Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij Introductie ASW Academische vaardigheden: Full text

Op deze pagina: lezen en toepassen

In de online training is ook aandacht besteed aan het verkrijgen van de full text (getting access to your source). Wil je dit nog even nalezen of ben je onderdelen vergeten, hieronder vind je de informatie nog eens uitgeschreven.

De "UBU link"
Digitale tijdschriftenlijst
UBU link via Google Scholar
De UB heeft het niet, wat nu?

De UBU link in Google Scholar werkt niet?

UBUlink:beschikbaarheid van publicaties

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBUlink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van de publicatie via de universiteitsbibliotheek, zowel digitaal als op papier.

UBUlink: snel naar de publicatie

Je kunt in verschillende zoeksystemen publicaties vinden die je in handen wilt krijgen. Op veel van deze plekken kun je hiervoor de UBUlink gebruiken.

De UBUlink geeft in het geval van digitale publicaties meestal directe toegang. Bij papieren publicaties geeft de link informatie over de beschikbaarheid bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Beschikbaarheid tijdschriften in UU controleren met de tijdschriftenlijst

Meestal zoek je op onderwerp artikelen in wetenschappelijke zoekmachines, maar soms wil je gewoon checken of de UB toegang biedt tot een bepaald jaar van een bepaald tijdschrift. Gebruik daarvoor het overzicht Digitale Tijdschriften of zoek naar het tijdschrift in de Utrechtse ingang voor WorldCat. Je kunt daar alle bij de UU beschikbare digitale tijdschriften zien, op:

 • titel
 • vakgebied (´Subject´)
 • uitgever (Advanced Search > 'Vendor')

Je kunt zien welke jaren beschikbaar zijn, en er worden links naar de (uitgevers)sites gegeven waar je de full-text kunt vinden. Ook staan er links naar gegevens over papieren versies van het tijdschrift. Wil je helemaal zeker zijn of een bepaald tijdschrift in gedrukte vorm aanwezig is, zoek het dan op in de Utrechtse ingang voor WorldCat.

Van Google Scholar naar de full text

Om in Google Scholar bij de volledige tekst van een publicatie te komen zijn er verschillende hyperlinks:

Het makkelijkst, de link in de titel, let wel er zijn mogelijke meerdere versies van een publicatie, dit is er maar één van:

 • de titel

Als dat niets oplevert, in de rechterkolom:

 • Fulltext@UBUlink (de lange UBUlink)
 • [PDF] of [DOC] of [HTML] link

Als laatste optie: onder de beschrijving:

 • all versions link en vervolgens een Fulltext@UBUlink in de rechterkolom
 • UBUlink (de korte UBUlink), op de blauwe regel met links onder de link 'more' / 'meer'

Als er een directe [PDF], [DOC] of [HTML] link naar de full text is toont Google Scholar soms in het geheel geen UBUlink.

De UBUlink in Google Scholar werkt niet?

Gebruik Google Scholar met UBUlink. De UBUlink leidt u snel naar de full text.

Geen UBU-link bij de artikelen?

Optie 1:

 1. Handmatig de UBUlink aanzetten.
 2. Volg deze deze link. U moet de eerste keer dat u inlogt een captcha invullen

Optie 2:

 1. ga (terug) naar de homepage van Google Scholar
 2. linksboven vindt u een hamburger menu (drie streepjes of stipjes)
 3. klik op settings (instellingen)
 4. kies voor library links (bibliotheeklinks) in het linker menu
 5. zoek op Utrecht University
 6. vink de volgende boxen aan:
  1. Utrecht University Library-Fulltext @UBUlink
  2. Open WorldCat – Library Search

Volgende opdracht

De universiteitsbibliotheek heeft het niet, wat nu?

 1. Toont de UBUlink misschien niet de correcte aanwezigheidsinformatie? Controleer deze handmatig in WorldCat (op titel boek of gedrukt tijdschrift) en/of de tijdschriftenlijst (op titel tijdschrift).
 2. Is een boek misschien gratis online beschikbaar? Check Google Books. Is een tijdschriftartikel misschien gratis online beschikbaar? Check Google Scholar (de links in de rechterkolom).
 3. Is de publicatie in een andere Nederlandse bibliotheek? Materiaal bij andere Nederlandse bibliotheken vraag je aan vanuit WorldCat door op de titel van de publicatie te klikken. Onder "Availability" vind je bij "Libraries Worldwide" de knop "Interlibrary request". Je komt dan in een aanvraagscherm waar je je verzoek kunt plaatsen. Deze dienst is niet gratis. Lees meer over hoe je aanvraagt en leent bij andere bibliotheken op de website van de bibliotheek. Lenen bij andere universiteitsbibliotheken is voor studenten in Nederland kostenloos: eerst een pasje laten maken, dan zelf ophalen en terugbrengen. Je kunt natuurlijk ook iemand die je kent een kopie laten maken in een andere bibliotheek.
 4. Zou deze publicatie ook in de Universiteitsbibliotheek Utrecht moeten zijn? Je mag een aanschafsuggestie indienen. Of neem contact op met de vakspecialist.
 5. Auteur mailen: de auteur van het artikel verzoeken het stuk toe te sturen. Op uitgeverssites en in bestanden als Scopus staan vaak de mailadressen van auteurs genoemd.
 6. Hulp vragen via Twitter is handig bij artikelen uit tijdschriften waar de UU geen abonnement op heeft en die niet Open Access zijn. Verstuur een tweet met de URL en voeg daar de hashtag #icanhazpdf aan toe. De kans is groot dat je dan in contact komt met iemand die je (een PDF of andere versie van) het stuk rechtmatig kan toesturen.
 7. Is de publicatie misschien in een buitenlandse bibliotheek beschikbaar? Als je het in WorldCat vindt kun je het bestellen via IBL.
 8. Zelf aanschaffen? Online toegang tot een artikel kan meestal via de uitgeverssite van het tijdschrift worden gekocht (met een creditcard); boeken kun je uiteraard kopen via de (online) boekhandel.