Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

BIO jaar 2 - Ontwikkelingsbiologie: 2a. Gegeven artikel vinden

Hoe vind je vanuit een referentie de volledige tekst van het gegeven artikel?

Het zal in je studie regelmatig voorkomen dat je een bepaald wetenschappelijk artikel moet bestuderen, maar dat je dat zelf moet zien te vinden, aangezien je alleen een ´referentie´ krijgt aangereikt. Twee voorbeelden:

An integrated assessment of estrogenic contamination and biological effects in the aquatic environment of The Netherlands. Vethaak A.D. et al., Chemosphere 59(4), 511-524 (2005).

Osteen KG, Sierra-Rivera E.  Does disruption of immune and endocrine systems  by environmental toxins contribute to development of endometriosis? Semin Reprod Endocrinol. 1997;15(3):301-8.

Hoe ga je te werk  om zoiets te vinden?

Lees hieronder in de rechterkolom de bovenste twee boxen. Bekijk de derde box globaal. 

Voer daarna onderstaande opdrachten uit.

OPDRACHT: volledige tekst via PubMed

Plak de titel van het eerste artikel (van DA Vethaak) in de zoekbox van PubMed.

In de rechterkolom zie je nu twee icoontjes, één van de uitgever en één van Universiteitsbibliotheek Utrecht (de UBU-link),

Vraag 1  Wie is in dit geval de uitgever?

Binnen de digitale omgeving van de UB krijg je in PubMed altijd bij elk artikel de UBU-link te zien, maar soms staat er géén doorklik-icoon van een uitgever bij. 

Vraag 2  Hoe zou dat dan kunnen komen?

Klik nu op de Uitgeverslink. Je komt dan (meestal) in één stap op de pagina met de volledige tekst van het artikel.

LET OP: niet alle uitgevers zijn zo behulpzaam, soms moet je zelf nog naar jaar, aflevering en bedoeld artikel bladeren. Er zijn zelfs uitgevers die je op hun homepage laten landen, zodat je ook zelf naar het tijdschrift moet bladeren...

Je kunt het artikel nu op twee manieren lezen, namelijk direct op deze ´full text´ pagina én via ´Download pdf´ (dan krijg je een foto van het complete artikel zoals het ooit in gedrukte vorm is gepubliceerd in het betreffende tijdschrift). Probeer beide uit.

Vraag Wat is het voordeel van de full text pagina boven de pdf?


Plak de titel van het tweede artikel (Osteen & Sierra-Rivera) in de zoekbox van PubMed, en klik daar op de UBU-link.

Vraag Is dit artikel via de UB beschikbaar? Zo ja, in welke vorm(en)?

Klik in de UBU-link pagina op 'Utrecht University Library'.

Je wordt doorgeschakeld naar de UB Catalogus en op basis van het ISSN-nummer rechtstreeks naar het betreffende tijdschrift.

Vraag 5  Hoe luidt de naam van het tijdschrift voluit?

Klik in de tijdschrift-pagina op 'Exemplaren'

Vraag 6  Hoe kun je nu het hele artikel verkrijgen?

 

GA NAAR DE VOLGENDE OPDRACHT, MAAR ZET PubMed NOG NIET UIT ( In onderdeel 2c ga je met bovenstaande resultaten verder!)

OPDRACHT: volledige tekst via Google Scholar

Plak de titel van het eerste artikel in de zoekbalk van Google Scholar

Net als in PubMed zie je (hoogstwaarschijnlijk) ook nu twee doorklik-links bij het artikel, namelijk één naar een pdf en één met de naam ´Fulltext@UBUlink´. Zie je die laatste niet, pas dan de Settings > Library links van Google scholar aan.

LET OP: Er zijn ook artikelen waarvan géén pdf bestaat maar wél een online versie; in dat geval zie je alléén de UBU-link.

En er zijn ook artikelen die helemaal niet online bestaan, die kun je dus ook niet vinden via Google scholar!

Onder het artikel staan aanvullende gegevens, o.a. op hoeveel plekken Google scholar dit artikel heeft gevonden.

Vraag 1  Hoeveel verschillende versies van dit artikel heeft Google scholar gevonden?

Klik op ´Fulltext@UBUlink´ en bekijk de informatie die dan wordt getoond (klik NIET gelijk door!)

Opzoeken via de UB-link gaat altijd in twee stappen. De UBU-link pagina is namelijk een 'tussenpagina' waar eerst wordt getoond óf de UB bij de uitgever een licentie heeft voor het betreffende tijdschrift en zo ja, voor welke járen en afleveringen (Available ...). Als de UB inderdaad een licentie heeft voor het tijdschrift (zoals in dit geval) dan kun je eenvoudig doorklikken naar de uitgever.  Dat hoef je voor deze opdracht niet te doen, want daar was je al in de vorige opdracht, via PubMed.

LET OP: soms is een licentie beperkt tot bepaalde jaargangen; dan kun je wel doorklikken naar het tijdschrift, maar niet naar alle artikelen!

Vraag 2  Zijn alle artikelen van dit tijdschrift full text beschikbaar?


Plak de titel van het tweede artikel in de zoekbalk van Google Scholar

Vraag 3  Welke doorklik-links (pdf, ubulink, ..) staan er bij het artikel?

Vraag 4  Waar kom je terecht als je op de titel van het artikel klikt?

Vraag 5  Kun je hier de pdf downloaden?

 

GA NAAR DE VOLGENDE OPDRACHT, MAAR ZET Google Scholar NOG NIET UIT ( In onderdeel 2c ga je met bovenstaande resultaten verder!)

OPDRACHT: volledige tekst via 'Digitale tijdschriften' of 'Utrecht University on Worldcat' van de UB

Plak de naam van het tijdschrift waarin het eerste artikel (van DA Vethaak) is verschenen in de zoekbalk van Digitale tijdschriften (al meer dan 20.000!) van de Universiteitsbibliotheek.

Let OP: Om een artikel via deze routes te kunnen vinden moet je in ieder geval weten wat de exacte naam van het tijdschrift is!  In dit geval is dat niet zo moeilijk te bepalen, maar soms is het een stuk lastiger, vooral als je afkortingen moet interpreteren... Afkortingen kun je opzoeken via http://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/journals (ook van de National Library of Medicine, net als PubMed!)

Vraag 1  Is dit artikel gepubliceerd in een 'peer-reviewed' tijdschrift?
Wat is peer review eigenlijk? Uitleg vind je in het onderdeel 3 Bronnen evalueren

Klik nu op de naam van het tijdschrift

Je landt altijd op de pagina van de meest recente aflevering van het tijdschrift; nu moet je zelf nog het bedoelde artikel zien te vinden. Dat kan via het archief, in de linkerkolom

Vraag 2  Naar welk Jaar, Volume, Issue klik je door?

Vraag 3  Kun je nog een andere manier bedenken om snel naar het gezochte artikel te gaan?

Deze route via de homepage van het tijdschrift vergt dus atijd meer dan twee stappen.

Toch is het nuttig om deze route te kennen, want soms zet de UBU-link je op het verkeerde been. Dat komt vooral voor bij artikelen in speciale uitgaven van tijdschriften, zoals themanummers, supplementen of congresverslagen ('Proceedings'). De UBU-link krijgt in zulke gevallen niet de juiste gegevens uit het zoeksysteem, zodat het niet lukt om de koppeling te maken met het UB-bezit. Dan meldt de UBU-link 'not available' maar dat klopt dan niet!


Zoek voor het tweede artikel (van Osteen) met de naam van het tijdschrift (voluit!) in WorldCat

TIP: De volledige naam heb je al gevonden in de opdracht met PubMed.

Vraag 4  Hoeveel treffers krijg je nu?

Gebruik nu de filter kolom om allen tijdschriften (Format: "Journal, magazine") te laten zien. En voeg de filter toe om te zien of het via de UU beschikbaar is (Library: "Utrecht University Library")

Vraag 5  Je houdt nu twee resultaten over, wat is het verschil en welke moet je hebben om het artikel van Osteen te bemachtigen?

OPDRACHT: Volgende onderdeel

Ga verder met het onderdeel 'Zoekmethoden'

Online of op papier?

Wetenschappelijke artikelen worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Die tijdschriften zijn meestal niet gratis, maar vaak wel in 'licentie' (abonnement) bij de Universiteitsbibliotheek. Als student (of medewerker) maak je daar gratis gebruik van. 

