Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

0 Hulpgids voor LibGuide bouwers: Boxen om alleen te embedden

Hierin vind je allerlei informatie en tips over het maken van een LibGuide.

Minder onderhoud en een eenduidiger verhaal met embedde boxen

Waarom?

Een doel van (trainings)LibGuides is het onderwijsaanbod van de UBU samenhangender en efficiënter te maken. Met het gebruik van embedde boxen in onze LibGuides kunnen we dat doel makkelijker bereiken.

Wanneer?

Als je in een LibGuide een box wilt maken, bedenk dan eerst of het onderwerp van die box echt alleen binnen die LibGuide relevant is of misschien ook (ooit) elders relevant is of zou kunnen zijn. Je kunt een zoekactie doen in onze gepubliceerde LibGuides om te kijken of iemand anders er al een box over gemaakt heeft. Ook kun je op deze pagina kijken of er een zogenaamde 'centrale box' is (dwz een box die door de redactie is aangemerkt als voor vele LibGuides relevant. Ook is het goed te weten dat elke LibGuide op de pagina 'notedop' een samenvattende box heeft. Ook die zijn vaak erg geschikt om te embedden. 

Balans tussen 100% maatwerk en 'one size fits all'

Om veel gebruik te kunnen maken van embedde boxen zullen we af en toe flexibel moeten omgaan met onze inhoud. Als je in elke box 100% maatwerk wilt bieden kun je nooit iets embedden en zijn 'jouw' boxen ook nooit voor anderen bruikbaar. Om te zorgen dat we vaak boxen elders kunnen gebruiken kunnen we:

  • boxen slim schrijven
  • boxen niet te groot maken, elk onderwerp in een eigen box
  • zo schrijven dat elke box een afgeronde eenheid is
  • niet met woorden verwijzen naar andere plekken op het scherm ("zoals je in de box hierboven kunt lezen" / "elders op deze pagina" e.d.), want die kreten hebben geen betekenis als box ergens anders staat, bijvoorbeeld als een docent de box ergens in Blackboard opneemt.
  • niet verwijzen in boxen op de snel aan de slag pagina naar de pagina meer weten, want daarvoor geldt hetzelfde; als je per se naar een andere box, pagina. of LibGuide moet verwijzen doe dat dan altijd met een link.
  • als je een box zou willen embedden maar hij is niet helemaal geschikt kun je:
    • in overleg treden met de maker/beheerder en kijken of de box zo aangepast kan worden dat hij wel geschikt wordt voor jou (zonder dat hij weer ongeschikt voor anderen), of:
    • de (algemene) box toch embedden en daarbij
      1. de titel aanpassen (bv iets als: "algemene tips over AAA.....) en daarbij
      2. een eigen kleine box toevoegen met de bijzondere zaken voor je onderwerp ZZZ (met als titel iets van "bijzonderheden van ZZZ bij AAA)

Hoe?

  • Als je in een LibGuide een nieuwe box aanmaakt krijg je direct de keuze create new box of reuse existing box.
  • Kies voor reuse existing en selecteer vervolgens uit de drop-downmenu's de "Hulpgids voor LibGuide bouwers" / "Materiaal gebruiken/ontlenen" / "Boxen om alleen te embedden" en vervolgens de specifieke box die je nodig hebt.
  • Plaats geen vinkje bij copy (tenzij je alleen de tekst wilt overnemen en wilt aanpassen, maar dan is het dus geen embedde box meer).
  • Inhoud van een op deze manier geëmbedde box moet en kun je dus niet meer zelf gaan aanpassen. De titel kun je wel lokaal variëren Hij wordt hier centraal bijgehouden.
  • ! Heb je zelf een box die op veel andere plaatsen gebruikt kan worden? Meld hem dan aan, dan kan hij hierbij gezet worden. Uiteraard kunnen ook boxen die hier (nog) niet staan hergebruikt worden, maar hier zijn ze wat zichtbaarder voor iedereen.

Editen als boxen eenmaal embed zijn

Met boxen die embed zijn moeten we voorzichtig omgaan. Deze boxen zijn herkenbaar in de edit-mode aan het dubbele blauwgroene pijltje achter de titel. Embedde boxen kunnen alleen worden aangepast op hun originele lokatie. Je kunt altijd zien (van)waar een box embed is door op het dubbel blauwgroene pijltje te klikken. Voor edits die je in een box wilt doen die reeds ergens is embed geldt:

  • als het een simpele correctie of tikfout is kun je dat zonder problemen en overleg direct doen
  • als het een kleine toevoeging is kan het ook zonder overleg vooraf maar is het netjes om eigenaars van LibGuides waarin de box embed is even op de hoogte te stellen
  • als het een grote toevoeging of een verwijdering is (hoe klein ook) kun je het beste vooraf even het tekstvoorstel rondsturen naar eigenaars van LibGuides waarin de box embed is.

Access to Kluwer Navigator and other Kluwer files

 

  • Outside Utrecht University, the Kluwer files are not available at the moment.
    For the information from Kluwer navigator, please use
     
    • Rechtsorde.nl
      After logging in with your Solis-ID, please log in again:
      Go to Inloggen (top right), click on WO en HBO hier inloggen and on the Utrecht University logo. Then log in again with your Solis-ID

      The browser FireFox is recommended (instead of Internet Explorer).
     
    • Legal Intelligence
      After logging in with your Solis-ID, please log in again:
      Go to Login voor het hoger onderwijs in the grey bar under the black login box, and click on the Utrecht University logo. Then log in again with your Solis-ID

This is a temporary solution.
We apologise for any inconvenience.

Alerts (NL)

Als je langere tijd met hetzelfde onderwerp bezig bent, is het handig automatisch geattendeerd te worden op nieuwe resultaten van een zoekactie of bijvoorbeeld nieuwe afleveringen van tijdschriften.

Bij veel systemen kan dit, meestal moet je hiervoor wel een (gratis) account aanmaken. Alerts krijg je toegestuurd per mail of in je RSS feed. Ook zijn de alerts zichtbaar als je inlogt in het systeem.

Alerts (Eng)

If you are working on the same subject over a longer period of time, it is useful to be kept up to date about new results of a search action or new issues of journals you are interested in.

Many search engines and databases offer this option, but almost always you will be asked to create a personal account. The results will be sent to you by email, or in your RSS feed. Usually they pop up when you log in to the system.

Alle tijdschriften online? Nee...

Veel, maar niet alle wetenschappelijke tijdschriften zijn online. Het verschilt per vakgebied en per taal. Gelukkig is het meestal geen probleem als een tijdschrift niet online beschikbaar is, want:

  • de bibliografische databases/ zoekmachines bevatten informatie over gedrukte én elektronische tijdschriften
  • de UBU-link geeft aan waar het werk voor jou beschikbaar is

Om uit te zoeken of we een gedrukt tijdschrift hebben zoek je op titel van het tijdschrift in de Utrechtse ingang van WorldCat (waar zowel Utrechts als wereldwijd bezit kan worden gevonden).

Anatomie van een artikel

Veel wetenschappelijke artikelen hebben de volgende opbouw:

  1. Naam en jaargang tijdschrift
  2. Titel artikel
  3. Auteurs
  4. Samenvatting
  5. (Auteurs)trefwoorden
  6. Inleiding
  7. Probleem
  8. Bespreking van eerder onderzoek
  9. Methode
  10. Dataverzameling
  11. Analyse
  12. Bespreking resultaten
  13. Conclusie
  14. Literatuurverwijzingen
  15. Bijlagen

Veel artikelen in online tijdschriften kun je bekijken in PDF (makkelijk te printen, prettig lezend) of in HTML (online lezen, maar vaak veel meer functionaliteit zoals links naar referenties, inhoudsopgave, multimedia, grafiekenoverzicht e.d.)

Artikelen gepubliceerd als hoofdstuk in een boek

Artikelen verschenen als hoofdstuk in boeken ('edited volumes', 'bundels', 'readers') zijn vrij lastig te vinden. Opties:

  • Met Google Books doorzoek je vaak de full tekst van >20 miljoen boeken en kun je er achter komen dat een artikel/hoofdstuk in een bepaald boek staat.
  • In de Utrechtse ingang voor WorldCat doorzoek je bij e-books vaak ook de inhoudsopgave van die boeken, waarin titels van hoofdstukken en opgenomen artikelen staan. Hier kun je na een zoekactie filteren op artikelen en daarbinnen op hoofdstukken.
  • In Scopus en Web of Science vind je ook geïndexeerde Engelstalige wetenschappelijke werken met voor elk hoofdstuk een apart record; kies als document type hiervoor book chapter.

Voor meer informatie ga naar de libguide Zoekstrategie> Waar zoek ik boeken.

Artikelen zoeken

Wetenschappelijke artikelen zijn, met boeken, de belangrijkste publicatievorm in de wetenschap. De belangrijkste artikelzoekmachines zijn:

Alle zoekmachines hebben hun eigen sterktes en zwaktes en elk vakgebied heeft zijn eigen set van beste zoeksystemen. Je zoekt efficiënter en je zoekresultaat is completer als je die leert kennen. Bij het verkennen van de dekking en zoekopties van zoeksystemen heb je veel aan de hulpschermen van het systeem zelf maar ook aan tutorials en LibGuides. Kijk voor die laatste op de LibGuides-homepage of zoek ze met Google.

Artikelen kun je ook heel goed vinden door literatuurverwijzingen en citaties te volgen uit en naar reeds gevonden publicaties.

