Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training KGW Premaster: Goede zoektermen kiezen

Training literatuur zoeken voor studenten KGW Premaster

Leerdoel

In dit onderdeel leer je hoe je goede zoektermen kiest, en hoe resultaten worden weergegeven in PubMed.

OPDRACHT 1

Lees de tekst in de boxen 'Zoektermen en synoniemen'  en 'Vertaling' hiernaast.

Zoek het bestand ‘Pinkhof Geneeskundig Woordenboek‘ via de site van de Universiteitsbibliotheek, zoals in de box 'Vertaling' hiernaast beschreven staat.

Voer de term ‘tennisarm’ in in het zoekveld. Wat is een synoniem voor deze term? Wat is de wetenschappelijke benaming?

In  de lijst met woordenboeken van de Universiteitsbibliotheek staan ook de ‘Van Dale Onlinewoordenboeken‘. Zoek hierin naar de Engelse vertaling van tennisarm, en naar de Engelse vertaling van de wetenschappelijke benaming.

OPDRACHT 2

Doe in PubMed een zoekactie met één van de in Opdracht 1 gevonden Engelse zoektermen voor tennisarm

OPDRACHT 3

Lees de tekst in het blok 'Weergave van resultaten in PubMed' hiernaast.

Verander in de resultatenlijst van je zoekactie (Opdracht 2)  de weergave van de resultaten in ‘Abstract‘, klik op ‘Apply‘ en kijk wat er gebeurt. Vergeet niet om de weergave daarna weer terug te zetten naar ‘Summary‘!

VERVOLG

Ga terug naar 'Zoeken in PubMed' voor het volgende onderdeel van de training.

Zoektermen en synoniemen

Om efficiënt te zoeken in PubMed moet je een zoekactie goed voorbereiden. Meestal begin je met een snelle eenvoudige zoekactie om te kijken of er informatie is over je onderwerp.

Het is belangrijk om hiervoor de juiste zoektermen te gebruiken – meestal zijn dit zowel de termen in het dagelijks taalgebruik als de overeenkomstige wetenschappelijk termen. Bovendien zoekt PubMed in het Engels, dus moet je je zoektermen vertalen.

 

 

Vertaling

Veel informatiebronnen, waaronder PubMed, zijn in het Engels. Om te zoeken in deze informatiebronnen moet je dus Engelse zoektermen gebruiken.

Digitale (medische) woordenboeken zijn te vinden via de pagina met zoeksystemen van de Universiteitsbibliotheek. Bij 'Beperken tot soort' kun je woordenboeken selecteren:

Zoeksystemen beperken tot soort

Gebruik bijvoorbeeld Pinkhof Geneeskundig Woordenboek om de wetenschappelijke benaming van een term te vinden (deze wordt vaak ook in het Engels gebruikt), of de Van Dale Online woordenboeken voor Engelse vertalingen.

Weergave en sortering van de resultaten

Standaard toont PubMed de resultaten als ‘Summary’, met 20 tegelijk. De meest recent toegevoegde treffers staan bovenaan.

Via de regel hierboven: Summary / 20 per page / Sort by Most Recent kun je aangeven hoeveel resultaten je wilt zien. Hoe meer resultaten je laat zien, hoe minder tijd je verliest omdat je van scherm moet wisselen. Ook het ‘format’ van de resultaten kun je via dit menu aanpassen. Dit kan ook voor een individuele treffer.

 

Tenslotte is het ook mogelijk om je resultatenset te sorteren op enkele manieren. Dit kan soms ook handig zijn!

Een nieuwe optie is sorteren op "best match". Er wordt dan op een andere manier gezocht, waarbij woorden gewogen worden (frequentie) en de meest relevante artikelen bovenaan komen te staan. Het totaal aantal resultaten bij “best match” is anders dan bij  regulier zoeken, en “Search details” worden niet getoond.