Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

BIO jaar 2 - Ontwikkelingsbiologie: 2g. WorldCat en Google: boeken zoeken

OPDRACHT: Boeken zoeken

Zoek in de WorldCat naar Engelstalige boeken over klimaatverandering.

Zoek op climate change.

Vraag 1  Hoeveel treffers krijg je?

Zoek nogmaals met deze woorden , maar nu tussen "aanhalingstekens" en '...  in Title

Vraag 2  Hoeveel e-books en hoeveel gedrukte boeken? Tip: Filter op Format het resultaat op het gewenste materiaaltype.

Zoek nogmaals met deze woorden , maar nu '... in de titel'

Vraag 3  Hoeveel treffers krijg je nu?

 

Binnen deze resultaten kun je zoeken op eBook die voor de UU beschikbaar zijn

Vraag 4  Hoeveel  e-books zijn er voor de UU beschikbaar?

 

OPDRACHT

Ga verder met het onderdeel 'Bronnen evalueren'

Collectie Universiteitsbibliotheek via WorldCat

De collectie van de Universiteitsbibliotheek vind je via WorldCat, zowel het digitale als het fysieke (papieren) aanbod. Voor het digitale aanbod vind je meteen de link, papieren edities kun je aanvragen op opzoeken in de UB.

 

LET OP: Ook op andere plekken (websites als Google Books, Amazon, Librarything) of nationale en internationale catalogi zoals Picarta en Worldcat) kun je veel van deze boeken vinden, maar daar vind je niet de informatie die je nodig hebt om het papieren boek te kunnen lenen of het e-book te openen.

Wil je zeker weten dat je bij de volledige tekst kan, dan zul je vaak toch de catalogus UBU moeten gebruiken, ook al heb je het boek of e-book in een van deze andere sites ontdekt.

WorldCat is de handigste zoekmachine voor wetenschappelijke e-books waar je als UU-er toegang toe hebt!

  • Gebruik de suggestie "in title" om snel op de title te zoeken. Gebruik de advanced search om gericht naar een bekend boek te zoeken.
  • Heb je een ISBN, gebruik die dan.

Er wordt dan bij papieren boeken gezocht in de titel en in eventueel aanwezige  trefwoorden. Bij e-bookswordt óók gezocht in de inhoudsopgave en/of samenvatting.

Voor de grootst mogelijke 'oogst' is het wel belangrijk je woorden af te breken op de stam (= trunceren), om zo naar alle mogelijke varianten van het woord te zoeken. Als je dit niet doet mis je veel nuttige bronnen! Dus bijvoorbeeld: vaccin* = vaccin OR vaccines OR vaccination etc.

Nadat je op deze wijze eerst alle mogelijk relevante bronnen hebt verzameld kun je gaan Filteren en Aanpassen om de meest geschikte te vinden.

Zie voor meer informatie over het zoeken naar boeken ook Libguide Boeken zoeken 

Google Books

Google Books is een zoekmachine waarin je (gegevens over) meer dan 20 miljoen boeken kunt vinden. Boeken in Google Books komen daarin via het scanprogramma dat Google bij >20 grote bibliotheken uitvoert en via uitgevers die hun boeken zelf uploaden. Zo kun je  met Google de volledige tekst van boeken doorzoeken. Echter lang niet altijd is die volledige tekst ook bij Google Books zelf te lezen. Het hangt af van auteursrechten en toestemming van uitgevers. Vooral oudere boeken waarvan het auteursrecht is verlopen zijn ook in hun geheel te lezen bij Google Books.

Gebruik Google Books naast de Utrechtse ingang van WorldCat (waar zowel Utrechts als wereldwijd bezit kan worden gevonden) voor:

  • Achterhalen van titel/auteur van boeken waarin je onderwerp slechts een deel (hoofdstuk, paragraaf) van de inhoud is;
  • (Met wat geluk) lezen van de gehele tekst van (delen van) boeken die de Universiteitsbibliotheek niet heeft (maar je kunt de UB ook verzoeken een boek aan te schaffen: dat gaat soms erg snel);
  • Via de extra gegevens die Google Books bij een boek vermeldt (citaties, related titles) op het spoor komen van meer boeken over hetzelfde onderwerp.

Als je relevante titels in Google Books hebt gevonden kun je deze vervolgens met de titel in de Utrechtse ingang van WorldCat opzoeken om de volledige tekst in handen te krijgen.

De speciale LibGuide Google Books biedt meer informatie over het prettige en het lastige van werken met Google Books.

Proefschriften uit Nederland: Narcis!

Dutch dissertations in NarcisIn Narcis staan alle online proefschriften van Nederlandse universiteiten, met doorzoekbare samenvattingen. Proefschriften zijn een heel rijke bron van goede kwaliteit literatuurverwijzingen. Als je een recent proefschrift kunt vinden op jouw onderwerp kan dat veel tijd schelen bij het ontdekken van relevante literatuur.

Meer dan 80% van de proefschriften in Narcis zijn vrij beschikbaar. Narcis is de nationale toegangspoort tot de onderzoeksoutput van Nederlandse universiteiten. Je kunt het ook gebruiken voor het vinden van lopend onderzoek, datasets en onderzoekers.

Moderne proefschriften van de Universiteit Utrecht staan niet in WorldCat.