Automatisch op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over je onderwerp

Als je langere tijd met hetzelfde onderwerp bezig bent is het handig automatisch op de hoogte gehouden te worden van nieuwe artikelen. Bij veel zoekmachines en bibliografische bestanden is dit mogelijk, maar vrijwel altjd moet je daarvoor een individueel account aanmaken. Vervolgens stel je een alert in op een zoekactie of op alle nieuwe artikelen in een bepaald tijdschrift. Het resultaat krijg je toegestuurd per mail, of in je RSS-reader. Ook zijn ze doorgaans zichtbaar als je inlogt in het systeem waar je een account in hebt gemaakt.

Goede mogelijkheden voor attendering op een zoekactie bieden:

Bekijk altijd eerst of het resultaat van de zoekactie niet te veel ruis bevat. De kans is anders groot dat een attendering op nieuwe resultaten die aan je zoekactie voldoen ook ruis zal bevatten.

Goede mogelijkheden voor een attendering op artikelen of inhoudsopgaven van nieuwe afleveringen van een tjdschrift bieden:

Google Scholar updates biedt vanzelf suggesties voor literatuur aan auteurs die hun publicaties in Google Scholar Citations profiel hebben staan. De selectie is gebaseerd op wat men reeds gepubliceerd heeft.

Beschikbaarheid tijdschriften in UU controleren met de tijdschriftenlijst

Meestal zoek je op onderwerp artikelen in wetenschappelijke zoekmachines, maar soms wil je gewoon checken of de UB toegang biedt tot een bepaald jaar van een bepaald tijdschrift. Gebruik daarvoor het overzicht Digitale Tijdschriften of zoek naar het tijdschrift in de Utrechtse ingang voor WorldCat. Je kunt daar alle bij de UU beschikbare digitale tijdschriften zien, op:

  • titel
  • vakgebied (´Subject´)
  • uitgever (Advanced Search > 'Vendor')

Je kunt zien welke jaren beschikbaar zijn, en er worden links naar de (uitgevers)sites gegeven waar je de full-text kunt vinden. Ook staan er links naar gegevens over papieren versies van het tijdschrift. Wil je helemaal zeker zijn of een bepaald tijdschrift in gedrukte vorm aanwezig is, zoek het dan op in de Utrechtse ingang voor WorldCat.

Boeken zoeken

Een boek is vaak een diepgaande, wetenschappelijke studie over een bepaald onderwerp. Een dergelijke monografie bevat vaak overzichten en theorie en is het resultaat van jarenlang onderzoek. Het is zeer geschikt als eerste ingang voor een bepaald onderwerp, maar bevat niet altijd de laatste actualiteit of nuance van de wetenschappelijke discussie (in tegenstelling tot een wetenschappelijk artikel).

Boeken zijn te vinden via:

Er bestaan verschillende soorten boeken, zoals bijvoorbeeld: grijze literatuur, handschriften, jaarboeken, proefschriften, seriewerken, woordenboeken of een liber amicorum.

Wil je meer weten? Kijk dan in de Libguide Zoekstrategie>Waar zoek ik boeken  

Cited by 5716: citatiezoeken met Google Scholar

Cited by link Google Scholar

Google Scholar toont citatieaantallen bij de publicaties. Deze zijn aanklikbaar, waarmee je een lijst van citerende publicaties krijgt. Dit is een van de goede manier om verwante en meer recente informatie te vinden.

Zoekresultaten maar ook de lijst citerende publicaties staan deels op volgorde van aantallen citaties. Daardoor staan bij de bovenste resultaten vaak wat oudere artikelen en boeken.

Aantallen citaties zijn doorgaans hoger dan die gevonden door citatiedatabases als Web of Science of Scopus. Dat komt doordat Google Scholar ook citaties uit boeken en sommige niet-wetenschappelijke tijdschriften meetelt.

De aantallen citaties in Google Scholar zijn lastig te interpreteren. Vaak is een boek of artikel door de manier waarop Google werkt verschillende keren opgenomen in de database. Die versies hebben dan ook weer verschillende aantallen citaties.

Citeren: bronnen gebruiken en verwijzen naar je bronnen

In wetenschappelijke publicaties, ook scripties, en in alle disciplines is het noodzakelijk dat je verwijst naar de bronnen waarop je publicatie gebaseerd is.

Doel van de verwijzing (synoniem: citatie) is dat elke lezer zonder omhaal de oorspronkelijke bronnen kan vinden. Een correcte verwijzing bevat daarom bibliografische gegevens waarmee de bron gevonden kan worden, zoals onder andere de naam van de auteur, de titel van de publicatie, het jaar van uitgave, paginering etc. Er bestaan veel verwijssystemen met voorschriften over de volgorde en typografie van bibliografische gegevens. De termen bronvermelden, verwijzen, refereren en citeren zijn synoniemen.

Je mag op drie manieren in je eigen werk gebruik maken van het werk van anderen. Je mag citeren (het letterlijk overnemen van tekst), parafraseren (passages uit de tekst in je eigen woorden weergeven) en ;samenvatten (de essentie van een tekst (beknopt) in eigen woorden weergeven). In elk van deze gevallen moet je naar het werk van de oorspronkelijke auteur (je 'bron') verwijzen. Het maakt daarbij niet uit waar die informatie vandaan komt, dat kan bijvoorbeeld uit een wetenschappelijk tijdschrift zijn, een scriptie, een congresverslag of rechtstreeks van het internet.

Wil je meer weten over het gebruiken van bronnen en over het verwijzen naar bronnen, raadpleeg dan de LibGuide Citeren  

Compass: Online informatievaardigheden trainingen

De Universiteitsbibliotheek Utrecht biedt een pakket online informatievaardighedentrainingen aan.

De basistraining Compass bestaat uit vier modules van circa 30 minuten die samen één geheel vormen, maar die je ook onafhankelijk van elkaar kunt doornemen:

  1. Zoeken naar en toegang krijgen tot informatie
  2. Opzetten van je zoekactie
  3. Evalueren van je bronnen
  4. Bronnen opslaan en gebruiken

Naast de basistraining Compass (EN en NL) bieden wij ook de Engelstalige trainingen:

Als je meer wilt weten over het zoeken naar literatuurbronnen, of meer wilt oefenen met de verschillende onderdelen van een zoekstrategie, ga dan naar Compass of Compass+.

Compass: online information skills training courses

The Utrecht University Library offers several online information skills training courses, Compass.

If you want to know more about searching for literature sources, or want to practice more with the different parts of a search strategy, go to www.uu.nl/en/compass.
This training consists of four modules of approximately 30 minutes. Together  they form a complete introduction course on searching and finding information, but you can also go through the modules independently of each other:

  1. Finding and accessing information
  2. Setting up your search
  3. Evaluating your sources
  4. Saving and using sources

Next to this basic skills training the library also offers the additional library skills modules:

Criteria wetenschappelijke kwaliteit van zoeksystemen

De selectie- en opnamecriteria van een bepaald zoeksysteem kunnen iets zeggen over de basiskwaliteit van de bronnen die je er in vindt.

  1. Advies van een content selection & advisory board: Sommige zoeksystemen nemen bronnen op, op basis van het advies van een groep experts. Scopus, maar ook Web of Science, zijn hier een voorbeeld van.
  2. Citaties: Citaties kunnen gezien worden als een criterium voor kwaliteit. In bijvoorbeeld Web of Science wordt de hoeveelheid citaties van een tijdschrift gebruikt als een van de selectie- en opnamecriteria.
  3. Peer reviews:  zoeksystemen kunnen besluiten alleen bronnen op te nemen die peer reviewed zijn. De meeste wetenschappelijke zoeksystemen hanteren dit criterium. Bij peer review worden artikelen (blind of half blind) voorgelegd aan deskundigen, nog voor publicatie. Op die manier wordt een minimale wetenschappelijke kwaliteit gegarandeerd. Het betekent echter niet dat artikelen uit peer reviewed bronnen altijd beter zijn dan die zonder peer review.
  4. Relevantie: bibliotheekcatalogi en vakspecifieke zoeksystemen nemen bronnen op vanwege hun relevantie voor onderwijs en onderzoek binnen het betreffende instituut of vakgebied.
  5. Technische criteria: diverse zoeksystemen gebruiken technische voorwaarden om bronnen op te nemen. Google Scholar bijvoorbeeld maakt ook gebruik van een geautomatiseerd systeem dat op basis van verschillende elementen teksten herkent als wetenschappelijk.

De universiteitsbibliotheek heeft het niet, wat nu?

