Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij ISW premaster Academische Vaardigheden: Statistieken

Publicaties, cijfers en data van het CBS

Om te kunnen zeggen hoe groot een probleem is en wat de kenmerken zijn heb je cijfers nodig. Het CBS en het SCP zijn rijke bronnen voor gegevens over de omvang van een probleem en de trends hierin.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verzamelt veel gegevens over uiteenlopende onderwerpen. Een groot deel van die informatie wordt via allerlei media vrijelijk ter beschikking gesteld. Eén manier is via publicaties. Het voordeel daarvan is dat de data in een context gezet zijn en de interpretaties en conclusies door deskundigen zijn getrokken.

Een andere vorm waarin het materiaal van het CBS beschikbaar wordt gesteld is StatLine, de databank van het CBS. In StatLine vind je statistische informatie in de vorm van tabellen, teksten en grafieken. StatLine bevat tevens tijdreeksen over vele maatschappelijke en economische onderwerpen, regio en conjunctuur. Deze informatie kun je dus ook goed gebruiken bij het beantwoorden van trendvragen.

Voorbeeld: zoeken naar een publicatie van het CBS

We gaan op zoek naar cijfers in publicaties van het CBS:

 • Ga naar de website van het CBS (www.cbs.nl)
 • Je kunt vanaf hier direct zelf via de zoekfunctie publicaties zoeken, maar als je stap voor stap door de site gaat vind je vaak andere resultaten. We gaan op zoek naar een publicatie over “criminaliteit en rechtshandhaving”:
  • Op de homepagina staat rechtsboven een menubalk met [Arbeid en inkomen] [economie] [maatschappij] [regio] [corporate]
  • Klik op Maatschappij
  • Klik op Veiligheid en Recht
  • Scroll hier doorheen, bij het kopje Publicaties vind je uitgaven van het CBS.

Eurostat

Zoek je statistieken buiten Nederland maar binnen de EU zoek dan bij Eurostat.

'Eurostat offers a whole range of important and interesting data that governments, businesses, the education sector, journalists and the public can use for their work and daily life.'

'Eurostat is the statistical office of the European Union situated in Luxembourg. Its mission is to provide high quality statistics for Europe. [...] Providing the European Union with statistics at European level that enable comparisons between countries and regions is a key task. [...] Statistics can answer many questions. Is society heading in the direction promised by politicians? Is unemployment up or down?  How many women go to work? How is your country's economy performing compared to other EU Member States?

Je kunt zoeken op thema of op alfabetisch gerangschikte trefwoorden.

Zoeken in Statline

Er zijn twee zoekopties in StatLine:

 • Via zoektermen (trefwoorden) in de zoekbox
  Let hierbij op de datum van laatste wijziging van de gevonden tabellen (in de rechterkolom): je kunt op deze manier ook tabellen vinden die niet meer bijgewerkt worden.
 • Via thema's
  De informatie in StatLine is onderverdeeld in een aantal thema´s; deze zijn weer onderverdeeld in subthema´s.

StatLine heeft een pagina met een gebruikershandleiding en demonstratiefilmpjes

Voorbeeld: zoeken in Statline

 • Ga naar StatLine
 • Maak gebruik van de zoekfunctie en type in: criminaliteit

Als het goed is worden er iets ongeveer 100 tabellen gevonden waarin data over criminaliteit voorkomen. Deze lijst kun je vervolgens filteren aan de hand van thema, indeling of verslagjaar.
N.B. Let op: Het CBS hanteert vaak meerdere begrippen om een verschijnsel zo specifiek mogelijk te beschrijven, bijv. vormen van criminaliteit zoals vermogensdelicten, geweldsmisdrijven e.d.

Selecteer op basis van de beschrijvingen (verslagperiode, inhoud, datum wijziging, thema) twee tabellen en kijk of deze relevante informatie voor je onderwerp bevatten.
(Gegevens bewaren/ downloaden? Klik op de afbeelding links van de tabel)

 • Gebruik nogmaals de zoekfunctie en zoek naar bruikbare data via een combinatie van begrippen: bijvoorbeeld jongeren en criminaliteit.