Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

PiCarta: Algemeen

Introductie

In deze libGuide vind je informatie en handige tips over wetenschappelijke informatie in PiCarta en het gebruik van het systeem. 

PiCarta is de nationale catalogus van Nederland. Wanneer de Universiteitsbibliotheek Utrecht een publicatie niet in de collectie heeft, kun je in PiCarta kijken of het in andere Nederlandse bibliotheken wel aanwezig is.​

>> Zoeken in Picarta

Wat vind je in PiCarta?

​PiCarta is een centrale catalogus waarin de collecties van ruim 400 bibliotheken in Nederland zijn opgenomen, waaronder die van alle universiteitsbibliotheken. Het bevat beschrijvingen van tijdschriftartikelen, boeken en andere documenttypen op alle wetenschapsgebieden.

In PiCarta kun je boeken reserveren en kopieën van tijdschriftartikelen uit verschillende bibliotheken aanvragen. 

>> Zoeken in PiCarta

Inloggen in PiCarta

Als je als UU'er bent ingelogd, kun je zonder IBL-account zoeken in PiCarta. Om materiaal aan te vragen heb je wel een IBL account nodig.

Meer informatie over toegang vind je op de pagina online toegang

Zoeken in PiCarta

PiCarta komt van pas als je je aan het oriënteren bent. In PiCarta zijn er verschillende zoekopties zoals zoeken op trefwoord en auteur. Het bewaren en delen van titels is ook mogelijk. Uitgebreide informatie over zoekstrategieën vindt je in de helpfunctie in PiCarta.

Aanvragen uit PiCarta

In PiCarta kun je via de link "aanwezig in UB Utrecht" naar de catalogus van de Universiteitsbibliotheek. Door in de catalogus te klikken op Exemplaren kun je zien waar het materiaal te vinden is. Is het materiaal niet aanwezig in de Universiteitsbibliotheek Utrecht, gebruik dan de link in PiCarta onder de tab "Beschikbaar bij" om te zien welke bibliotheek het materiaal wel in het bezit heeft. 

Picarta.1

Om dit materiaal, tegen betaling, aan te vragen heb je een IBL-account nodig. Je vind in PiCarta onder de beschrijving van het materiaal de opties "leen" en "fotokopie".  

Picarta.2

Verdieping

Gegevens bekijken of wijzigen?

Om je gegevens te bekijken of te wijzigen ga je in PiCarta naar Mijn PiCarta in de menubalk bovenin. Log in met je accountnummer en wachtwoord. Nu kun je je saldo (Deposito status)  opvagen, een overzicht krijgen van je IBL-aanvragen en je gegevens wijzigen.