  1. Toont de UBUlink misschien niet de correcte aanwezigheidsinformatie? Controleer deze handmatig in WorldCat (op titel boek of gedrukt tijdschrift) en/of de tijdschriftenlijst (op titel tijdschrift).
  2. Is een boek misschien gratis online beschikbaar? Check Google Books. Is een tijdschriftartikel misschien gratis online beschikbaar? Check Google Scholar (de links in de rechterkolom).
  3. Is de publicatie in een andere Nederlandse bibliotheek? Materiaal bij andere Nederlandse bibliotheken vraag je aan vanuit WorldCat door op de titel van de publicatie te klikken. Onder "Availability" vind je bij "Libraries Worldwide" de knop "Interlibrary request". Je komt dan in een aanvraagscherm waar je je verzoek kunt plaatsen. Deze dienst is niet gratis. Lees meer over hoe je aanvraagt en leent bij andere bibliotheken op de website van de bibliotheek. Lenen bij andere universiteitsbibliotheken is voor studenten in Nederland kostenloos: eerst een pasje laten maken, dan zelf ophalen en terugbrengen. Je kunt natuurlijk ook iemand die je kent een kopie laten maken in een andere bibliotheek.
  4. Zou deze publicatie ook in de Universiteitsbibliotheek Utrecht moeten zijn? Je mag een aanschafsuggestie indienen. Of neem contact op met de vakspecialist.
  5. Auteur mailen: de auteur van het artikel verzoeken het stuk toe te sturen. Op uitgeverssites en in bestanden als Scopus staan vaak de mailadressen van auteurs genoemd.
  6. Hulp vragen via X (Twitter) is handig bij artikelen uit tijdschriften waar de UU geen abonnement op heeft en die niet Open Access zijn. Verstuur een tweet met de URL en voeg daar de hashtag #icanhazpdf aan toe. De kans is groot dat je dan in contact komt met iemand die je (een PDF of andere versie van) het stuk rechtmatig kan toesturen.
  7. Is de publicatie misschien in een buitenlandse bibliotheek beschikbaar? Als je het in WorldCat vindt kun je het bestellen via IBL.
  8. Zelf aanschaffen? Online toegang tot een artikel kan meestal via de uitgeverssite van het tijdschrift worden gekocht (met een creditcard); boeken kun je uiteraard kopen via de (online) boekhandel.

The library does not have it. What to do now?

  1. Was the UBUlink wrong? Search our WorldCat (by title of the book or print journal) and/or the list of journals (seach by journal title) to be really sure it is not available.
  2. Is a book maybe online available free of charge? Check Google Books. Is a journal article maybe online available free of charge? Check Google Scholar (the links in the right hand column).
  3. Does any other Dutch library hold the publication? Material from other Dutch libraries can be requested through WorldCat by clicking on the title of the item. Under "Availability" then "Libraries Worldwide" you will find the "Interlibrary Request" button. By clicking that you will be directed to a form where you can make your request. This service is not free of charge. More information about borrowing from other libraries you can find at the library website. Borrowing from other Dutch libraries is free for Dutch students: have a library card made and pick up and return the books yourself. Or let somebody you know in that city make photocopies of your book or journal.
  4. Should this publication be in the collection of Utrecht University Library? Submit a purchase suggestion, or contact the subject specialist.
  5. Mail the author: ask the author to send you the article. On publishers' sites and in databases such as Scopus you will often find the email address of the author.
  6. X (Twitter) to the rescue! This may work for articles from journals to which the UU does not subscribe and that are not Open Acess. Send out a tweet with the URL and add the hashtag #icanhazpdf. Chances are good you will get into contact with someone able to legally send you a (PDF ot other) version of the text.
  7. Does a foreign library hold the publication? Check WorldCat. Use Interlibrary Loan (ILL) to request material from abroad.
  8. Buy it yourself? Online access to an article can usually be bought via the publisher's site of the journal (use your creditcard); books can be bought in an (online) bookstore.

En al die praktische zaken? Zie de bibliotheekwebsite!

Deze LibGuides gaan vooral over hoe te zoeken en hoe goed om te gaan met wetenschappelijke informatie. Ga voor alle praktische informatie naar onze pagina's met praktische informatie en bibliotheeklocaties.

En volg de bibliotheek op Facebook en Twitter:  Facebook UBU Twitter UBU

And what about all other library services? Please visit the library website!

These LibGuides primarily focus on how to search and handle scholarly information. For all information on day-to-day library services please visit the our pages with practical information and library locations.

And follow the Library on Facebook and Twitter:  Facebook UBU Twitter UBU

Gepubliceerd, dus wees voorzichtig met aanpassingen

Deze LibGuide is gepubliceerd. Kleine edits kun je direct doen, maar grotere stukken nieuwe tekst en zeker nieuwe boxen kun je het beste eerst achter de schermen ontwikkelen en pas als je zeker weet dat het klaar is en voldoet aan alle eisen het kopiëren of verplaatsen naar de live zichtbare pagina. In de handleiding voor bouwers staat een box met alle regels rondom editen van (live) LibGuides.

Google Books

Google Books is een zoekmachine waarin je (gegevens over) meer dan 20 miljoen boeken kunt vinden. Boeken in Google Books komen daarin via het scanprogramma dat Google bij >20 grote bibliotheken uitvoert en via uitgevers die hun boeken zelf uploaden. Zo kun je  met Google de volledige tekst van boeken doorzoeken. Echter lang niet altijd is die volledige tekst ook bij Google Books zelf te lezen. Het hangt af van auteursrechten en toestemming van uitgevers. Vooral oudere boeken waarvan het auteursrecht is verlopen zijn ook in hun geheel te lezen bij Google Books.

Gebruik Google Books naast de Utrechtse ingang van WorldCat (waar zowel Utrechts als wereldwijd bezit kan worden gevonden) voor:

  • Achterhalen van titel/auteur van boeken waarin je onderwerp slechts een deel (hoofdstuk, paragraaf) van de inhoud is;
  • (Met wat geluk) lezen van de gehele tekst van (delen van) boeken die de Universiteitsbibliotheek niet heeft (maar je kunt de UB ook verzoeken een boek aan te schaffen: dat gaat soms erg snel);
  • Via de extra gegevens die Google Books bij een boek vermeldt (citaties, related titles) op het spoor komen van meer boeken over hetzelfde onderwerp.

Als je relevante titels in Google Books hebt gevonden kun je deze vervolgens met de titel in de Utrechtse ingang van WorldCat opzoeken om de volledige tekst in handen te krijgen.

De Libguide Zoekstrategie>Waar zoek ik boeken   biedt meer informatie over het werken met Google Books.

Google Books (EN)

Google Books is a search engine in which you will find (data on) more than 20 million books. Books are included in Google Books via the scan programme that Google executes at >20 large libraries and via publishers taking care of their own uploads. That is why Google Books often contains the searchable full text of books. However, full text version are not always available. It depends on copyright issues and publishers' permissions. Mainly the older books which are copyright-free are full text available in Google Books.

In addition to the custom Utrecht interface of WorldCat, use Google Books for:

  • trying to find the title/author of books in which your subject is only a small part of the content (chapter, paragraph);
  • (if you are lucky) reading the full text of (parts of) books which the library does not hold (but you can also make a purchase suggestion with sometimes very quick results;
  • Finding more books on the same subject via the extra data that Google Books adds to a title (citations, related titles).

If you have found relevant titles in Google Books, you can look for the title in the custom Utrecht interface of WorldCat to get access to the book. Unfortunately, Google Books does not show the UBU link as Google Scholar does.

In the LibGuide Search Strategy>Where to look for books UBU LibGuide Google Books you can find more information on working with Google Books.

Google Scholar: kies de goede versie

Gebruik Google Scholar met UBU-link. De UBUlink leidt je snel naar de full text.

Zie je geen UBU-link bij de artikelen staan? Doe dan het volgende:

  1. Ga (terug) naar de homepage van Google Scholar
  2. Klik rechtsboven op settings
  3. Kies voor library links in het linker menu
  4. Zoek op Utrecht
  5. Vink Universiteit Utrecht aan en klik op Save

Google Scholar: snel en met full text search

Google Scholar is een grote zoekmachine voor wetenschappelijke publicaties. Hij doorzoekt primair tijdschriftartikelen en doet dat in tegenstelling tot vrijwel alle andere zoeksystemen full text. Vanuit Google Books zijn ook de gegevens van een grote hoeveelheid wetenschappelijke boeken in Google Scholar terechtgekomen. Daarin wijkt Google Scholar af van bijvoorbeeld Web of Science en sommige andere artikelzoeksystemen.

>> Zoeken in Google Scholar

De bijzondere kenmerken van Google Scholar op een rij:

  • je doorzoekt zowel artikelen als (een selectie van) boeken
  • de zoekactie is full text, dus je vindt ook bronnen waarin je termen slechts terloops genoemd worden
  • Google Scholar vertelt niet wat er wel of niet wordt opgenomen: daar moet je proefondervindelijk achterkomen
  • de selectie van tijdschriften bij Google Scholar is minder streng dan bij Web of Science of Scopus: je komt ook niet peer reviewed materiaal tegen
  • er zijn ook veel boeken opgenomen (als die worden aangehaald in de opgenomen tijdschriftartikelen)
  • de resultatenvolgorde is ook gebaseerd op aantallen ontvangen citaties; nieuwere publicaties zijn hierdoor lastiger te vinden: filter op jaar
  • voor links naar RefWorks moet je in de voorkeuren de Bibliography Manager opgeven
  • als je naar Google Scholar gaat via de website van de UBU krijg je de UBUlink te zien bij publicaties. Zie je de UBUlink toch niet kijk dan onder settings op de homepage van Google Scholar: kies daar library links, zoek op Utrecht en klik save.

Hoe krijg ik een papieren boek in handen?

  • Kijk in de Utrechtse ingang van WorldCat onder de titelbeschrijving om de vindplaats van het boek te achterhalen.
  • Bekijk of het boek in de Uithof of in de Binnenstad staat, pak het uit de kast of vraag het aan.
  • Niet aanwezig in de UBU?
    • Ga naar een andere UB in Nederland. Studenten en medewerkers hebben recht op een gratis lenerspas van deze instellingen.
    • Vraag je boek aan via IBL (Interbibliothecair Leenverkeer). Let op: dit brengt wel kosten met zich mee!

