Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Handleiding legacy RefWorks: Hoe werkt RefWorks?

Wat is RefWorks?

is een programma voor literatuurmanagement.

 
Schep orde in je literatuur door het aanmaken van een persoonlijke database:
 
  • alle literatuur overzichtelijk op één plek;
  • altijd en overal bij de hand;
  • eenvoudig citeren in je eigen werk.
Dat levert tijdwinst en gemak:
 
.. nooit meer zoeken
waar je die ene publicatie
ook al weer had bewaard.

Voor wie is RefWorks?

 is voor iedereen die wetenschappelijke literatuur gebruikt.

Medewerkers en studenten van de Universiteit Utrecht kunnen zich het best aanmelden via de Universiteitsbibliotheek; zie hiervoor Stap 0 onder > Snel aan de Slag.

Voor medewerkers en studenten van de Universiteit voor Humanistiek geldt een andere licentie, zie: FAQ's > Accounts.

Hoelang blijft een RefWorks account geldig?

... schepen vergaan...       Rozen verwelken, schepen vergaan ...       

... je RefWorks-account blijft altijd* bestaan.      

 

Werk of studeer je niet meer aan de Universiteit Utrecht? Dat maakt niet uit! Je kunt je RefWorks-account blijven gebruiken.....   

* zolang de legacy-version door ProQuest onderhouden blijft worden.

Wat verzamel je eigenlijk in RefWorks?

Lemma 'reference' in verklarend woordenboek

In je RefWorks database verzamel je referenties, dat wil zeggen gegevens óver publicaties, maar niet de teksten zelf.

Elke referentie krijgt een uniek nummer (het Ref-ID) en bevat:

  • Alle noodzakelijke gegevens voor een correcte literatuurverwijzing (dat wil zeggen: zodanig dat ieder ander de publicatie waarnaar je verwijst eenvoudig kan vinden):
    • titel; auteur(s); jaar van publicatie
    • uitgever; editie; plaats van uitgave (bij een boek)
    • naam van het tijdschrift; jaargang; aflevering; pagina's (bij een artikel)

  • Nuttige aanvullende informatie, waaronder:
    • samenvatting
    • trefwoorden
    • contactgegevens van auteur(s)
    • raadpleegdatum, in geval van een website
    • database waarin de literatuur is gevonden

  • De UBU-link:
Deze UBU-link is een knop om direct te kunnen doorklikken naar Full Text. Hij wordt mee geëxporteerd naar RefWorks bij Export of Save/Import uit elk zoeksysteem van de Universiteitsbibliotheek Utrecht

NB Soms is er geen Full Text beschikbaar. Wl je de tekst toch direct in Refworks bij de hand hebben, voeg dan zelf een pdf van de publicatie toe aan de referentie!

Hoe je dat doet is beschreven in de LibGuide Refworks onder Database Beheren > Referenties optimaliseren > Bijlagen toevoegen.

Kun je zelf iets veranderen aan de referenties?

Je kunt elke referentie op verschillende manieren zelf bewerken:
 
  • Verbeteren (als er iets aan mankeert)
  • Aanvullen (als er iets aan ontbreekt).  Bijvoorbeeld als je niet kunt doorklikken naar een online Full Text bestand: je kunt dan een pdf toevoegen als 'ATTACHED DOCUMENT'

Zie Database beheren > Referenties optimaliseren