Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij ISW premaster Academische Vaardigheden: Zoekmethodes

Wat ga je doen

Naast het systematisch zoeken op onderwerp zijn er ook nog andere handige manieren om aan bronnen te komen, zie de informatie in de boxen in de kolom hiernaast.

Neem een artikel dat je al eerder hebt gevonden en kijk in de literatuurlijst. Vind je hier nieuwe bronnen?

Zoek het artikel dan ook eens op in Google scholar met UBU link, Scopus of Web of Science en ga op zoek naar citaties.

Schrijf de gegevens van nieuw gevonden bronnen op zodat je ze weer terug kunt vinden.

Zoekmethodes

​Systematisch zoeken is met zelfbedachte zoektermen gaan zoeken in zoekmachines die literatuur op een bepaald vakgebied (of alle vakgebieden) doorzoekbaar maken (ongeacht de beschikbaarheid), met de bedoeling zo veel mogelijk literatuur op dat onderwerp te vinden. Dit hebben we in de vorige opdracht gedaan.

Sneeuwbalmethode: je zoekt op basis van een geschikt artikel dat je al gevonden hebt. Dus je zoekt bijvoorbeeld andere artikelen van diezelfde auteur of op trefwoorden die je in dat artikel tegen komt. Meest voorkomend is het zoeken in de literatuurlijst van een artikel dat je als geschikt beoordeeld hebt. Dit sneeuwbalzoeken gaat terug in de tijd naar oudere publicaties.

Citatiezoeken: hierbij zoek je bij een artikel op in welke andere artikelen dit artikel geciteerd wordt, bekijk je die artikelen en ga je (indien mogelijk) ook daarvan kijken wie dit artikel geciteerd heeft, etc. Dan ga je vooruit in de tijd naar nieuwere artikelen. Hou er wel rekening mee dat een recent gepubliceerd artikel nog geen of weinig citaties kan hebben.

Vrij zoeken: zoek bijvoorbeeld meer artikelen van dezelfde auteur: een auteur publiceert vaker over hetzelfde onderwerp. Zoek de auteur eens op in verschillende databases of in Google (profielpagina, ResearchGate) of doorzoek een specifiek tijdschrift via de e-journals list.

Hoe herken ik een artikel, boek of hoofdstuk in een literatuurlijst?

Hoe kun je nu zien of een bron een artikel is, een boek of een hoofdstuk uit een boek?

Een verwijzing naar een tijdschriftartikel bevat meestal:
Auteur(s), de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift waarin het artikel is gepubliceerd en daarnaast het jaar van uitgave en de jaargang en/of aflevering en meestal ook paginering en in geval van een online artikel een doi (digital object identifier).

Voorbeeld: Viana, A. G., Beidel, D. C., Rabian, B. (2009). Selective Mutism: A review and integration of the last 15 years. Clinical Psychology Review, 29, 57-67.​ https://doi.org/10.1016/j.cpr.2008.09.009

Een verwijzing naar een boek bevat meestal:
Auteur(s), jaar van uitgave, de titel van het boek en de naam van de uitgever.

Voorbeeld: Jackson, L. M. (2019). The psychology of prejudice: From attitudes to social action (2nd ed.). American Psychological Association.

Een verwijzing naar een artikel/hoofdstuk uit een samengesteld boek (elk hoofdstuk een andere auteur onder redactie van één of meerdere personen, ook wel bundel of edited volume genoemd) bevat zowel gegevens over het specifieke hoofdstuk als over het boek als geheel. De gegevens van het specifieke hoofdstuk worden als eerste vermeld:
Auteur(s), jaar van uitgave, de titel van het hoofdstuk, het woordje 'In' gevolgd door de gegevens van het boek als geheel en meestal ook de paginanummers van het hoofdstuk.

Voorbeeld: Kirschner, P.A. & Kester, L. (2016). Towards a research agenda for educational technology research. In N. Rushby & D.W. Surry (Eds.), The Wiley handbook of learning technology (pp. 523-541). John Wiley & Sons, Ltd.

Als je meer wilt weten over (en oefenen met) het herkennen van bronnen in een literatuurlijst bekijk dan eens module 1 van de online informatievaardigheden training Compass: 'Zoeken naar en toegang krijgen tot informatie' en maak de opdrachten bij 1.2 en 1.3. 

Voorbeeld

De zoekactie uit de vorige stap leverde onder andere het volgende artikel op:

Murray, Stuart B; Nagata, Jason M; Griffiths, Scott, et al. The enigma of male eating disorders: A critical review and synthesis. Clinical Psychology Review. Vol.57 (2017), pp. 1-11

Als je dit artikel (zoek alleen op de titel, niet op alle andere gegevens) opzoekt in een citatiedatabase (Web of Science, Scopus of Google Scholar) vind je een reeks aan publicaties die dit artikel geciteerd hebben.