Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

PiCarta: Verdieping

Algemeen

Hoe krijg ik betere resultaten?

Het resultaat van een zoekactie is meestal een titellijst. Die lijst kun je soms beter aanpassen voor je alle titels langsgaat.

Als je teveel resultaten krijgt, kun je de titellijst inperken door:

  • je resultaat op materiaaltype of op taal te filteren ('Filter' in de linker kolom).
  • een extra zoekwoord in het zoekveld te zetten: vervang dan 'zoeken en' door 'verkleinen'.

Als je te weinig resultaten krijgt, kun je de titellijst proberen uit te breiden door:

  • de spelling van je zoekwoorden te controleren;
  • woordvariaties zoeken (trunkeren): zet een ster na de woordstam, bijvoorbeeld: segregat*;
  • alternatieve zoekwoorden toe te voegen en ze te combineren met 'zoeken OF';
  • één van de zoekwoorden weg te laten;
  • je zoekwoorden te vervangen door andere specialistische of synonieme zoekwoorden.

Zoeken in PiCarta

PiCarta komt van pas als je je aan het oriënteren bent. In PiCarta zijn er verschillende zoekopties zoals zoeken op trefwoord en auteur. Het bewaren en delen van titels is ook mogelijk. Uitgebreide informatie over zoekstrategieën vindt je in de helpfunctie in PiCarta.

Hints

Om in Picarta op ideeën te komen voor nieuwe zoekwoorden, kun je de functie 'Hints' (in de linker kolom) gebruiken. Klik je op een van de trefwoorden, dan wordt niet de resultatenlijst ingeperkt, maar start je een nieuwe zoekactie. Je kunt er ook voor kiezen om 'Hints' uit beeld te houden (onderaan je scherm: 'hints verbergen'). 

Zoekgeschiedenis PiCarta

Met Zoekgeschiedenis kun je altijd terug naar de vorige resultatenlijst. Na een paar zoekacties, kun je met Zoekgeschiedenis eerdere zoekacties met elkaar combineren. Zo kun je steeds gerichter zoeken.

Picarta biedt meer mogelijkheden om gericht te zoeken. Alle details staan uitgelegd op de help-pagina 

Attenderingen PiCarta

Je kunt je laten attenderen op nieuwe titels in PiCarta op twee manieren. Beide methodes staan stap voor stap beschreven op de  help-pagina van PiCarta.

Permalink van een titel

Wil je de URL van een titel, bijvoorbeeld om hem te delen, gebruik dan de permalink permalink onderaan de titelbeschrijving. De permalink verschijnt bovenin de browser.

Het is een duurzame URL (blijft naar dezelfde informatie verwijzen), die begint met http://picarta en eindigt met PPN= en dan een nummer.

Info elders

Titels archiveren

Tijdens je zoeksessie kun je een of meerdere titels opslaan in een tijdelijk archief. De optie toevoegen aan archief staat onderaan de titelbeschrijving. Kies hier voor sessie archief

Titels uitvoeren/exporteren

Het is mogelijk om titels te exporteren:

  1. Een enkele titel: klik eerst onderaan de titelbeschrijving op download. Vervolgens kun je de titelbeschrijving mailen of exporteren naar RefWorks. Zie ook Libguide Refworks.
  2. Meerdere titels: sla de titels eerst op in het (sessie)archief. Vervolgens kun je ze oproepen (klik op 'Mijn archief'). Klik daarna op download en handel verder als bij enkele titel.