Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Geschiedenis van de Wijsbegeerte: Naslagwerken

Training zoeken en gebruiken van bronnen in de Wijsbegeerte

Opdracht 2

2.1. Biografisch: zoek in algemene filosofische (naslag-)werken essentiële informatie over het leven van René Descartes.

2.2. Bibliografisch: Kun je één of meer gedrukte bibliografieën van Descartes vinden?
Zo niet, zijn er algemenere bibliografieën (bijvoorbeeld over de periode, of de stroming waartoe hij behoort) waarin je wel iets over hem vinden?

2.3. Is over Descartes in de bibliotheek een afzonderlijk naslagwerk (dictionary, lexicon, companion, encylopedie of iets dergelijks) te vinden?
Zo niet, zoek dan in een of meer grote algemeen-filosofische naslagwerken, bijvoorbeeld een wijsgerige encyclopedie, naar het lemma over Descartes.

2.4 Bewaar de gedrukte en digitale naslagwerken in Zotero

Naslagwerken

Wat zijn naslagwerken? In de definitie van de Van Dale: boekwerk dat alleen dient om iets in na te slaan, niet voor doorgaande lezing. Voorbeelden van naslagwerken zijn woordenboeken of encyclopedieën. 

Wikipedia is steeds meer de eerste bron om even snel iets op te zoeken. Kijk in de Libguide Wikipedia libguide logo voor achtergrondinformatie en handige tips over Wikipedia.

Er staan nog meer wetenschappelijke bronnen online. De lijst Zoeksystemen geeft per vakgebied een selectie van betrouwbare online bronnen. Je kunt de lijst filteren (Beperk tot soort) op type publicatie (biografieën, encyclopedieën, bibliografieën).

Ook in de collectie in de kast vind je naslagwerken, bijvoorbeeld algemeen-filosofische naslagwerken in de rubriek AW.

Biografische naslagwerken

Gedrukte naslagwerken over filosofen vind je in de kast bij het onderdeel (rubriek) AW.
Twee voorbeelden:
- AWP 76: Dictionary of seventeenth-century British philosophers
- AWP 16: Philosophen des 17. Jahrhunderts
Kijk in deze rubriek ook voor andere biografische naslagwerken over andere taalgebieden en perioden.

Encyclopedieën, handboeken

Betrouwbare online naslagwerken op het gebied van de wijsbegeerte vind je in de Zoeksystemen op de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Een paar voorbeelden:

Voorbeeld van een gedrukte encyclopedie uit de collectie Wijsbegeerte: Encyclopedia of Philosophy / Ed. : Donald M. Borchert

Bibliografieën

Digitale bibliografieën op het vakgebied van de wijsbegeerte vind je in het overzicht van zoeksystemen op de website van de Universiteitsbibliotheek. Bijvoorbeeld Oxford Bibliographies Philosophy. Hierin vind je artikelen over allerlei onderwerpen, ook over individuele filosofen. Ieder artikel is voorzien van een uitgebreide lijst literatuurverwijzingen. Bij de verwijzingen vind je een samenvatting. 

Kijk voor gedrukte bibliografieën in de kast bij Wijsbegeerte, in de rubriek BW. Wanneer de bibliotheek een aparte bibliografie over een filosoof in bezit heeft, vind je die in de regel samen in de kast bij de teksten van en studies over die filosoof.