Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Inleiding Letterkunde/Literatuurwetenschap: Frans

Woordenboeken

Grand Robert de la langue française: Verklarend Frans woordenboek. Geeft etymologie, woordbetekenis, voorbeelden van het gebruik van een woord, citaten.

Dictionnaire des synonymes: handig voor het vinden van variaties voor je (Franse) zoekwoorden

Van Dale Onlinewoordenboeken: tweetalig woordenboek F/NL en NL/F

Zoeksystemen voor Frans

Bibliografieën

  • Bibliographie d'histoire littéraire française (Klapp-Online). Deze online versie kwam als vervolg op de gedrukte bibliografie, die vaak verkort wordt aangeduid als 'de Klapp'.  Let op: het zijn niet de artikelen zelf, maar verwijzingen ernaar.
  • CAIRN is een verzameling Franstalige elektronische tijdschriften op het gebied van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen, geowetenschappen en economie. Hierin kun je ook zoeken op jouw onderwerp (in het Frans!) en de artikelen lezen in full text (in pdf formaat).

Tekstverzamelingen

  • Corpus de la littérature narrative: verzameling Franse teksten van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw 
  • Gallica: alle digitale publicaties van de Bibliothèque Nationale de France. O.a. full-text boeken, kranten, tijdschriften en woordenboeken.

Boekbesprekingen

  • LiteRom Wereldliteratuur: Recensies van in het Nederlands vertaalde buitenlandse literatuur. LiteRom Wereldliteratuur wordt elke twee weken aangevuld met de nieuwste recensies en auteursinterviews. Bevat artikelen die sinds 1976 in Nederlandse dag- en weekbladen zijn opgenomen.

Alle zoeksystemen
Zoeksystemen voor de Franse Taal- en Letterkunde

De talencollecties in de UB Binnenstad

Waar?

De talencollecties staan in de vleugel D/Keizerstraat van de Universiteitsbibliotheek binnenstad

  • De collecties NED, DUI, en ENG zijn te vinden op de begane grond
  • De collecties ALW, FRA, ITA, SPA en KEL staan op de eerste verdieping  

In de collectie Literatuurwetenschap (ALW, 1e verdieping) zijn boeken te vinden over theoretische en empirische literatuurwetenschap. De vergelijkende literatuurwetenschap is op periode ingedeeld.

Wil je precies weten hoe de boeken in jouw collectie gerangschikt zijn, onder welke rubriekcodes ('signaturen' genoemd)? Kijk dan naar de specifieke 'plaatsingssystematiek' voor jouw collectie: NederlandsLiteratuurwetenschapEngelsKeltischDuitsFransItaliaans en Spaans.
 

Basisstructuur van de talencollecties

  • algemene studies over de taal- en letterkunde van een bepaald taalgebied. Hier staan bijvoorbeeld veel woordenboeken. 
  • taalkunde (van respectievelijk het Nederlands, Duits, Engels, Keltisch, Frans, Italiaans en Spaans) 
  • letterkunde (grootste gedeelte van de talencollecties). Dit onderdeel is op periode ingedeeld. Per periode vind je algemene studies en daarna de literaire auteurs uit die periode, alfabetisch gerangschikt, met primair werk (van de auteur), vertalingen en secundair werk (studies over die auteur).