Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Literatuuronderzoek Biologie: Google Books - Online proefschriften - WorldCat=LibrariesWorldWide

Google Books

Google Books is een zoekmachine waarin je (gegevens over) meer dan 20 miljoen boeken kunt vinden. Boeken in Google Books komen daarin via het scanprogramma dat Google bij >20 grote bibliotheken uitvoert en via uitgevers die hun boeken zelf uploaden. Zo kun je  met Google de volledige tekst van boeken doorzoeken. Echter lang niet altijd is die volledige tekst ook bij Google Books zelf te lezen. Het hangt af van auteursrechten en toestemming van uitgevers. Vooral oudere boeken waarvan het auteursrecht is verlopen zijn ook in hun geheel te lezen bij Google Books.

Gebruik Google Books naast de catalogus van de UB voor:

  • Achterhalen van titel/auteur van boeken waarin je onderwerp slechts een deel (hoofdstuk, paragraaf) van de inhoud is, want in de catalogus lukt dat alleen bij e-books;
  • (Met wat geluk) lezen van de gehele tekst van (delen van) boeken die de Universiteitsbibliotheek niet heeft (maar je kunt de UB ook verzoeken een boeken aan te schaffen: dat gaat soms erg snel);
  • Via de extra gegevens die Google Books bij een boek vermeldt (citaties, related titles) op het spoor komen van meer boeken over hetzelfde onderwerp.

Als je relevante titels in Google Books hebt gevonden kun je deze vervolgens met de titel in de catalogus UBU opzoeken om de volledige tekst in handen te krijgen. Google Books toont helaas niet de UBUlink, zoals Google Scholar wel doet.

Proefschriften

Proefschriften: een speciaal soort boeken 

Proefschriften zijn een heel rijke bron van goede kwaliteit literatuurverwijzingen. Als je een recent proefschrift kunt vinden op jouw onderwerp kan dat veel tijd schelen bij het ontdekken van relevante literatuur.

Proefschriften van vóór 2006 zijn op papier in collectie, en vindbaar via de catalogus; je kunt echter niet specifiek op dit type publicatie zoeken.

Proefschriften van 2006 en recenter zijn online beschikbaar, maar zitten NIET in de Catalogus. Deze vind je via:

  • Narcis:Dutch dissertations in Narcis bevat gegevens van alle online proefschriften van Nederlandse universiteiten, met doorzoekbare samenvattingen en meestal een link naar de full text.Meer dan 80% is vrij beschikbaar.

Narcis is de nationale toegangspoort tot de onderzoeksoutput van Nederlandse universiteiten. Je kunt het ook gebruiken voor het vinden van lopend onderzoek, datasets en onderzoekers.

  • Dart: bevat de gegevens van meer dan 500.000 Europese online proefschriften, waarvan eveneens het merendeel fult text kan worden ingezien.

Materiaal lenen bij andere Nederlandse bibliotheken

Boek niet in Utrecht? Leen elders via WorldCat

Artikel niet online? Vraag een scan aan via WorldCat

Boeken of tijdschriften die de Universiteitsbibliotheek Utrecht niet heeft zijn misschien wel elders in Nederland in collectie, bij een andere bibliotheek.

 

Materiaal bij andere Nederlandse bibliotheken vraag je aan vanuit WorldCat, door op de titel van het boek of artikel te klikken.

Onder "Availability" vind je bij "Libraries Worldwide" de knop "Interlibrary request". 

Lees meer hoe je boeken en (tijdschrift)artikelen aanvraagt.