Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Literatuuronderzoek Biologie: Referenties vanaf Uitgeverssites exporteren

Uitgevers en Refworks

De samenwerking tussen uitgevers van tijdschriften enerzijds en RefWorks anderzijds is niet altijd optimaal, of zelfs helemaal niet aanwezig. Dat leidt tot verschil in mogelijkheden bij verschillende tijdschriften

  1. Sommige uitgevers maken het je gemakkelijk: zij hebben  hun tijdschriften voorzien van een Export knop naar RefWorks (Science Direct; Wiley)
  2. Andere uitgevers bieden alleen een Citation download knop: hier zijn twee stappen nodig voor maken van de referentie in RefWorks: eerst de 'citation' gegevens downoaden (het beste in RIS-format) en daarna de gegevens met het juiste filter importeren in RefWorks (PubMed Central; Springer...)
  3. Er zijn ook uitgevers (of platforms) van tijdschriften zónder citation hulp (Highwire, OIE, ...)
  4. Tenslotte zijn er ook nog tijdschriften die alleen in gedrukte vorm bestaan: deze zijn dus niet online beschikbaar   (KNMvD: Tijdschrift voor Diergeneeskunde)

Referenties uit de tijdschriften van type (3) en (4) moeten altijd uit een zoeksysteem worden gehaald, of handmatig worden aangemaakt

1. In één stap: Export

In Elsevier Science Direct tijdschriften biedt een export knop

3. Tijdschriften zonder citation hulp

Zoek het artikel in zulke gevallen op in een van de multidisciplinaire bestanden (Scopus, Google Scholar, Web of Science), die een direct export-mogelijkheid hebben.

4. Gedrukte tijdschriften

Als een tijdschrift alleen in gedrukte versie aanwezig (zoals bijvoorbeeld het Tijdschrift voor Diergeneeskunde) dan kun je de gevonden artikelen in RefWorks krijgen door die artikelen in een zoeksysteem, zoals bijvoorbeeld Scopus of Google Scholar, op te zoeken en gebruik te maken van de exportmogelijkheden van dat zoeksysteem.

Je kunt natuurlijk ook altijd handmatig een nieuwe referentie (een record) aanmaken in RefWorks (via References > Add new). Geef in het eerste veld de gewenste opmaakstijl aan en daarna het referentietype (journal article). RefWorks laat dan de benodigde in te vullen velden zien.

Als het tijdschrift alleen in druk verschijnt, dan heb je natuurlijk niet de volledige tekst via de UBU-link. Maak in dat geval een scan van het gewenste tijdschriftartikel en voeg deze scan (PDF) als attachment toe aan het record in RefWorks. Zo heb je tóch de volledige tekst.

Handige LibGuide

Libguide  'Kookboek' RefWorks  

2. In twee stappen: Citation download

Klik rechtsboven op Citation, daarna verschijnt het volgende scherm:

 

Sla de titelgegevens op in RIS-format, door onderaan te klikken op RIS.

Het bestandje wordt opgemaakt en verschijnt linksonder in het beeldscherm:

Als je het bestandje opslaat, dan kun je het later weer terugvinden onder Downloads. Soms wordt het op een andere plek opgeslagen en dan kun je het weer terugvinden door op het minuscule pijltje rechts (scroll-symbooltje) te klikken, daar verschijnt dan de mogelijkheid show in folder. Eventueel kun je het bestandje dan vanuit die folder naar de 'download'-folder slepen.

In RefWorks:

Ga onder References naar Import. Kies op het volgende scherm 2 keer voor RIS format en via choose file kies je voor het te importeren bestandje: