Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Bibliotheektraining voor eerstejaars Taal- en cultuurstudies: Hoe vind je boeken?

Deze LibGuide is gemaakt voor het eerste jaar van Taal- en Cultuurstudies, en ondersteunt de bibliotheekinstructies van TOC1 en TOC2.

Soorten boeken

De UB heeft miljoenen boeken, daar zijn allerlei types in te onderscheiden.

  • papieren boeken - e-books
  • monografieën (studies) - naslagwerken (encyclopedie, lexikon, woordenboek) 
  • monografieën (studies) -  bundels (bundeling artikelen van diverse auteurs).

Ook heeft elk vakgebied specifieke soorten publicaties.

  • Kunstgeschiedenis: tentoonstellingscatalogi, museumcatalogi
  • Geschiedenis: historische atlassen, archiefinventarissen
  • Letterkunde: bloemlezingen, primaire werken
  • Taalkunde: concordanties, taalcorpora

Boeken kun je vinden in verschillende zoeksystemen, die elk voor- en nadelen hebben. Hieronder een paar op een rijtje.

Papieren boekencollectie

De papieren boekencollectie vind je op verschillende plekken op de UB:

  • In zogenaamde "open opstelling" (waar je zelf bij kunt): UB Binnenstad (GW- en REBO-collecties) en UB Uithof (de rest)
  • In het depot (alleen aan te vragen via WorldCat)

Boeken uit de open opstelling kun je in de kast vinden en zelf pakken om ze in te zien of te lenen. Haal je zelf een interessante titel uit de kast, kijk er vooral omheen: we hebben de boeken op onderwerp bij elkaar gezet. Het voordeel van deze methode: je vindt titels die je anders niet had kunnen bedenken. En het voordeel van voor de kast staan: je kunt de boeken meteen inzien en beoordelen of ze binnen jouw onderwerp passen (inhoudsopgave, inleiding, index en bibliografie).

Nieuwsgierig hoe elke collectie is ingedeeld? Dat staat online op elke collectiepagina van de collecties voor de Geesteswetenschappen. Onder Wat vindt u in de collectie? vind je een link naar alle codes voor dat vakgebied.

Toegang tot e-books

Toegang Thuis
Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht hebben binnen de Universiteit Utrecht en thuis toegang tot de e-books van de Universiteitsbibliotheek. Wanneer je een e-book opent, krijg je een inlogscherm waarop je je Solis-ID en Solis-wachtwoord kunt invullen.

De e-books in bezit van de UB Utrecht

  • In WorldCat, filter Op Utrecht University Library en op materiaaltype 'e-books' 
  • Daarnaast vind je e-book paketten onder de Zoeksystemen van de UB (dit is de lijst Geesteswetenschappen/e-books).


Hoe anders werken e-books dan papieren boeken?
Veel e-books hebben beperkingen wat betreft het gebruik. Soms mogen e-books maar door één persoon tegelijkertijd gelezen worden, soms zijn er beperkingen op het printen of downloaden. De bibliotheek probeert zoveel mogelijk e-books te kopen die deze beperkingen niet hebben.

Meer weten over e-books?

Bezit van de UB Utrecht - WorldCat

Alle boeken in het bezit van de Universiteitsbibliotheek vind je via WorldCat: papieren boeken èn e-books. Voor wetenschappelijke boeken is Worldcat nu de beste zoekmachine waar je als UU-student toegang toe hebt. Alleen via deze link krijg je toegang tot de UU-versie met de filteroptie 'Utrecht University Library'Voor meer details over WorldCat is er een aparte LibGuide UBU LibGuide Google Books.

Via WorldCat kun je papieren boeken aanvragen, maar vaak ook locatiegegevens vinden waarmee je het boek zelf in de kast kunt vinden.
Wil je het boek ook lenen, dan gebruik je de digitale lenerskaart in de MyUU app.

Wil je het boek als eerste hebben?

1. Kijk in WorldCat dat het boek in Utrechts bezit is en of het niet is uitgeleend (Groene vink + Beschikbaar/Available).
2. Onthoud, noteer of maak een foto van waar de boek te vinden is: 1.locatie (UB Binnenstad), 2. collectie (b.v. GES voor geschiedenis) en 3. plaatsnummer (b.v. 15.70 c.ri *2019lv) van het boek.
3. Zoek de collectie op de oriëntatieborden naast de balie.Bijna alle collecties Geesteswetenschappen vind je in de locatie UB Binnenstad*.
4. Ga naar de collectie, oriënteer met de borden op de kasten en vind het boek met de juiste code.
5. Ga met het boek naar het leenautomaat en met de barcode van je digitaal lenerspas in de MyUU app, leen het boek aan jezelf.
6. Lukt het niet, vraag gewoon even hulp aan de balie!

* De collectie Wijbegeerte (WIJSB) staat als enige in de Driftvleugel tussen de Rechtencollecties; de collectie Religiewetenschap/Theologie (THEOL) staat in de UB Science Park op de 6de verdieping.

 

Google Books

In Google Books doorzoek je meer dan 20 miljoen boeken. Soms is de volledige tekst aanwezig, vaak is het boek gedeeltelijk in te zien (partial view). En het komt ook veel voor dat Google Books alleen de titelgegevens en inhoudsopgave toont. Het hangt af van auteursrechten en toestemming van uitgevers. Vooral oudere boeken waarvan het auteursrecht is verlopen zijn in hun geheel te lezen in Google Books.

Gebruik Google Books naast WorldCat voor het lezen van boeken die de Universiteitsbibliotheek niet heeft of voor papieren boek waarvan het expemplaar net is uitgeleend. Andersom kun je titels die je opspoort via Google Books opzoeken in de collectie van de UB Utrecht via WorldCat om de volledige tekst te kunnen lezen (als papieren boek of e-book).

De LibGuide Zoekstrategie>Waar zoek ik boeken >tab:Google Books UBU LibGuide Google Books biedt meer informatie over het werken met Google Books.