevoegen aan Zotero: vanuit resultatenlijst

Als je literatuur zoekt in een zoekmachine (Google Scholar, Scopus etc.) dan kun je ook de resultaten opslaan in Zotero met de browser extensie (folder icoontje). Selecteer de publicaties die je wilt importeren in Zotero. Let op! Alleen als er een directe link naar een pdf in de bron aanwezig is, gaat deze automatisch mee naar Zotero. In onderstaand plaatje is dat alleen bij de tweede titel het geval. Wees je er ook van bewust dat je vanuit Google Scholar niet altijd de volledige titelgegevens meekrijgt. Controleer deze daarom wel.

 

Bronnen toevoegen met de hand

Als exporteren vanuit een database niet mogelijk is kun je ook bronnen met de hand toevoegen.

Ga naar Zotero en klik op het groene New item logo in de map waar je de titel wilt toevoegen Kies het juiste type (boek, artikel etc) en vul alle relevante gegevens in.

Meer hulp nodig? Tips & Tricks

Hulp nodig van Zotero zelf, ga naar https://www.zotero.org/support/

Tips & tricks

  • Het icoontje van de browserextensie/Zotero Connector in de taakbalk verandert mee met het soort item type (bjiv een artikel of een resultatenlijst)
  • Heb je grote hoeveelheden resultaten om te exporteren naar Zotero, gebruik dan een RIS file. Selecteer al je gewenste bronnen in je database, kies voor de optie 'Export' en vervolgens voor de optie 'RIS file'. Ga dan naar Zotero en kies voor 'Import...' onder de 'File' knop. Browse naar je RIS file, selecteer de file en dubbelklik of open het bestand.
  • Komt een pdf niet direct mee, maar vind je er later toch een? Sla de pdf dan eerst op op je computer en voeg toe aan je (geselecteerde) item met behulp van het paperclipicoontje in de grijze balk bovenaan de pagina (Attach stored copy of file). Je kunt de pdf ook eenvoudig naar de juiste plaats slepen.
  • Heb je al een PDF maar nog geen metadata? Gebruik dan de "Retrieve pdf metadata" optie van Zotero. Het werkt niet altijd dus check je metadata en vul aan waar nodig.