LibGuides: Literatuuronderzoek Biologie: CAB Abstracts

Even opletten!

Normale toegang : voor 8 gelijktijdige gebruikers

Tijdelijk extra toegang in onderwijsperioden

adres	http://ovidsp.ovid.com
username	uutrain
password	ituranu

LET OP: bij gebruik van bovenstaande toegang dient men onder 'Select Resources' alléén de databases CAB Abstracts aan te vinken ; kiest men gelijktijdig ook andere databases dan is gebruik van de THESAURUS niet mogelijk!!

Wanneer welke zoekmethode?

Er zijn drie nogal verschillende zoekmethoden, die ook nogal verschillende resultaten geven:

Advanced Search: alles vinden wat specifiek over je hele zoekvraag gaat

Multi-Field Search: het meeste vinden wat tenminste over een deel van je zoekvraag gaat

Basic Search: snel een stuk of wat artikelen vinden die over je zoekvraag kunnen gaan

Het beste resultaat verkrijg je door de verschillende methoden te combineren!

Van wie is CAB Abstracts

CABI, Commonwealth Agricultural Bureaux International, is een not-for-profit organisatie die zich ten doel stelt bij te dragen aan:

1. de verbetering van de mondiale volksgezondheid

2. het oplossen van problemen op het gebied van landbouw, veeteelt en milieu

Een middel daarbij is de database CAB Abstracts

Drie verschillende zoekmethoden: voor- en nadelen

Advanced Search: zoeken met alle relevante zoektermen (óók die welke je nog niet zelf bedacht had!) door gebruik te maken van de Thesaurus (= het database-specifieke trefwoordenregister).


in één keer zoeken met ALLE synoniemen van een term je krijgt suggesties voor specifiekere termen [Narrower Terms] en gelijktijdig zoeken met alle [Narrower Terms] via 'Explode') te combineren met andere zoekresultaten via [Search History]	kost in eerste instantie het meeste tijd

Multi-Field Search: gestructureerd zoeken met alle zoektermen die je zelf bedacht hebt


je kunt allerlei SPECIFIEKE VELDEN invullen, ook auteur, taal, publicatiejaar etc. te combineren met andere zoekresultaten via [Search History]	velden apart invullen kost ook wat tijd mogelijk missers doordat NIET automatisch gezocht wordt met alle synoniemen

Basic Search: ongestructureerd zoeken met een aantal zoektermen


SNEL een paar zoektermen intypen, GEEN VOORWERK nodig er wordt AUTOMATISCH gezocht met aanverwante termen sortering van het resultaat op relevantie (5 sterren = alle termen komen voor)	NIET elk resultaat is bruikbaar: zelfs met 5 sterren krijg je ook NIET-RELEVANTE treffers resultaat is NIET eenvoudig te combineren met andere zoekacties

Extra mogelijkheid: Find Citation: één bepaald artikel vinden


snel en eenvoudig	alleen handig als je voldoende, en correcte gegevens hebt