Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij Introductie ASW Academische vaardigheden: Zoeken van een artikel

Op deze pagina: lezen en toepassen (opdracht)

In Module 1 'Finding and accessing information' van de online training heb je kennis gemaakt met de known item search. In deze opdracht gaan we dat toepassen bij de verplichte literatuur voor deze cursus.

Op deze pagina: Opdracht 1A , Hoe herken ik een artikel en informatie over Known item search naar artikelen (zie hiervoor ook Module 1 uit de online training)

Voorbeelden van artikelen zoeken in verschillende zoeksystemenWorldCat,  de online tijdschriftenlijst en Google Scholar

Let op: opdracht 1B staat op de volgende pagina!

Opdracht 1a Verplichte literatuur: artikelen

In opdracht 1 gaan we op zoek naar literatuur waarvan je al gegevens hebt zoals titel, auteur en jaar van uitgave. We noemen dit een 'known-item search'. Maak hierbij gebruik van zoveel mogeliijk verschillende zoeksystemen om te oefenen! Gebruik de voorbeelden als je er zelf niet uit komt

Zoek eerst de volgende artikelen (op de volgende pagina staat opdracht 1b , een hoofdstuk uit een boek):

1. Frederickson, B. L. en Roberts, T. A. (1997). Objectification theory: Toward understanding women’s lived experiences and mental health risks. Psychology of Women Quarterly, 21, 173-206.

2. Maddox, M. (2013). Prosper, consume and be saved. Critical Research on Religion (1),1, 108- 115. DOI: 10.1177/2050303213476108

3. Moffitt, T.E. (1993). Adolescence-limited and life-course persistent antisocial behavior: A developmental taxonomy. Psychological Review, 100, 674-701.

4. Alba, R. (2005). Bright vs. blurred boundaries: Second-generation assimilation and exclusion in France, Germany, and the United States. Ethnic and Racial Studies, 28(1), 20–49.
 

Sla de teksten meteen op als pdf of mail ze naar jezelf. Dan heb je alles compleet. Zie hiervoor het tabblad 'full text'

Known item search: zoeken naar specifieke artikelen

Heb je gegevens van het artikel, zoals de exacte titel, woorden uit de titel, de auteur(s) of de naam van het tijdschrift? Voor een known item search geldt:

 • Weet je de exacte titel van het artikel? Zoek in WorldCat UU of Google Scholar: plaats de titel tussen dubbele aanhalingstekens (".."). Geen treffers? Probeer dan ook nog de gewone Google.
 • Weet je enkel de auteursnaam? Dan zijn Scopus, WoS of WorldCat UU de handigste zoeksystemen.

Digitale tijdschriften

Weet je de titel van het tijdschrift en de jaargang? In het overzicht van digitale tijdschriften vind je de lopende en afgesloten abonnementen van de bibliotheek. Je kunt ook zoeken op issn of browsen in de alfabetische lijst.

e-journal list WCDS

Voorbeelden

Kom je er niet uit? Klik dan op een van de tabjes hiernaast en bekijk hoe je een artikel zoekt in WorldCat, de Tijdschriftenlijst of Google Scholar. Werkt je gekozen methode niet, kies dan eens een ander zoeksysteem.

WorldCat is een catalogus waarin je op wereldwijd, nationaal en Utrechts niveau kunt zoeken. De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is vindbaar in WorldCat samen met het materiaal van duizenden bibliotheken en uitgevers wereldwijd.

De Universiteitsbibliotheek Utrecht biedt een geoptimaliseerde ingang voor WorldCat met extra zoekfuncties en filtermogelijkheden. Deze gebruik je via: https://utrechtuniversity.on.worldcat.org (NB! let hier goed op, er bestaat ook www.worldcat.org die deze Utrechtse functionaliteiten niet biedt).

 1. Ga naar de homepagina van de Universiteitsbibliotheek Utrecht
 2. Kies voor Zoeksystemen: In het lijstje met "Snel naar zoeksystemen:" staat WorldCat
 3. Zoek op de titel van het artikel (dus zonder auteurs en andere informatie), kies voor snelheid voor zoeken 'in title'. Bij publicaties die beschikbaar zijn voor de Universiteit Utrecht, zie je onder de titelbeschrijving een directe link naar de FullText. Die FullText link brengt je meteen naar het artikel, klik op PDF en download het artikel.
 4. Als het tijdschrift in Utrecht aanwezig is als papieren versie kan je via WorldCat het tijdschrift waarin het artikel staat aanvragen en later zelf ophalen bij de balie van de bibliotheek, zie ook https://www.uu.nl/universiteitsbibliotheek/praktisch/lenen.
 5. Voor meer informatie over zoeken in WorldCat zie de Libguide WorldCat.

Artikelen uit wetenschappelijke tijdschriften zijn meestal niet vrij beschikbaar op het web. Via de "Tijdschriftenlijst" van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is een overzicht beschikbaar van alle tijdschriften waarvan de volledige tekst beschikbaar is bij de UB.

 1. Ga naar de homepage van de Universiteitsbibliotheek Utrecht
 2. Kies voor Zoeksystemen > Klik onder "Zoeken in de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht"  op Digitale tijdschriften
 3. Zoek op hele titel van het tijdschrift, kies voor het juiste tijdschrift als meerdere opties geboden worden
 4. Kies voor het juiste jaar en het juiste volume (jaargang)
 5. Klik op het juist issue en zoek het artikel
 6. Download pdf-bestand.

Via Google Scholar kun je snel achterhalen of de volledige tekst voor de Universiteit Utrecht wel beschikbaar is.

 1. Ga naar de homepagina van de Universiteitsbibliotheek Utrecht
 2. Kies voor Zoeksystemen: In het lijstje met "Snel naar:" staat Google Scholar (met UBULink)
 3. Zoek in Google Scholar (via de pagina's van de UBU) op de  (hele) titel van het artikel. (niet de hele titelbeschrijving, alleen de titel, dus zonder auteurs en tijdschriftgegevens)
 4. Bij publicaties die niet voor iedereen toegankelijk zijn maar wel beschikbaar voor de Universiteit Utrecht, zie je in de rechterkolom de  tekst: FullText@UBULink Klik op deze link en kies vervolgens voor een beschikbare optie.
 5. Soms zie je wel de titel die je zoekt, maar niet de UBU link in je Google Scholar results. Klik dan op de optie: 'alle xx versies' (soms ook de twee pijltjes naar rechts >>) en kijk of bij deze andere versies wel een UBU link beschikbaar is. Afhankelijk van de browser kan het ook onder 'verwante titels' staan. M.a.w. klik wat rond en geef niet te snel op!
 6. Download of e-mail het pdf-bestand.

Hoe herken ik een verwijzing naar een artikel?

In module 1 van de online training heb je geleerd dat een referentie (titelbeschrijving) uit verschillende onderdelen is opgebouwd en hoe je een boek, artikel of hoofdstuk uit een boek kunt herkennen.

Hieronder een korte herhaling:

Een verwijzing naar een tijdschriftartikel bevat meestal:

Auteur(s), de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift waarin het artikel is gepubliceerd en daarnaast het jaar van uitgave en de jaargang en/of aflevering en meestal ook paginering.