Keep yourself up to date with search alerts

If you are working on the same subject over a longer period of time, it is useful to be kept up to date about new results of a search action or new issues of journals you are interested in.

Many search engines offer this option, but almost always you will be asked to create a personal account. The results will be sent to you by email, or in your RSS feed. Usually they pop up when you log in to the system.

Known item search: zoeken naar bekende artikelen

Waar ga je zoeken als je gegevens van een artikel of boek, bijvoorbeeld de exacte titel, woorden uit de titel of de naam van de auteur(s) al hebt? Voor een known item search geldt:

  • Weet je woorden uit de titel? Zoek in WorldCat UU (voor de collectie van de Universiteitsbibliotheek of Google Scholar: Weet je de exacte titel? plaats de titel tussen dubbele aanhalingstekens (".."). Geen treffers? Probeer dan eens Google.
  • Weet je enkel de auteursna(a)m(en)? Dan zijn Scopus, WoS of WorldCat UU de handigste zoeksystemen.

Digitale tijdschriften

Weet je de titel van een tijdschrift en eventueel ook de jaargang? In het overzicht van digitale tijdschriften in WorldCat UU vind je de lopende en afgesloten abonnementen van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Je kunt ook zoeken op issn of browsen in de alfabetische lijst.

e-journal list WCDS

(klik op de afbeelding om die te vergroten)

Known item search

Where do you look if you already have information about an article or book, for example the exact title, words from the title or the name of the author(s)? For a known item search applies:

  • Do you know words from the title? Search in WorldCat UU (for the collection of the Utrecht University Library) or Google Scholar with UBUlink. Do you know the exact title? Put the title in double quotes (".."). No hits? Try Google.
  • Do you know only the name of the author(s)? Then Scopus, WoS or WorldCat UU dare the most useful search systems.

Digital journals

Do you know the title of a journal and possibly also the volume? In the overview of digital journals in WorldCat UU you will find current and closed subscriptions of the Utrecht University Library. You can also search by issn or browse the alphabetical list.

e-journal list WCDS

(click on the image to enlarge)

Licentie

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie. Vermeld bij overname: "Gebaseerd op een werk van de Universiteitsbibliotheek Utrecht op libguides.library.uu.nl".

License

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. When re-using, state: "Based on a work by Utrecht Unversity Library at libguides.library.uu.nl".

Meer zoekingangen voor nieuws & kranten

Nexis Uni

Nexis Uni is een database met daarin de volledige tekst van artikelen in Nederlandse en buitenlandse kranten en nieuwsmagazines van 1992 tot en met de krant van vanochtend. Daarnaast biedt Nexis Uni ook bedrijfsinformatie.

Nexis Uni is veel completer in dekking van krantenberichten dan bijvoorbeeld Google News. Ook gaat het veel verder terug. Het is uitstekend geschikt om (oud) nieuws te vinden en achtergrondartikelen die in de loop der jaren zijn verschenen in de kranten. Voor Nederland zijn ook de meeste regionale kranten en een aantal opiniebladen opgenomen.

Voor meer informatie en hulp bij het zoeken zie de Nexis Uni webpagina van de bibliotheek

Nog vragen?

Heb je vragen of twijfels? Stel een vraag via bibliotheek@uu.nl.

Questions?

When you have questions or to report problems please ask the library via library@uu.nl.

Online toegang via Lean Library

De Lean Library browserextensie biedt je snel en simpel toegang tot een groot aantal digitale wetenschappelijke bronnen, of je nu on campus of off-campus bent.

Elke keer als je een website bezoekt met een publicatie waar de Universiteitsbibliotheek Utrecht een licentie voor heeft, wordt je gevraagd in te loggen (een keer per browsersessie). Daarna heb je direct toegang. Als gevolg van het gebruik van de extensie kom je ook direct in Google Scholar en PubMed met UBUlink.

Kom je uit bij een publicatie die niet beschikbaar lijkt te zijn dan probeert Lean Library een open access versie voor je te vinden.

Je downloadt de extensie eenmalig, geeft aan van welke instelling je bent en je logt vervolgens in met je Solis-id of je UMC-account en wachtwoord.

Meer weten? Ga naar de pagina Online Toegang via Lean Library van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
Meer weten over alle vormen van toegang tot digitale publicaties? Ga naar de pagina Online Toegang.

Online access via Lean Library

The Lean Library browser extension offers access to a large number of digital scientific sources, whether you are on campus or off-campus.

Every time you visit a website with publications licensed by Utrecht University Library, you are asked to log in. Next you will have direct access. Using the extension also gives you automatically access to Google Scholar and PubMed including UBUlink.

If you come across a publication which may not be available, Lean Library will try to find an open access version for you.

You download the extension once, select your institution and log in with your Solis ID or UMCU-account and password.

Want to know more? Visit the Online Access via Lean Library page of the Utrecht University Library.
Want to know more about all options to access digital publications? Visit our Online Access page.

Online toegang tot digitale publicaties

Wil je een online artikel of digitaal boek lezen, of wil je zoeken in een bepaalde database?

Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen op verschillende manieren direct toegang krijgen tot digitaal materiaal waar de bibliotheek een licentie voor heeft.

Lees meer over deze verschillende opties op de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Online access to digital publications

Do you want to read a digital article or an ebook, or do you want to search a specific database?

Utrecht University staff and students can access digital material, for which the library has a license, in different ways.

Read more about these different options on the website of the Utrecht University Library.

Open access zoeksystemen

Open Access-publicaties zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Hieronder een lijst met suggesties voor zoeksystemen die alleen of vooral open access-materiaal hebben opgenomen:

Wil je achterhalen welke tijdschriften open access zijn, kijk dan in de Directory of Open Access Journals (DOAJ).
En gebruik de Lean Library extensie, die vertelt je ook als er een open access versie van een artikel beschikbaar is.

Open Access search engines

Open AccessOpen Access articles are freely available. Below you will find a list of search engines containing only or mainly Open Access material

If you want to find out what journals are Open Access you can check the Directory of Open Access Journals
And use the Lean Library extension, it will tell you if an open access version of the article is available.

Primo: snel full text publicaties vinden

Primo is een grote zoekmachine voor boeken, tijdschriftartikelen en meer in alle disciplines. In die zin is Primo vergelijkbaar met WorldCat of Google Scholar.

 

Snel naar de full text

Handig in Primo (en niet beschikbaar in WorldCat of Google Scholar) is dat je in de zoekresultaten meteen ziet of deze binnen de Universiteit Utrecht zijn.
Je kunt ook uit je zoekresultaten alleen de full text treffers selecteren, via het menu aan de linkerkant of de links boven de trefferlijst.

De UBUlink-klein brengt je naar de full text, of andere opties om de publicatie in handen te krijgen.

N.B. Primo zoekt niet in de full text van de publicatie, maar alleen in titel, auteur, tijdschrift en samenvatting.

 

Extra filtermogelijkheden

In het linkermenu zijn verschillende mogelijkheden opgenomen om verder te filteren, zoals jaar/ periode, taal, maar ook:

  • veel voorkomende auteurs of tijdschriften
  • verwante zoektermen, in volgorde van relevantie.
    Zoek je bijvoorbeeld op tip vortex, dan zie je onder Topic ook verschijnen:
    Aerodynamics, Vortices, Fluid Flow, Wing Tip Vortices ...

 

Waar vind je Primo?

Je vindt Primo bij de zoeksystemen.

Primo: a quick way to find full text publications

Primo is a large search engine for books, journal articles and more in all disciplines and in that sense comparable to WorldCat or Google Scholar.

 

Simple route to full text available articles and books

Primo stands out in that the search results also contain information about the full text availability of the publications within Utrecht University. You can even show just the results available for the UU community (an option not available in WorldCat or Google Scholar).

It is also possible to select from your search results only the full text results, via the menu on the left-hand side or via the links on top of the results list.

The UBUlink-klein takes you to the full text, or offers other options to get hold of the publication.

NB: Primo does not search the full text of the publication, but only the title, author, journal title, summary and sometimes tables of contents of books.

 

Extra filter options

The left-hand menu includes several options to filter by year/period, language but also by:

  • frequently mentioned authors or journals
  • related search terms, ordered by relevance

For instance, if your look for tip vortex, you will also see under Topic: AerodynamicsVorticesFluid FlowWing Tip Vortices ...

Relevance ranking, wat is dat?

Relevance ranking (ofwel relevantieordening) heeft te maken met de manier waarop een zoekmachine of database je zoekresultaten sorteert. Dat is soms standaard op chronologische volgorde (publicatiejaar), maar soms ook op relevantie. Soms kun je voor nog iets anders kiezen, zoals titel of aantal citaties. De volgorde van je zoekresultaten is heel belangrijk, wetende dat je vaak niet verder kijkt dan de bovenste 10 of 20 resultaten.

Als er relevance ranking wordt toegepast staan die resultaten bovenaan die het sterkst overeenkomen met jouw zoekvraag (en eventueel ingestelde filters op bijvoorbeeld datum of documenttype). Voor het bepalen van de overeenkomst met je zoekvraag wordt vaak door zoeksystemen gekeken naar:

  • het aantal keren dat je zoektermen in de tekst voorkomt maar wel gecorrigeerd voor het gemiddeld aantal keren dat dat woord voorkomt in alle documenten die die zoekmachine doorzoekt: dus als een term vaak in een document voorkomt maar gemiddeld in alle documenten juist zeldzaam is scoort dat document heel hoog op die zoekterm.
  • de plaats in de tekst waar je zoektermen voorkomen (titel, bovenin of onderin, dicht bij elkaar of ver van elkaar af, in de opgegeven volgorde of juist niet)

Google en andere webzoekmachines wegen ook zeer sterk mee hoeveel links er zijn naar een bepaalde webpagina waar jouw termen op voorkomen. Er wordt zelfs meegewogen wat de waarde is van die links door te kijken hoeveel links wijzen naar de pagina waar een link vandaan komt.