Heel veel tijdschriften zijn tegenwoordig volledig online beschikbaar, zelfs met hun jaargangen uit de tijd dat internet nog niet bestond. Artikelen daaruit kun je als 'full text' (= webpagina) of als pdf  (= eigenlijk een foto) op je scherm krijgen.

Maar... niet alle uitgevers hebben al hun oudere jaargangen gedigitaliseerd, daardoor kun je een oud artikel soms niet online krijgen. Er zijn ook tijdschriften die (nog steeds) alleen in gedrukte vorm  verschijnen, of waarvan de online versie alleen voor individuele leden is. In al deze gevallen kun je doorgaans bij de bibliotheek terecht voor een artikel op papier.

Hoe vind je snel artikelen via de UB?

Full-text of pdf van een artikel via de Universiteitsbibliotheek Utrecht

 1. via een zoekmachine voor wetenschappelijke artikelen, zoals PubMed, Google scholar, Scopus, Web of Science
 2. via de lijst met Digitale tijdschriften van de UB Utrecht

Je krijgt altijd eerst alleen de titels en de abstracts van publicaties te zien. Om bij de full-text te komen, volg je de link naar het UB-bezit: UBUlink

LET OP! Binnen de campusgebouwen (op UU-pc of via Eduroam) heb je automatisch toegang door herkenning op IP-adres. Voor online toegang buiten de campus moet je apart inloggen,   (Zie ook de uitleg hieronder: Toegang thuis tot zoeksystemen, digitale boeken en digitale tijdschriften).

Artikel op papier via de Universiteitsbibliotheek Utrecht

 1. via een zoekmachine voor wetenschappelijke artikelen, zoals PubMed, Scopus, Web of Science
 2. via de Catalogus van de UB Utrecht

De universiteitsbibliotheek heeft het niet, wat nu?

 1. Toont de UBUlink misschien niet de correcte aanwezigheidsinformatie? Controleer deze handmatig in WorldCat (op titel boek of gedrukt tijdschrift) en/of de tijdschriftenlijst (op titel tijdschrift).
 2. Is een boek misschien gratis online beschikbaar? Check Google Books. Is een tijdschriftartikel misschien gratis online beschikbaar? Check Google Scholar (de links in de rechterkolom).
 3. Is de publicatie in een andere Nederlandse bibliotheek? Materiaal bij andere Nederlandse bibliotheken vraag je aan vanuit WorldCat door op de titel van de publicatie te klikken. Onder "Availability" vind je bij "Libraries Worldwide" de knop "Interlibrary request". Je komt dan in een aanvraagscherm waar je je verzoek kunt plaatsen. Deze dienst is niet gratis. Lees meer over hoe je aanvraagt en leent bij andere bibliotheken op de website van de bibliotheek. Lenen bij andere universiteitsbibliotheken is voor studenten in Nederland kostenloos: eerst een pasje laten maken, dan zelf ophalen en terugbrengen. Je kunt natuurlijk ook iemand die je kent een kopie laten maken in een andere bibliotheek.
 4. Zou deze publicatie ook in de Universiteitsbibliotheek Utrecht moeten zijn? Je mag een aanschafsuggestie indienen. Of neem contact op met de vakspecialist.
 5. Auteur mailen: de auteur van het artikel verzoeken het stuk toe te sturen. Op uitgeverssites en in bestanden als Scopus staan vaak de mailadressen van auteurs genoemd.
 6. Hulp vragen via Twitter is handig bij artikelen uit tijdschriften waar de UU geen abonnement op heeft en die niet Open Access zijn. Verstuur een tweet met de URL en voeg daar de hashtag #icanhazpdf aan toe. De kans is groot dat je dan in contact komt met iemand die je (een PDF of andere versie van) het stuk rechtmatig kan toesturen.
 7. Is de publicatie misschien in een buitenlandse bibliotheek beschikbaar? Als je het in WorldCat vindt kun je het bestellen via IBL.
 8. Zelf aanschaffen? Online toegang tot een artikel kan meestal via de uitgeverssite van het tijdschrift worden gekocht (met een creditcard); boeken kun je uiteraard kopen via de (online) boekhandel.