Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij Introductie ASW Academische vaardigheden: Zoeken van een hoofdstuk of boek

Op deze pagina: lezen en toepassen (opdracht)

Opdracht 1B en daarnaast informatie over het zoeken van boeken, hoe herken ik een verwijzing naar een boek en het zoeken van hoofdstukken (zie ook Module 1 uit de online training)
Zoeken naar het boek van Adorno
Voorbeeld van zoeken naar in de bibliotheek aanwezig materiaal in WorldCat

Opdracht 1b Verplichte literatuur: hoofdstuk uit een boek

Lees eerst de informatie op deze pagina, gebruik de voorbeelden als je er zelf niet uitkomt.

Zoek het volgende hoofdstuk uit een boek:

1. p. 605 - 627 van Adorno, T. W. (1950). Ch. XVI: Prejudice in the interview material. In T.W. Adorno, E. Frenkel-Brunswik, D.J. Levinson and R. Nevitt Sanford.The Authoritarian Personality, Studies in Prejudice Series, Volume 1, pp. 605-627. New York: Harper & Brothers. Copyright American Jewish Committee. (Let op! paginering van online versie kan afwijken, de opdracht is: lezen tot F. The anti-semites dilemma.)

Sla de teksten meteen op als pdf of mail ze naar jezelf. Dan heb je alles compleet. Zie hiervoor het tabblad 'full text'.

Known item search: zoeken naar boeken

Als je al gegevens hebt van een boek, bijvoorbeeld een titel, kun je die makkelijk terugvinden in WorldCat UU. Dat geldt voor zowel papieren als elektronische boeken (ebooks).  In WorldCat UU kun je op Utrechts niveau (dus de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht), op Nederlands niveau (de collectie van de meeste Nederlandse bibliotheken) en op wereldwijd niveau zoeken.

Daarnaast zijn er nog meer (vakspecifieke) bestanden waar je e-books kunt vinden

​Wil je meer weten? Kijk dan in de LibGuide Boeken zoeken UBU LibGuide artikelen zoeken.

Zoeken van een hoofdstuk

Hoofdstukken in boeken ('edited volumes', 'bundels', 'readers') zijn vrij lastig te vinden.  Je hebt verschillende opties:

 • In Worldcat vind je gedrukte boeken en e-books (o.a. die van de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht). In WorldCat kun je na een zoekactie filteren op artikelen/hoofdstukken,  en als je doorklikt zelfs apart op hoofdstukken. Tot nu toe is nog maar een heel klein deel van de boeken op hoofdstukniveau ontsloten. Bij e-books vind je een directe link naar de online boeken uit de collectie van de UU waar je de afzonderlijke hoofdstukken kunt bekijken.
 • In Scopus is van een gedeelte van de Engelstalige wetenschappelijke boeken voor elk hoofdstuk een apart record aangemaakt; kies als document type hiervoor book chapter. Let op! dit geldt ook hier lang niet voor alle boeken.
 • Je kunt het hoofdstuk (of de titel van het boek) zoeken in Google Scholar (Let op dat je dan wel bent ingelogd anders krijg je geen toegang tot de full text) en kijken of het hoofdstuk (of het e-book) toegankelijk is via de UB.
 • Met Google Books doorzoek je de full tekst van >20 miljoen boeken en kun je er achter komen dat een artikel/hoofdstuk in een bepaald boek staat. Daarna moet je nog wel op zoek naar het boek zelf.

Voorbeelden

Kom je er niet uit? Klik dan op de tabjes hiernaast en bekijk hoe je het hoofdstuk van Adorno kunt vinden en hoe je een boek zoekt in WorldCat.

Het hoofdstuk uit het boek van Adorno is een apart geval. Dit hoofdstuk is gratis toegankelijk via het internet (Open Access). Je kunt  dit hoofdstuk op verschillende manieren vinden.

p. 605-627 (tot F. The anti-semites dilemma) uit: Adorno, T. W. (1950). Ch. XVI: Prejudice in the interview material. In T.W. Adorno, E. Frenkel-Brunswik, D.  J. Levinson and R. Nevitt Sanford. The Authoritarian Personality, Studies in Prejudice Series, Volume 1, pp. 605-627. New York: Harper & Brothers. Copyright American Jewish Committee (AJC).

 • Ga naar de homepage van de Universiteitsbibliotheek Utrecht
 • Kies voor Zoeksystemen: In het lijstje met "Snel naar:" staat Google Scholar (met UBULink)
 • Zoek in Google Scholar (via de pagina's van de UBU) en gebruik de (gehele) titel van het hoofdstuk (Prejudice in the interview material) als zoekopdracht. Let op!: online kan de paginanummering afwijken. (De opdracht is: lezen tot F. The anti-semites dilemma.)
 • Zin in een speurtocht? Ga op zoek naar een versie van het hoofdstuk met de juiste paginering, te vinden in de archieven van de sponsor van het boek de AJC: http://www.ajcarchives.org/main.php

NB. Van dit boek is ook een papieren versie beschikbaar via de catalogus van de bibliotheek

Voorbeeld uit de verplichte literatuur van 2016-2017

Schuyt, K. (2006). Sociale uitsluiting. In Steunberen van de samenleving, pp. 68-77. Amsterdam: Amsterdam University Press.

 1. Ga naar de homepage van de Universiteitsbibliotheek Utrecht > klik op Zoeksystemen en vervolgens onder Snel naar zoeksystemen op WorldCat
  Typ de woorden uit de titel van het boek (bijv: 'steunberen' en 'samenleving') in het zoekbalkje en kies voor zoeken op Titel.
 2. In WorldCat wordt automatisch gesorteerd op Library waardoor de titels uit de collectie van de UU bovenaan getoond worden.
 3. Je kunt nu rechtstreeks via de 'View eBook'  link naar het online boek. Kies uit de Table of Contents het betreffende hoofdstuk en lees of download het hoofdstuk.
 4. Je kunt ook eerst op de titel klikken om meer informatie over het boek te vinden. Onder Description kun je een samenvatting of trefwoorden vinden. Onder de knop 'Editions and Formats' kun je zien of er  bij de UU of elders ook andere edities en bijvoorbeeld papieren versies van het boek beschikbaar zijn.  Onder Availability kun je zien of er meerdere exemplaren van een e-book zijn of waar een eventuele gedrukte versie te vinden is bij Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Volgende opdracht

Hoe herken ik een vewijzing naar een boek of hoofdstuk?

In module 1 van de online training heb je geleerd dat een referentie (titelbeschrijving) uit verschillende onderdelen is opgebouwd en hoe je een boek, artikel of hoofdstuk uit een boek kunt herkennen.

Hieronder een korte herhaling:

Een verwijzing naar een boek bevat meestal:

Auteur(s), jaar van uitgave, de titel van het boek, de plaats van uitgave en de naam van de uitgever.

Een verwijzing naar een artikel/hoofdstuk uit een samengesteld boek (elk hoofdstuk een andere auteur onder redactie van één of meerdere personen, ook wel bundel of edited volume genoemd) bevat zowel gegevens over het specifieke hoofdstuk als over het boek als geheel. De gegevens van het specifieke hoofdstuk worden als eerste vermeld:

Auteur(s), jaar van uitgave, de titel van het hoofdstuk, het woordje 'In' gevolgd door de gegevens van het boek als geheel en meestal ook de paginanummers van het hoofdstuk.