Google Scholar heeft een hybride ranking waarbij ook sterk wordt meegewogen hoeveel keer een document (boek/artikel) geciteerd is.

Meer over het Google Pagerank-algoritme in de binnenkort beschikbare Google / webzoeken LibGuide .

Snel op zoek naar een boek?

Kapel UB Binnenstad

Voor een papieren boek, ga je meestal eerst naar:

Voor een digitaal boek (e-book) heb je de keuze uit meerdere catalogi en/of bestanden:

Sterke punten Google Scholar

In vergelijking met andere artikelzoekmachines is Google Scholar sterk in het vinden van:

  • een specifiek artikel waarvan je de titel hebt
  • artikelen uit niet-peer reviewed tijdschriften
  • congresbijdragen (conference proceedings)
  • artikelen waarin je onderwerp slechts zijdelings een rol speelt

The anatomy of an article

Many scholarly articles are structured as follows:

  1. Name and volume of the journal
  2. Title of the article
  3. Authors
  4. Abstract
  5. (Author) keywords
  6. Acknowledgements
  7. Introduction
  8. Problem
  9. Review of previous scholarship
  10. Data
  11. Method
  12. Analysis
  13. Results
  14. Discussion
  15. Conclusion
  16. References
  17. Appendices

Toegang tot informatiesystemen van Kluwer


  • Buiten de Universiteit Utrecht zijn de informatiesystemen van Kluwer op dit moment helaas niet toegankelijk.
    U kunt de informatie uit Kluwer Navigator ook vinden via

    • Rechtsorde.nl (juridische en fiscale informatie in Nederland en daarbuiten)
      Na inloggen met uw Solis-ID moet u nogmaals inloggen:
      Ga naar Inloggen rechtsboven in de blauwe menubalk, klik op WO en HBO hier inloggen en vervolgens op het logo van de Universiteit Utrecht. Daarna opnieuw inloggen met uw Solis-ID

      Gebruik bij voorkeur de browser FireFox (i.p.v. Internet Explorer).

    • Legal Intelligence (juridische en fiscale informatie in Nederland en daarbuiten)
      Na inloggen met uw Solis-ID moet u nogmaals inloggen:
      Ga naar Login voor het hoger onderwijs in de grijze balk onderaan de zwarte inlogbox, en klik op het logo van de Universiteit Utrecht. Daarna opnieuw inloggen met uw Solis-ID

N.B. Dit is een tijdelijke oplossing. Er wordt gewerkt aan een directe toegang tot Kluwer Navigator.
Onze excuses voor het ongemak.

Toegang tot zoeksystemen, digitale boeken en digitale tijdschriften

Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht krijgen toegang tot de zoeksystemen, digitale boeken en digitale tijdschriften van de Universiteitsbibliotheek met hun Solis-id of UMC-account. Zie Online toegang.

Twee taalversies = elke edit tweemaal doen

Deze LibGuide is nu in zowel het Nederlands als het Engels beschikbaar. Bedenk dus dat je elke edit direct in beide versies doet!

UBUlink: beschikbaarheid van digitale publicaties

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBUlink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van digitale publicaties via de universiteitsbibliotheek. De UBUlink verschijnt soms in de vorm van een gele knop, maar kan ook een tekstlink zijn.

Meer weten over alle vormen van toegang tot digitale publicaties? Ga naar de pagina Online Toegang.

UBUlink: availability of digital publications

In your search for scholarly literature you may sometimes find the UBU-link. This link provides information about the availability of digital publications via the University Library.  Sometimes the UBU-link is in the form of a yellow button, but it can also be a text link.

Want to know more about all options to access digital publications? Visit our Online Access page.

Verschillende varianten van een zoekterm in één keer: afbreken op de stam *

* : Door een asterisk achter de 'stam' van een woord te plaatsen ('trunkeren') zoek je op alle mogelijke varianten waarin de woordstam gevolgd wordt door één of meer letters.
Bijvoorbeeld:
   behavio*
om in één keer te zoeken naar
   behaviour, behavior, behavioural, behavioral, behaviorism, ... 

Een gecombineerde zoekvraag zoals
   (televisie OR television OR tv) AND (gedrag OR behavior OR behaviour) AND (kind OR kinderen OR child OR children)
zou met deze optie kunnen worden:
   (televis* OR tv) AND (gedrag OR behavio*) AND (kind* OR child*)

N.B. Dit kan niet in Google!

Voor docenten: u kunt boxen uit LibGuides embedden in Blackboard

Docenten die hun cursusinformatie op Blackboard willen aanvullen met informatie uit deze LibGuides kunnen dat heel goed doen door een of meer boxen uit LibGuides dynamisch te embedden. Dat betekent dat een box uit een LibGuide in uw Blackboard cursus wordt getoond. De informatie wordt daartoe elke keer vers opgehaald. U hoeft dus zelf niets te actualiseren. U kunt dit doen door in de HTML van een Blackboardpagina de embedcode van een LibGuidebox op te nemen. Die embedcode ziet u door in een box rechtsonder op het </> knopje te klikken. Er is ook meer uitgebreide hulp bij het embedden van LibGuides-boxen.

Waarom geeft Google Scholar vooral oude artikelen?

Bij veel zoekacties krijg je vooral artikelen die 5-20 jaar oud zijn. Dit komt doordat Google Scholar het aantal keer dat een stuk geciteerd is meeweegt voor het bepalen van de volgorde waarin resultaten getoond worden. Nieuwere artikelen hebben minder tijd gehad om al veel geciteerd te worden. Wil je vooral nieuwere artikelen zien? Filter dan je zoekresultaat op publicatiejaar met de opties in het linkermenu.

Waarop letten bij het zoeken van artikelen?

  • Gebruik meer dan één zoeksysteem. In vrijwel geen enkel vakgebied kun je voor het zoeken van artikelen toe met één zoekmachine.
  • Leer één of twee artikelzoeksystemen echt goed kennen, bijvoorbeeld via deze LibGuides.
  • Bij het zoeken naar artikelen kun je heel specifieke (vak)termen gebruiken, meestal Engelstalig. Als je met niet-Engelstalige termen wilt zoeken, kijk dan eerst of of er wel artikelen in die taal in ontsloten zijn.
  • Google Scholar zoekt in de gehele tekst van artikelen. Dat kan een voordeel zijn, maar de kans is vooral groot dat je heel veel treffers krijgt. Gebruik dan ook veel en specifieke termen bij Google Scholar.
  • Google Scholar sorteert resultaat mede op aantal citaties. Nieuwe artikelen zijn nog niet vaak geciteerd en komen dus niet bovenaan. Stel dus een ondergrens voor publicatiejaren in bij Google Scholar in de advanced search opties.
  • Scopus sorteert de resultaten standaard chronologisch. Het kan zinnig zijn dat na de zoekactie te veranderen en te sorteren op relevantie in Scopus.
  • Volg links (indien mogelijk) door te klikken op auteur, keyword, citaties en verwijzingen. Zo vind je verwante informatie.

zie ook de LibGuide Zoekstrategie

Wanneer is zoeken naar artikelen lastig?

Recente Engelstalige artikelen in toptijdschriften zijn vrij eenvoudig te vinden, zeker als je met de juiste termen zoekt of al een titel hebt. Maar er zijn ook lastiger gevallen. Hoe handel je in die gevallen?

  • Niet-Engelstalige artikelen
    • Gebruik Worldcat, in WorldCat vind je ook Nederlandstalige artikelen. Ook Google Scholar heeft een deel van de niet Engelstalige tijdschriften doorzoekbaar gemaakt. Tenslotte zijn er voor veel vakgebieden vakspecifieke bestanden waarin vaak ook niet-Engelstalig materiaal is beschreven.
       
  • Echt oude artikelen
    • Web of Science gaat terug tot 1900 voor natuurwetenschapen en sociale wetenschappen, Scopus gaat vaak tot de eerste aflevering van tijdschriften en daarmee soms dus nog verder terug dan 1900. JStor is een database met de full text van deels (zeer) oude tijdschriften. Deze zijn weliswaar ook allemaal via Google Scholar te vinden, maar in JStor kun je ook makkelijk door de jaargangen bladeren.
       
  • Niet-wetenschappelijke artikelen
  • (Nog) niet digitaal beschikbare artikelen
    • Vaak is informatie over deze artikelen wel gewoon vindbaar in zoekmachines voor artikelen. Via de UBUlink word je dan vanzelf geleid naar informatie over waar ze in gedrukte vorm beschikbaar zijn.
       
  • Als hoofdstuk in een boek gepubliceerde artikelen
    • Deze zijn soms te vinden in Worldcat als de inhoudsopgave van het boek doorzoekbaar is gemaakt. Dat is het geval bij de meeste e-books die de UB heeft ingekocht. Zoek dan op de titel van het hoofdstuk en zet dat tussen aanhalingstekens ("titel"). Je komt op de pagina van het gehele boek en kunt dan via de link naar het e-book en daar naar het hoofdstuk gaan.
    • Indirect kun je deze vinden als je zoekt in Google Books en vervolgens met de titels van het gehele boek terug gaat naar de collectie van de UB in WorldCat om te zien of het boek voor jou digitaal of gedrukt beschikbaar is.
    • Sommige boekhoofdstukken zijn ook apart opgenomen in WorldCat.
       
