Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij Introductie ASW Academische vaardigheden (2018-2019): Zoeksystemen

Deelopdracht 2C

Lees de informatie op deze pagina goed door.

Als je de juiste zoektermen hebt gevonden kun je een relevant zoeksysteem kiezen. Volg indien gegeven het advies van de docent, in deze opdracht ga je bijvoorbeeld zoeken in Scopus. Er zijn echter veel meer zoeksystemen. Afhankelijk van de door jou gekozen sociaalwetenschappelijke (sub)disciplines van waaruit je je onderzoek/zoekactie doet kan je kiezen voor een vakspecifieke database bijvoorbeeld op het gebied van de psychologie, sociologie of onderwijskunde.

Ga naar de webpagina Zoeksystemen van de bibliotheek. Kijk welke zoeksystemen de bibliotheek aanbiedt, onder andere natuurlijk op het gebied van de Sociale Wetenschappen, maar kijk ook eens bij Geesteswetenschappen, Rechten of Geowetenschappen.

Zoeksystemen ASW

Bekijk vanuit welke invalshoek jij je probleem benadert en ga dan op zoek naar zoeksystemen die daarbij passen.

De Universiteitsbibliotheek Utrecht biedt overzicht en toegang tot diverse globale zoeksystemen. Bekijk ook per vakgebied een overzicht met zoeksystemen.  Lees de korte beschrijvingen en kies het systeem dat het beste bij jouw zoekvraag past.

Zoeksystemen

 • Een zoeksysteem dat bij ASW veel gebruikt wordt is Scopus. Dit systeem bevat abstracts van wetenschappelijke artikelen en boekhoofdstukken op alle vakgebieden. Het bevat tevens de verwijzingen uit en citaties van die artikelen en hoofdstukken. Verder bevat het gebruikersvriendelijke filtermogelijkheden waarmee je een te lange lijst met resultaten gemakkelijk kunt inkorten.

 • Web of Science is een soortgelijke wetenschappelijke (citatie)database, maar wat kleiner dan Scopus (ook op het gebied van de sociale wetenschappen). De sociaal wetenschappelijke tijdschriften hebben hun eigen verzameling binnen WoS: de Social Sciences Citation Index (SSCI).

 • Sociological Abstracts geeft bibliografische informatie m.b.t. sociologie. Daarnaast ook sociale psychologie, methodologie, sociologie van de kunst, politicologie, vrouwenstudies, milieuvraagstukken.

 • PsycINFO bestrijkt het hele gebied van de psychologie en de gedragswetenschappen van mens en dier. Biedt ook gegevens over taal en communicatie, cultuur en maatschappij, psychochemie en statistiek. Bevat samenvattingen van tijdschriftartikelen, maar ook boeken en hoofdstukken uit boeken.

 • ERIC is een database op het gebied van onderwijs(kunde), opvoeding en opvoedkunde.

 • WorldCat UU is een catalogus waarin je op wereldwijd, nationaal en Utrechts niveau kunt zoeken naar boeken en artikelen. De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is vindbaar in WorldCat samen met het materiaal van duizenden (ook openbare) bibliotheken en uitgevers wereldwijd.

 • voor een lijst met alle zoeksystemen ga naar de website van de bibliotheek

Waar vind je de volledige tekst?
In deze (en verschillende andere) zoeksystemen kun je per treffer via de UBU-link zien of de publicatie via de Universiteitsbibliotheek (UBU) beschikbaar is: digitaal, maar soms ook (vooral bij boeken) in gedrukte vorm.

 • Google Scholar is handig als je op zoek gaat naar een bekend artikel, maar minder prettig bij het zoeken op onderwerp. Je krijgt grote hoeveelheden (vaak minder relevante of betrouwbare) treffers en je kunt maar zeer beperkt filteren.

De UBU-link is bij Google Scholar geen knop, maar wordt uitgeschreven als Fulltext@UBUlink.

Let op!: Ga naar al deze zoeksystemen via de homepage van de bibliotheek (www.uu.nl/bibliotheek) en klik op de knop Zoeksystemen (achter Direct naar). Op de volgende pagina klik je op de gele button Zoeksystemen per vakgebied (scroll helemaal naar beneden naar Sociale Wetenschappen)

Zoeksystemen buiten de sociale wetenschappen

​Binnen deze opdracht moet je een sociaalwetenschappelijke subdiscipline kiezen, maar bij latere opdrachten kan het ook zinvol zijn om ook bij andere vakgebieden te kijken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • databases op het gebied van genderstudies, linguistiek of religiewetenschappen bij Geesteswetenschappen, 
 • databases op het gebied van economie, beleid of criminaliteit bij REBO,
 • databases op het gebied van sociale geografie of planologie bij Geowetenschappen .