Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Personal Library: Intro

Persoonlijk Informatie Management

Persoonlijk informatiemanagement is een proces dat er voor zorgt dat de informatiebehoefte(n), die vanuit je werk of studie ontstaan, worden vertaald naar een informatievoorziening. Die informatievoorziening moet je organiseren. Voor studenten neemt het belang toe naarmate de studie vordert. Daarbij speelt dat de hoeveelheid digitale informatie sterk toeneemt. Als je Personal Library gebruikt, heb je de organisatie in eigen hand.

Jouw persoonlijke informatievoorziening moet je wel beheren, de kwaliteit bewaken door toevoegen en opschonen. Een compacte 'eigen' bibliotheek is up to date met je informatiebehoefte van dit moment: denk aan papers, onderzoek, vakliteratuur, informatie van werk- of projectgroepen, weblectures of ander beeldmateriaal en links naar relevante websites. Na inloggen met Solis-ID kies je jouw vakgebied met een selectie van relevante databases en tijdschriften. De bibliotheek ondersteunt je graag en heeft zoeksystemen voorzien van een workflow naar Personal Library om dit beheer eenvoudig te houden. 

Personal Library is een gepersonaliseerde bibliotheekomgeving op je desktop, tablet of smartphone.

Vakliteratuur in Personal Library

Voor het beschikbaar stellen van vakliteratuur biedt Personal Library een goede oplossing via het aanmaken van literatuurlijsten. Voordeel van deze lijsten is het deeplinken naar materialen onder de gebruikslicenties van de bibliotheek. Dan is die informatievoorziening volgens de regels van het auteursrecht, linken is toegestaan. Doordat je die informatie kunt verrijken met samenvattingen, boekbesprekingen en opmerkingen of verwijzingen maak je de literatuur persoonlijker. Zo kun je volledig digitale course libraries organiseren, zie de Tab Literatuurlijst in het Onderwijs.

Jouw eigen bibliotheek

"Nooit meer terugzoeken wat je ooit vond"

Personal Library logo

Personal Library is een digitale bibliotheek op maat voor medewerkers en studenten van de Universiteit Utrecht. Afhankelijk van je studie of vakgebied bevat deze bibliotheek een selectie bronnen die je zelf verder kunt inrichten met zoeksystemen, tijdschriften, boeken, artikelen en zoekresultaten tot een volwaardige persoonlijke bibliotheek. Een persoonlijke bibliotheek die overal en altijd tot je beschikking staat, omdat het een online bibliotheek is.

Met Personal Library blijf je bij op je vakgebied. Lees hier actuele artikelen uit jouw favoriete tijdschriften en neem ze op in jouw bibliotheek.

Totaal concept

Personal Library is een totaal concept voor alle persoonlijke informatie activiteiten: van opsporen tot vastleggen van (vak)literatuur, strikt persoonlijk of openbaar, om te delen en uit te wisselen met peers of studenten.

Maak gebruik van de bronnen van de universiteitsbibliotheek in combinatie met wat jij vindt op internet. De UBU-link biedt een automatische workflow om je zoekresultaat op te slaan en doet soms suggesties voor meer relevante literatuur.

Automatisch opstarten

Het is mogelijk om bij het openen van je browser meerdere tabs tegelijk te openen. Als je Personal Library iedere dag gebruikt kan het nuttig zijn om Personal Library direct te openen naast je andere homepage.
Dat gaat als volgt:

Firefox:
Tools>options>general: homepage
Plaats een | achter uw huidige homepage en vervolgens de URL van Personal Library

voorbeeld: http://[huidige homepage]|http:personal.library.uu.nl

Internet Explorer:
Tools>Internet options>Homepage: schrijf de URL van iedere tab onder elkaar.