  • In congresbundels verschenen artikelen (conference proceedings)
    Het is lastig artikelen in congresbundels te achterhalen. Je kunt ze tegenkomen in Google Scholar of Web of Science. Ze worden danconference proceedingsgenoemd. Zoek je een artikel in een congresbundel:

    Raadpleeg bij twijfel de specialist voor jouw vakgebied.

    • Zoek in Google Scholar op een specifieke term en vul bij advanced search > Return articles published in het volgende in: conference proceedings
    • Je kunt zoeken in een database die aansluit bij het vakgebied van de conferentie.
    • Sommige proceedings zijn in papieren vorm beschikbaar en vindbaar via Worldcat op titel van de conferentie.

 

  • Gratis toegankelijke artikelen zijn belangrijk als je geen lid bent van een universitaire gemeenschap en niet in een universiteitsbibliotheek bent.
    • Gebruik Google Scholar en kijk in de resultatenlijst in de rechterkolom: daar staan vaak links naar vrij toegankelijke PDF/DOC/HTML versies.
    • Gebruik de Open Access-zoekmachine Base.
    • Zoek in de database van papers bij Mendeley en vink na een zoekactie de optie "Open Access articles only" aan
    • Zoek met de gewone Google zoekmachine op volledige titel van een artikel. Soms is het stuk door een auteur op een eigen site gezet of geüpload in een profielsite en daar vrij toegankelijk.

What makes search for articles sometimes cumbersome?

Recent articles in the English language in top journals are fairly easy to find, the more so if you use the right search terms or already know the title. But there are harder cases. What to do then?

  • Non-English articles
    • Use Worldcat (on a local, national or international level.  Google Scholar has made a part of the non-English journals searchable as well. Finally, there are subject-specific databases for many disciplines which often contain non-English publications.
  • Really old articles
    • Web of Science goes back to 1900 in the field of natural sciences and social sciences. Scopus goes back to the first issues of journals, and therefore contains publications dating back to even before 1900.  JStor is a database with the full text of partly (very) old journals, and although you can also find them in Google Scholar, in JStor it is easier to browse through the volumes.
  • Non-scientific articles
  • Articles which are not online yet
    • Often information about these can be found in search engines for articles. The UBU-link will tell you where to find them in print.
  • Articles published in books ('edited volumes')
    • These can be found in the catalogue if the table of contents can be searched. This is the case with most e-books which the Utrecht University Library has bought. Via the link to the complete book you arrive at the separate chapters. For most print books this is not possible.
    • You can perform an indirect search by searching Google Books first and then return to the catalogue with the title you found to see if the book is availabe (either as e-book or in print)
    • Some chapters have been included separately in C
  • Articles published in conference proceedings
    • This is a really tough category. You will often find them in Google Scholar. Also Web of Science has included conference proceedings. But sometimes you have to know that proceedings of a particular conference are available in a particular database. For instance, thousands of proceedings of IEEE conferences can be found in the special IEEE database. This material is not available elsewhere. Older proceedings are often available in print and can be found in the catalogue by searching on the title of the conference. When in doubt, consult your subject librarian.
  • Freely accessible articles are important when you are not a member of a university community and not inside a university library.
    • Use Google Scholar and look in the right hand column of your search results page: often you will find PDF/DOC/HTML links to freely accessible versions.
    • Use the Open Access search engine Base.
    • Search the public paper database at Mendeley and after searching check the option "Open Access articles only".
    • Search plain Google using the full article title between double quotes. Sometimes the paper has been published on the private author website or been uploaded to a profile website making it freely accessible.

Wat is Google Scholar

Google Scholar

Google Scholar is een grote gratis multidisciplinaire zoekmachine voor wetenschappelijke artikelen (en in mindere mate boeken). Belangrijke kenmerken zijn de full text doorzoekbaarheid van artikelen en dat de zoekmachine vrijwel geheel automatisch gevuld wordt.

Zoektermen combineren

Als je in een zoekactie meer dan één zoekterm gebruikt zoeken bijna alle zoekmachines naar documenten waar alle genoemde termen in voorkomen. Wil je iets anders dan moet je dat zelf aangeven met zogenaamde operatoren.

De operatoren die je meestal kunt gebruiken zijn:

AND: alle termen moeten voorkomen. Hiermee combineer je verschillende aspecten van je onderwerp.
Voorbeeld:
   televisiekijken AND gedragsstoornissen AND kinderen

OR: minimaal één van de termen moet voorkomen, maar niet persé allemaal. Hiermee kun je verschillende varianten van één aspect combineren.
Voorbeeld:
   televisie OR tv OR television
   behaviour OR behavior

of bijv. ook enkel- en meervoud als die beide mogelijk zijn:
   kind OR kinderen OR child OR children

NOT: de term mag niet voorkomen.
Voorbeeld:
   mode NOT kleding

"...  ...": termen moeten in exact deze volgorde voorkomen. 
Voorbeeld:
   "Franse revolutie"
 

Bij ingewikkelde zoekvragen waarbij je bijv. verschillende varianten van verschillende aspecten combineert, moet je zelf met haakjes aangeven hoe de zoekmachine er mee om moet gaan.
Voorbeeld:
   (televisie OR tv OR television) AND (gedrag OR behavior OR behaviour) AND (kinderen OR children)

LET OP! Operatoren en de betekenis van operatoren kunnen verschillen per database.

Van de redactie......

Beste LibGuide-bouwer,

Heb je zelf een tip voor LibGuide makers, geef deze dan door aan iemand van de het LibGuides redactie, dan zetten we 'm er hieronder bij.

  • 27/2 Via Springshare kun je veel webinars volgen op allerlei aspecten van LibGuides, zie http://buzz.springshare.com/springynews/news-25/training
  • 27/2 Je kunt gelukkig de titel van een embedde box weer net als voorheen lokaal variëren. Inhoud wordt dan dus elders bepaald, maar via de title kun je de rol van de box in de gids waar je 'm hebt embed aangeven
  • 27/1 Je kunt weer editen
  • 5/1 Belangrijk: vanaf 5 januari svp niet meer editen tot nader bericht. Je edits worden niet meer meegenomen naar LibGuides versie 2!!
  • 20/11 Op 25 en 27 november zijn er bijeenkomst waar je kunt kennismaken met het editen van LibGuides in de nieuwe versie, zodat je na de migratie in januari direct verder kunt werken. Zie http://libguides.library.uu.nl/lg2
  • 20/11 Er is een kort promofilmpje gemaakt vor onze LibGuides. Dit draait op de schermen in de UB maar is ook beschikbaar in YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=i70ZVTt6Jyo
  • 19/9 In de nog niet gepubliceerde gids Literatuurbeheer staat nu bij 'meer weten' een grote box met een vergelijking van referentiemanagement tools. Mogelijk nuttig bij trainingen over referentiebeheer. Commentaar welkom. Vooralsnog alleen in het Engels. De box is zo groot dat je 'm eigenlijk alleen paginabreed kunt embedden.
  • 5/9 In de LibGuide zoekstrategie staan op de pagina "Hoe zoek ik?" twee nieuwe boxen die ook voor anderen interessant kunnen zijn. Een over vinden van publicaties op basis van een referentie (known item) en een over wat te doen als je referentie incompleet of mogelijk onjuist is.
  • 5/9 In de gids voor bouwers staat nu een tiende pagina met alle informatie over back ups van onze LibGuides: wat centraal gedaan wordt en wat je zelf kunt doen.
  • 20/8 Op maandag 25/8 (11-15 uur, UB-U 2.45) is er gelegenheid om in één ruimte met collega's te werken aan het actualiseren van LibGuides. Gezellig, leerzaam en goed voor de eenheid van al onze gidsen. Als het goed is heb je bericht van Judith ontvangen.
  • 6/5 In de LG over LexisNexis is de box over verschillen tussen oude en nieuwe interface vervangen door een waarin we een bepaalde interface adviseren.
  • 6/5 In de veelgebruikte box "De UB heeft het niet wat nu..." staat nu ook een regel over verkrijgen via een verzoek op Twitter
  • 6/5 De LG zoektermen heeft nu onder meer weten een box over het zoeken van naslagwerken (gaat ws. naar LG zoekstrategie)
  • 31/3 Sinds vandaag staan in elke LibGuide op de pagina Info elders ook links naar de Facebook en Twitter accounts van de bibliotheek.
  • 13/1 NIEUWE BOX Er is een nieuwe box beschikbaar over plagiaat. Hij staat in de nog niet gepubliceerde gids Wetenschappelijke integriteit en is ook embed op de studentpagina van de gids Kennismaking (hoewel we daar liever een veel compactere box hebben). Wellicht ook nuttig in trainingslibguides!
  • oudere mededelingen en tips van de redactie .........

