Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Handleiding legacy RefWorks: Opmaakstijlen: kiezen

Voorgeprogrammeerde stijlen

foto showkast met tientallen tijdschriftenKeus uit duizenden voorgeprogrammeerde stijlen voor de verwijzingen en literatuurlijst!
 
Uitgevers hanteren voor elk tijdschrift een specifieke stijl.
Bij het indienen van een manuscript ter publicatie moeten de verwijzingen en literatuurlijst al zijn opgemaakt in die specifieke stij!
 
Je kunt met RefWorks kiezen uit de voorgeprogrammeerde opmaakstijlen van vele duizenden tijdschriften.
  • Veelgebruikte stijlen worden automatisch getoond

    • onder Popular Styles: algemene stijlen (bijvoorbeeld Harvard) en stijlen uit een paar grote vakgebieden (bijvoorbeeld AMA en APA);
    • onder Recent Styles: recent door jezelf gebruikte stijlen
  • Eigen favoriete stijlen (eerst zelf je lijst samenstellen via de Outputstyle manager!) staan onder [Select Other Styles > Available Styles > My Favorites].

Opmaakstijl kiezen

Kies direct een opmaakstijl:

  • Klik in het Write-N-Cite menu op één van de stijlen onder 'Popular Styles' of 'Recent Styles';
  • Staat de gewenste stijl er niet bij?
  • Klik dan op [Select Other Style
    • klik onder 'Available Styles' door naar [My Favorites];
    • kies je eigen voorkeursstijl.

LET OP: de lijst met jouw favoriete stijlen moet je eerst aanmaken in de database met behulp van de Output Style Manager!

Zie hiervoor de box 'Output Style Manager'

Preview Output Style

Bekijk (eerst) voorbeelden:

schermopname RefWorks knop Bibliography

  • Log in bij RefWorks ;
  • klik onder [Bibliography] op [Preview Output Style];
  • Blader in de alfabetische lijst [List of Output Styles] naar een bepaalde tijdschriftstijl;
  • Vink aan: [Use references in my database];
  • Er verschijnt een voorbeeld van de weergave van verschillende referentietypen (boek, artikel, ...) in de gekozen stijl in:
    • de literatuurlijst ('Bibliography')
    • de lopende tekst ('In-Text Citation').

Output Style Manager

Maak je eigen lijst met 'My Favorites':

schermopname RefWorks knop Bibliography

  • Open je Refworks database
  • Klik onder [Bibliography] op de functie [Output Style Manager]
    • Blader in de lijst [List of Output Styles] naar gewenste stijl;
    • Klik bij de gewenste stijl op het [pijltje naar rechts];
    • Klik op [x] om de Output Style Manager af te sluiten:
  • Ga terug naar Word en synchroniseer: klik op [Sync My Database];
  • Je vindt de nieuwe favorieten nu  onder 'Available Styles > My Favorites'. (NB soms moet je 2x synchroniseren)

Nieuwe stijl gewenst?

Vraag een stijl aan of maak 'm zelf...

foto showkast met tientallen tijdschriften

Staat de stijl die jij voor ogen hebt niet bij de Popular Styles of Output Style Manager? Dan zijn er twee mogelijkheden:

  • Vraag het RefWorks:
    Stuur je verzoek via [ HELP > Request  > Output style].
    Over het algemeen wordt snel gereageerd op zo'n verzoek;
    men zal je vragen om informatie daarvoor aan te leveren, bijvoorbeeld de 'Instructions to authors' van het betreffende tijdschrift.