Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Culturele Antropologie; Wetenschappelijk schrijven 2: Literatuurbeheer: Introductie practicum

Wat ga je doen?

In deze training gaan we aan de slag met het beheren van je literatuur in een literatuurbeheersysteem. Voor deze training gebruiken we de tool Zotero, maar er zijn ook andere alternatieven. Aan het eind van de training laten we je zien welke andere opties er zijn en kun je voor toekomstig eigen gebruik eventueel kiezen voor een ander literatuurbeheersysteem.

 

In deze training word je via een aantal concrete opdrachten begeleid in het maken en gebruiken van je persoonlijke bronnenverzameling.

  • De opdrachten staan in de box linksboven op de pagina
  • Lees eerst de bijbehorende informatie!
  • Doorloop de onderdelen in de aangegeven volgorde 
  • Ga pas naar het volgende onderdeel als je de opdracht(en) volledig hebt uitgevoerd.

Lees de informatie in de boxen hiernaast

Begin daarna met opdracht 1: Starten met Zotero

Wat is literatuurbeheer

Literatuurbeheer (reference management) of referentiebeheer is het systematisch verzamelen, organiseren en gebruiken van literatuurverwijzingen (referenties).

Hierbij kun je gebruik maken van een literatuurbeheersysteem. De Universiteit Utrecht heeft een licentie voor RefWorks en EndNote. Er bestaan ook andere (deels gratis) programma's voor literatuurbeheer die grotendeels hetzelfde werken, zoals Zotero en Mendeley.

Waarom zou je dit doen?

Goed referentiemanagement is een enorme hulp bij het bijhouden van het bronnenmateriaal dat je hebt gevonden en gelezen. Het helpt je ook om literatuurverwijzingen opnieuw te gebruiken, annotaties toe te voegen en je referenties te delen. Bovendien leidt het tot nauwkeurige citaten in elke gewenste stijl. Kortom: met goed referentiebeheer kun je effectiever en efficiënter werken.

Met een reference manager kun je:

  • Geselecteerde literatuur handig bewaren
  • Snel toegang krijgen tot de full text van alle literatuur die je hebt verzameld
  • Literatuurlijsten automatisch opmaken in elke gewenste stijl, bijvoorbeeld in Chicago Style (de door de American Anthropological Association (AAA) gebruikte stijl).
  • Indien gewenst kun je via een plugin in Word (of Google Docs) automatisch verwijzen naar die literatuur, plus een literatuurlijst maken.