Liefs,

De Redactie

Oude mededelingen/tips van de redactie

  • 30/9 TIP Je kunt nu via het </> knopje rechtsonder in elke LibGuide kiezen uit drie links: met de eerste link je naar de box met de pagina er om heen, met de tweede link je sec naar de box en de derde gebruikje je om de inhoud van een box te embedden (tonen) in een website (bv. Blackboard). De eerste twee links kun je bijvoorbeeld ook goed gebruiken bij het beantwoorden van vragen uit Qdesk.
  • 3/9 TIP Om LibGuide boxen die in Blackboard zijn embed (goed) getoond te krijgen moet je soms in je browser 'onbeveiligde scripts' toestaan voor de pagina die je bekijkt. Op de pagina "over deze Libguides" staat een box met uitleg over toestaan van scripts.
  • 23/8 Als tijdens bij het opslaan of openen van een box deze geheel wit wordt en je ook de edit-knoppen niet meer ziet rest meestal geen andere optie dan de browser helemaal opnieuw te starten. Laat het s.v.p. weten aan het LibGuides trio als je hier tegenaan loopt. Het probleem lijkt alleen op te treden in Internet Explorer.
  • 23/8 Per vandaag zijn er in de hulpgids op de pagina boxen om alleen te embedden wijzigingen in de UBU-link boxen aangebracht. Er zijn nu twee versies: een lang en een korte. De lange is voor in instructies en in algemene LibGuides, de korte voor in LibGudies bij zoeksystemen en tools.
  • 20/8 TIP Neem je in de tekst een logootje op (bv UBUlink)? Als je wilt dat het verticaal netjes uitlijnt met de tekst kies je bij de afbeeldingsopties voor alignment langs de "text bottom" UPDATE (met dank aan Nieneke): let op dat als het logootje vrij groot is de interlinie met de regel erboven verstoord kan worden; kies in dat geval liever voor 'middle' of maak het blogootje kleiner.
  • 20/8 Per vandaag is in vrijwel alle LibGuides op de info elders pagina's de box met de Twitter feed weer geactiveerd. Soms ter leringh, soms ter vermaeck.
  • 10/7 TIP: Wist je dat als je een box embedt (wat we graag zien) je wel lokaal de titel kunt variëren? Daarmee kun je bijvoorbeeld aangeven waarom de box in die LibGuide staat, of hoe men 'm moet lezen.
  • 26/6 TIP: elke LibGuide heeft op een Info elder pagina altijd rechtsboven een box met nieuws. Die box kan leeg zijn, maar hij moet er wel staan. Als nieuws echt hot of belangrijk is kun je de box (tijdelijk, voor een maand of zo) embedden op de SADS pagina. Je hebt zo dus altijd maar 1 nieuwsbox om bij te houden.
  • 13/6 De LibGuides kern gaat een beperkt aantal boxen aanpakken en deze als voorbeeld grafisch/dynamisch/interactief (laten) maken. Uitgangspunt is dat de box op een prettige en effectieve manier de centrale gedachte tussen de oren van de lezer/student krijgt. De boxen die wij op die manier gaan bewerken zijn: a. termen combineren (uit zoekstrategie) / b. Hoe zoek ik? Zoekmethodes en zoektechnieken en opbouw zoekactie (uit zoekstrategie) / c. Soorten zoektermen (uit zoektermen bedenken) / d.  Anatomie van een artikel (artikelen zoeken) / e. Anatomie van een literatuurverwijzing (citeerregels, nieuwe box) / f.  Hoe krijg ik een (papieren) boek in handen (boeken zoeken) / g. De UBU heeft het niet, wat nu? / h. Anatomie van een Wikipedia artikel (Wikipedia, nieuwe box). Wij doen dit in een aparte libguide met gekopieerde versies van de boxen. De originelen blijven dus nog even ongemoeid. 
  • 13/6  Sinds gisteren doen de op RSS gebaseerde Twitterfeeds (op de info elders pagina's) het niet meer. De LibGuides kern heeft een alternatief, dat we binnenkort implementeren.
  • 11/6 De LibGuide citeerregels (in aanbouw) gaat citeren heten. Voor de specifieke regels in de stijlen APA en Vancouver komen er aparte LibGuides (beheerders resp. Kees en Paulien)
  • 26/4 TIP Als je LibGuides maakt probeer dan zoveel mogelijk informatie te embedden uit andere Utrechtse LibGuides. Kun je geen geschikte box vinden bij jouw onderwerp bedenk dan voor je 'm helemaal apart gaat maken dat je ook contact kunt opnemen met beheerders van LibGuides om die box te laten maken of een bestaande box zo aan te passen dat hij wel voor jou geschikt wordt om te embedden. Dit kan ook bij beheerders van nog niet gepubliceerde LibGuides! Vraag bij twijfel advies aan de LibGuides kern. 
  • 14/4 We hebben een paar nieuwe redactionele keuzes vastgelegd:
    • Linken naar een andere LibGuide doe je altijd met een link op zowel de naam van die LibGuide als op het blauwe LibGuides icoontje.
    • Bronnen van afbeeldingen: naam bron in de alttekst plaatsen en de afbeeldingen linken naar de originele plek waar ook het copyright/CC-licentie vermeld staat.
    • Alt-teksten: hierin plaats je alleen tekst, geen links.
  • 1/12 Beste bouwhelden en -heldinnen, donderdag is de lancering! Jullie komen natuurlijk allemaal? Er zijn 70 inschrijvingen, maar nog wel echt te weinig uit de GW en REBO faculteiten. Een taart voor iedereen die een docent overhaalt het ritje van een kwartier met de bus te maken om te luisteren naar collega docenten/onderzoekers die spreken over academische vorming, wetenschappelijke integriteit en evalueren van informatie.
  • 8/10 WISTJEWAT de functie is van de pagina Notedop? Notedoppen zijn korte samenvattende boxen over het onderwerp van de LibGuide met aan het einde altijd een link naar de LibGuide. De notedop is in de guide zelf verborgen, maar is beschikbaar voor wie in een andere LibGuide een box over het onderwerp wil plaatsen. De stijl van de notedop is gewoon echt een informatief stukje over het onderwerp en dus niet een opsomming in de trant van "in de libguide .... wordt ... behandeld en staat informatie over .... en op de pagina meer weten uitleg over ...". Zie voor voorbeelden de aparte LibGuide Notedoppen, waarin alle beschikbaar notedoppen embed zijn. Zie ook de box over notedoppen in de hulpgids
  • 7/10 TIP Wil je op de hoogte blijven van nieuw beschikbaar gekomen LibGuides? Dat kan door een email alert (link op homepgae) of RSS-feed (link onderaan elke pagina) in te stellen. Met RSS kun je zelf bericht krijgen bij elke nieuwe box. Nieuwe LibGudies krijgen op de homepage ook gedurende enkele weken een labeltje 'NIEUW'.
  • 1/10 VERZOEK Nu veel LibGuides live zijn moeten we voorzichtiger worden met aanpassingen. Lees een keer rustig in de hulpgids de nieuwe regels voor aanpassingen en probeer te begrijpen waarom we het zo willen.
  • 28/9 NIEUWS Er staat nu in elke box rechtsonder een embedcodegrabbertje. Verder zijn alle boxtitels een pietsie groter en worden er op de meeste plaatsen geen namen van owners meer getoond.
  • 18/9 TIP Heb je een link naar een filmpje (op youtube) opgenomen? Embed 'm dan, dat is mooier. In de hulpgids staat precies hoe het embedden van een Youtube filmpje gaat.
  • 17/9 VERZOEK Willen jullie svp als je deze weken LibGuides hebt laten bekijken door docenten of studenten (met VVV bon) dat aangeven in de planningslijst? Personen die hebben meegewerkt kunnen we tijdens de feestelijke lancering in december misschien uitnodigen.
  • 11/9 TIP Voor wie het niet al jaren gebruikt: op ieders computers staat WinSnap. Daarmee kun je als je een stukje schermbeeld wilt overnemen simpel precies wat je wilt uit het scherm 'snijden' met de optie 'region'.
  • 7/9 NIEUWS Is je Libguide bijna klaar en wil je een student/docent vragen deze eens kritisch tegen het licht te houden weet dan dat zij hiervoor een VVV-bon kunnen krijgen, af te halen bij Paulien (€ 15,-). PIE is bezig met het maken van een aantal hulpvragen voor een dergelijke sessie. Nader bericht volgt.
  • 4/9 WISTJEDAT LibGuides functionaliteit bieden die je pas ziet in de preview of soms pas in de echt gepubliceerde versie? Voorbeelden: printknoppen, knoppen met de RSS-feeds van guides en pagina's en knoppen voor het delen via social media.
  • 2/9 NIEUWS. Het is gelukt een mooiere taalswitch te maken waardoor de box rechtsboven op de SADS-pagina niet meer nodig is. Die boxen zijn nu dus weggehaald. Bij gidsen die in twee talen beschibaar zijn staat in de gepubliceerde versie nu rechtsboven een aanklikbaar vlaggetje. Zie bv artikelen zoeken.
  • 31/8 TIP Wist je dat als je een box embed (wat heel goed is) je als je dat echt wilt wel lokaal de titel van de box kunt aanpassen?
  • 30/8 TIP Kun je bij een LibGuide niet bij de 'achter de schermen' pagina? Laat je dan door de owner of iemand van PiE toevoegen als editor, dan zie je 'm wel en kun je feedback geven.
  • 29/8 Kennen en gebruiken jullie de HULPLIBGUIDE al? Hierin vind je allerlei praktische tips, maar bijvoorbeeld ook de boxen die je kunt 'embedden'. Binnenkort zal hier ook de Handleiding voor bouwers, die nu nog op de O:schijf staat, overzichtelijk te lezen zijn. 
  • 29/8 VERZOEK Bij opnemen "bron-link" bij afbeelding: zorg ervoor dat de link opent in een nieuw venster / tab van de browser.
  • 27/8 VERZOEK Vermijd het gebruik van andere tekstkleuren dan zwart. Vet en cursief kun je wel gebuiken, maar te veel verschillende steunkleuren zien er niet professioneel uit. De LibGuides krijgen kleur door de grafische elementen!
  • 27/8 TIP probeer waar dat kan samen te werken en toekomstig onderhoud te minimaliseren door te werken met embedde boxen. Zie ook box over gebruik van embedde boxen in de hulpgids
  • 26/8 PiE werkt er aan om in september in elke box een kleine knopje te plaatsen om de embedcode van die box te tonen waarmee docenten deze makkelijk in Blackboard kunnen opnemen.
  • 26/8 PiE werkt er aan om in september de taalwissel te regelen met een simpel vlaggetje bovenaan de pagina ipv de huidige vertaalbox
  • 26/8 Het verschil tussen linker- en rechterkolom op de 'Meer weten' pagina is niet iedereen duidelijk en het is ook geen hard onderscheid. I.h.a. kun je zeggen dat omvangrijke boxen, boxen met uitgebreide gedachtengangen, grotere schema's, mitsen en maren links komen en dat boxen met vooral feiten (bv jargon), korte praktische tips (bv. refworks import) of leuke verstrooiende weetjes rechts komen.
  • 18/8 TIP Onderschriften bij afbeeldingen kun je onderscheiden van normale tekst door deze te cursiveren.
  • 10/8 Vaste boxen. Beste mensen, willen jullie svp de box met de link naar de Engelse versie altijd rechtsboven op de eerste pagina laten staan, en op de info elders pagina altijd de box naar verwante Utrechtse libguides linksboven en de box met literatuurverwijzingen op die pagina in het midden? Zo houden we de 'look and feel' een beetje gelijk. Neem bij twijfel over verwijderen/verplaatsen van boxen contact op met iemand van het PiE team. We streven telkens naar een voor de klanten prettige balans tussen uniformiteit en maatwerk.
  • 20/7 TIP De training Schrijven voor het Web die Stephanie geeft op dinsdag 21 augustus is een aanrader! zie de groepsmail aan I&M van Stephanie van 20 juni. De training is een goeie mix van relevante theorie, uitleg en praktijk. Meld je aan bij Stephanie, doen!
  • 17/7 TIP Om de opmaak strak te houden is het prettig is om als je iets kopieert uit een Word-bestand daar de speciale knop van de LibGuide editor voor te gebruiken. Daarmee wordt opmaak uit de Word-tekst verwijderd. Die speciale knop staat op de tweede regel van de knoppenbalk boven het edit-scherm, bijna helemaal rechts en ziet er zo uit: knop in LibgUides editor voor Word-opmaakverwijdering.
  • 1/6 TIP: Lenen bij de buren: de UvA heeft voor een heel groot aantal soorten bronnen korte "hoe vind ik ...."-pagina's. Kijk die eens door voor de zaken waar jij mee bezig bent. Er staan vaak zaken bij die ook in LibGuides genoemd kunnen worden.
  • 2/5 TIP: Ging de vorige tip over "Working inside the box"; deze tip gaat over Libguides, thinking out of the box
  • 21/4 TIP LibGuide met tips voor LibGuidemakers: een alternatieve, zeer visule gebruiksaanwijzing
  • 19/4 De opmaakaanpassingen zijn klaar. Als je nog rare dingen tegenkomt of wensen hebt, geeft deze svp door aan de redactie. LET OP: rood als tekstkleur is gereserveerd voor links. Gebruik als je per se tekst een andere kleur dan zwart wilt geven dus svp niet rood.
  • 17/4 TIP Intussen zijn van meer dan 10 LibGuides de "notedoppen", dwz samenvattingen, beschikbaar om elders te gebruiken. Dus als je in een LibGuide kort over een oderwerp wilt schrijven waar ook een gehele LibGuide aan gewijd is, dan heb je nu de keuze om dat simpelweg te doen door de notedop van die LibGuide te embedden. Wil je het nog summierder dan kun je natuurlijk ook nog steeds gewoon een link maken naar de guide.
  • 16/4 Centrale werkzaamheden aan de opmaak gebeuren tussen 16/4 en 26/4
  • 13/4 TIP Als je de LibGuide qua tekst in concept af hebt, nodig dan eens een of twee collegae (uit andere teams) gericht uit er naar te kijken en commentaar te leveren. Als men dat wil moet je hen wel even co-owner (via menu 'Guide Settings') maken zodat ze ook de 'Achter de schermen' pagina zien en kunnen editen.
  • 2/4 TIP Het is een goed idee op de pagina Info Elders ook links naar apps op te nemen. Zie het voorbeeld van Wikipedia apps. Op de website van de UB staat een lijst van apps waar je uit kunt putten, maar er is natuurlijk nog veel meer. Als je naar een iOS app linkt, zorg dan wel dat je naar de Nederlandstalige pagina linkt.
  • 28/3 Er wordt deze maand weer centraal gewerkt aan de opmaak (o.a. om het probleem van inspringen/bulleted list in Internet Explorer op te lossen), dus schrik niet als iets er opeens anders uitziet.
  • 28/3 TIP Als je interactie wilt bevorderen en benieuwd bent hoe ons publiek over een onderwerrp denkt kun je heel makkelijk een poll in een LibGuide opnemen. Maak een nieuwe box en kies als box type: user input boxes | interactive poll
  • 26/3 Er is nu in alle LibGuides een (voor het publiek niet zichtbare) pagina bijgekomen waarin uiteindelijk (hoeft niet nu) 1 box met een korte aantrekkelijke samenvatting moet komen, die in andere LibGuides waar nuttig embed kan worden. De pagina heet "notedop"
  • 16/3 TIP Als je wilt zien hoe alles er straks voor de klant uitziet ga dan naar de beoogde homepage: http://libguides.library.uu.nl/home, maar verspreid deze URL niet buiten de UBU!
  • 14/3 TIP Gebruik niet Internet Explorer maar Firefox of (thuis) Chrome als browser. IE, zeker oude versie vasn de UU, geeft niet alles goed weer. Bovendien is intussen wereldwijd het gebruik van IE nog maar 34%, in Nederland 48%, bij onze klanten 41%.
  • 13/3 TIP Van boxen die "geëmbed" zijn (zoals deze) kun je door op de groenblauwe pijltjes te klikken zien waar ze allemaal geëmbed zijn of waar het origineel staat.
  • 12/3 TIP: als je bij het bouwen meer dan één LibGuide gebruikt, open dan de All Guides Index en open van daaruit met de rechtermuisknop de te gebruiken LibGuides in een nieuwe tab. Zo houd je de All Guides Index altijd bij de hand.
  • 7/3 Als je wilt meedenken/schrijven bij andere LibGuides, graag! Laat het iemand van de redactie/PiE even weten, dan maken we je "editor". Ga niet meteen rigoreus de zaak verbouwen, doe het in overleg en suggereer beoogde aanpassingen/toevoegingen eerst in de pagina "achter de schermen", die elke LibGuide heeft.
  • 5/3 Het is begonnen!

