Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training KGW Premaster: Zoektermen combineren

Training literatuur zoeken voor studenten KGW Premaster

Leerdoel

In dit onderdeel leer je hoe je zoektermen kunt combineren in PubMed.

OPDRACHT 7

Lees de tekst in het blok 'Zoektermen combineren' hiernaast.

De bibliotheek van de Universiteit van Sydney heeft een online game ontwikkeld om te oefenen met het gebruik van haakjes en Booleaanse operatoren. Je vindt het spel hier:

http://iwrite.sydney.edu.au/ENGINEERING/Other-Resources/Research-Skills/Search-smarter--search-faster-/nesting.html

OPDRACHT 8

Voer met behulp van ‘History’ een zoekactie uit naar behandeling (therapy of treatment) bij epicondylitis (tennis elbow of epicondylitis).

Denk goed na of je in velden wilt zoeken, en of je de losse onderdelen moet combineren met AND of OR.

Hoeveel treffers krijg je? Bekijk de eerste resultaten. Zijn ze relevant?

OPDRACHT 9

Klik in de resultatenlijst op een veelbelovende titel. Je krijgt nu meer informatie over het artikel te zien, waaronder de samenvatting.

Rechts bovenaan zie je ook de ubulink. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van het artikel bij de Universiteitsbibliotheek.

Klik op de ubulink en kijk of dit artikel full-text beschikbaar is.

VERVOLG

Ga terug naar 'Zoeken in PubMed' voor het volgende onderdeel van de training.

Zoektermen combineren

Je kunt zoektermen combineren met behulp van de zogenoemde ‘Boolean operators’ AND, OR en NOT. Als twee zoektermen gecombineerd worden met AND, wordt alleen naar die treffers gezocht waar beide zoektermen in voorkomen. Bij OR wordt gezocht naar alle treffers waar één of beide zoektermen in voorkomen. NOT geeft alle treffers waar de eerste term wel, maar de tweede term niet in voorkomt.

Figure on Boolean logic

Als je meer dan twee zoektermen wilt combineren, is het aan te raden haakjes te gebruiken. Zonder haakjes worden de commando’s AND, OR en NOT namelijk uitgeboerd worden in de volgorde waarin ze aangeboden worden. Dit levert soms ongewenste resultaten op!

Stel dat je op zoek bent naar artikelen over de behandeling van een tennisarm. Als je nu de zoekactie als volgt opstelt:

treatment AND tennis elbow OR epicondylitis

zul je artikelen vinden waarin de woorden ‘treatment’ en ‘tennis elbow’ beide voorkomen, én artikelen waarin de term ‘epicondylitis’ voorkomt (maar die misschien helemaal niet over behandeling gaan).

De juiste manier om deze zoekactie te formuleren is dan ook:

treatment AND (tennis elbow OR epicondylitis)

History

Bij uitgebreide zoekacties wordt het gebruik van haakjes al snel ingewikkeld. Je raakt het overzicht kwijt, en voor je het weet staat er een haakje verkeerd. Je kunt dan beter eerst zoeken met afzonderlijke zoektermen, en deze later combineren. In PubMed kun je hiervoor gebruik maken van de functie ‘History’ in het ‘Advanced search’ scherm van PubMed.

Je vindt de link naar ‘Advanced search’ onder het standaard zoekscherm van PubMed.

PubMed - Advanced Search

PubMed - History

In ‘History’ vind je een lijst met alle zoekacties die je in deze sessie hebt uitgevoerd. Je kunt zoekacties combineren door de nummers van de zoekacties in te typen in de bovenste zoekregel (klik hiervoor eerst op Edit‘), gescheiden door AND of OR. Bijvoorbeeld: #1 AND #2. Als je eerst wil zien hoeveel treffers een gecombineerde zoekactie oplevert, kun je klikken op ‘Add to History’.