Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Perspectieven op recht (POR): 1 Introductie
 

Deze training

Deze LibGuide bevat een training voor eerstejaars rechtenstudenten aan de UU die het vak Perspectieven op Recht volgen.
De training bestaat uit het zelfstandig bestuderen van alle tabbladen in de gegeven volgorde, inclusief de korte opdrachten die vrijwel op elk tabblad voorkomen. De volgorde van de tabbladen visualiseert de volgorde van 'denken en doen'  bij het informatie zoeken.

De vaardigheden die je aan de hand van deze LibGuide in je eigen tempo kunt oefenen komen van pas bij het schrijven van je paper.

Naast deze LibGuide kan ook het boekje Onderzoeksvaardigheden : instructie voor juristen goed van pas komen.

Plaats ook alvast de Leidraad voor juridische auteurs bij je Favorieten op je computer.

Deze LibGuide

Deze trainingsmodule is deels samengesteld uit diverse LibGuides:

Wet- en regelgeving 

Jurisprudentie 

Juridische literatuur 

Heb je vragen?

Heb je (nu of) later nog hulp nodig bij het vinden van relevante informatie?

Effici├źnt zoeken spaart tijd

Informatie kun je in diverse bronnen vinden, bijvoorbeeld via boeken, tijdschriften, databanken of webpagina's. Wil je precies die informatie vinden die je nodig hebt, dan moet je weten welke informatiebronnen je wanneer gebruikt. Een jurist haalt informatie uit verschillende bronnen, ook wel rechtsbronnen genoemd. Dit zijn: wetgeving, jurisprudentie en juridische literatuur.

Naast juridische informatie is het voor het vak Perspectieven op Recht noodzakelijk dat je ook gebruik maakt van literatuur uit andere disciplines, met name sociologie en filosofie.

Deze training staat niet op zichzelf. Het is onderdeel van het vak Perspectieven op Recht én het is een basisvaardigheid die je ook in andere onderdelen van de rechtenstudie gebruikt. Bovendien zal het ook van nut zijn later in je Master of werkomgeving.

In deze training wordt uitgelegd hoe je efficiënt en effectief juridische literatuur kunt zoeken en hoe je gevonden informatie beoordeelt en vastlegt.

Elk onderzoek (groot en klein) omvat de volgende fasen: een onderwerp kiezen en afbakenen, formuleren van een onderzoeksvraag, informatie zoeken, evalueren van zoekresultaat en zoekresultaat vastleggen, informatie verwerken, schrijven. In deze LibGuide richten we ons op het zoeken van informatie en wat daar bij komt kijken: afbakenen, zoektermen bedenken, zoeken, evalueren, vastleggen en verwijzingen maken. Wat deze fasen inhouden en hoe je ze kunt aanpakken wordt in deze LibGuide uitgelegd.

Veel succes!

Toegang tot zoeksystemen, digitale boeken en digitale tijdschriften

Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht krijgen toegang tot de zoeksystemen, digitale boeken en digitale tijdschriften van de Universiteitsbibliotheek met hun Solis-id of UMC-account. Zie Online toegang.

De Universiteitsbibliotheek Binnenstad: veel online, maar ook een gebouw

Heel veel informatiebronnen kun je tegenwoordig online verzamelen en lezen, waar je ook bent. Maar nog niet alles. Voor sommige zaken mag je nog naar de bibliotheek (UB-Binnenstad, Drift 27). Je vindt daar:

 • Werkplekken, met en zonder computer, met overal wifi
 • Gedrukte boeken en tijdschriften van o.a. Rechtsgeleerdheid (aan de Driftzijde) op de 1e en 2e verdieping, van Economie, Bestuur-&Organisatiewetenschappen en Geesteswetenschappen.
 • Collegeplanken
 • Studiecabines en overlegruimtes
 • Servicedesk voor al je vragen
 • Selfservice lenen en inleveren
 • Digitale plattegrond waarop je de locatie van een collectie kunt zien en en waar een werkplek met of zonder computer vrij is.
 • Loungeruimtes
 • Printers en kopieermachines
 • Restaurant en koffiebar
 • Fietsenstalling onder het binnenplein

Er is ook een Universiteitsbibliotheek in de Uithof. Je vindt er de gedrukte boeken en tijdschriften van bèta en gamma disciplines. De faciliteiten zijn vrijwel gelijk.