Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training KGW Premaster: 1. PubMed

Training literatuur zoeken voor studenten KGW Premaster

Leerdoel

In dit onderdeel leer je efficiënt te zoeken in PubMed.

OPDRACHT

Open PubMed via de de beginpagina van de Universiteitsbibliotheek en klik op Zoeksystemen. Open een aparte tab voor PubMed.

Lees de tekst in de box 'Zoeken in PubMed' hiernaast en volg na elkaar alle links om de verschillende onderdelen van het onderdeel PubMed te doorlopen.

Zoeken in PubMed

PubMed geeft gratis toegang tot / is de zoekmachine van tot MEDLINE; een databank met meer dan 26 miljoen referenties uit ruim 5600 biomedische tijdschriften uit 80 landen. De dekkingsperiode is vanaf 1946. PubMed wordt dagelijks bijgewerkt.

Om efficiënt te zoeken in PubMed moet je een zoekactie goed voorbereiden. Als je zomaar begint met zoeken, krijg je vaak veel te veel treffers, die lang niet allemaal relevant zijn. Efficiënt zoeken kan je veel tijd opleveren!

Dit tabblad heeft  4 onderdelen:

Wat is de handigste ingang tot PubMed?

Toegang tot PubMed is gratis, maar om optimaal gebruik te kunnen maken van koppelingen naar de volledige tekst van artikelen moet je de PubMed ingang via de Universiteitsbibliotheek gebruiken. Aan elke referentie hangt dan de ubulink. Hiermee krijg je direct de full-text indien deze beschikbaar is. Oudere jaargangen die nog niet online zijn en in het magazijn van de UB staan, kun je - indien aanwezig - direct   opvragen als je lid bent van de bibliotheek. Klik hiervoor op 'Availability via Utrecht University Library' - 'Exemplaren' en selecteer daarna het juiste jaar.

Via het UBULINK menu krijgt u nog meer opties aangeboden. Zoeken in WorldCat en indien nodig kunt u artikelen bestellen. Aan deze laatste optie zijn wel kosten verbonden. Alle informatie over de UBULINK vindt u hier.