Create a bookmarklet in your browser (oud)

To quickly get off-campus access to a digital journal, e-book or search engine that you've found without using the libray website (for instance via Google), you can add a button to your browser, a so-called bookmarklet.
This button only works for Utrecht University students and staff members.
 

Get access

 

Adding the bookmarklet to your browser (once-only):
(click on the links below to view explanation)

> drag to Favorites Bar (pc / laptop)

or:

> use right-click (pc / laptop)

or:

> tablet / smartphone

Using the bookmarklet:
When you are on a page you have no access to, click on the bookmarklet. You will be asked to login with your Solis-ID. For the rest of your browser session, you will then have access by simply clicking the bookmarklet each time you encounter other digital publications and search engines (provided the library has licences for these sources).

Please note: in case you can't get access using the bookmarklet, you can always try whether access is provided by Utrecht University Library directly. Check our search engines, our journal list, or, for e-books, our catalogue.

Maak een bookmarklet aan in uw browser (oud)

Om van buiten het netwerk van de Universiteit Utrecht snel toegang te krijgen tot een digitaal tijdschrift, e-book of zoeksysteem dat u op andere wijze dan via de bibliotheekwebsite (bijv. via Google) heeft gevonden, kunt u onderstaande knop in uw browser zetten, een zgn. bookmarklet.
Deze knop werkt alleen voor studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht.

Get access

 

Aanmaken van de bookmarklet (eenmalig):
(klik op onderstande links voor meer uitleg)

> slepen naar bladwijzerbalk (pc / laptop)

of:

> met rechtermuisknop (pc / laptop)

of:

> tablet / smartphone

Gebruik van de bookmarklet:
Als u op een pagina waar u geen toegang heeft op de bookmarklet klikt, verschijnt een inlogvenster. Na inloggen met uw Solis-ID en -wachtwoord heeft u voor de rest van de browsersessie door simpelweg telkens op de bookmarklet te klikken toegang tot deze en andere digitale publicaties en zoeksystemen (uiteraard voorzover de Universiteitsbibliotheek een licentie heeft).

Wanneer het met de bookmarklet niet lukt om toegang te krijgen, kunt u altijd proberen of u direct via de Universiteitsbibliotheek wel toegang heeft. Kijk hiervoor op onze pagina zoeksystemen, op onze tijdschriftenlijst of voor e-books in onze Utrechtse ingang voor WorldCat.