Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training Informatievaardigheden UMC Utrecht Academy: 4.Google/Google Scholar

OPDRACHT 7

Lees de tekst in de box: 'Over het gebruik van Google'.

Type bij Google het woord 'chloroform' in. Hoeveel referenties krijg je? Probeer het lijstje met bezwaren in het boxje: 'over het gebruik van Google'  eens aan te vullen.

OPDRACHT 8

Lees eerst de twee boxen over Google Scholar.

Open Google Scholar (via de bibliotheek)

Zoek op het narcosemiddel sevofluraan.

Hoeveel resultaten vind je?

Maak gebruik van de suggestie die Google Scholar doet (Did you mean: ....?). Hoeveel resultaten krijg je nu?

Zoek naar resultaten vanaf 2013 en probeer eens uit te vinden hoe je je taalvoorkeuren in Google Scholar kunt instellen.

OPDRACHT 9:

Zoek naar een artikel over 'sevofluraan'  van de auteur 'JC de Graaff en open dit.

Doordat je werkt op een computer van UMC opent zich dit artikel en komt soms terug met de melding: "brought to you by Universiteitsbibliotheek Utrecht". Deze uitgever kent het zogenaamde IP nummer van de PC.

Als je bent ingelogd, kun je overal ter wereld hetzelfde doen als nu.

Niet alle uitgevers komen overigens met een dergelijke mededeling.

 

 

Over het gebruik van Google

De zoekmachine Google kennen we natuurlijk allemaal. Er bestaan vele soorten zoekmachines met elk eigen voor- en nadelen.

Voor huis-tuin- en keukengebruik vormt dat ook geen probleem, maar als je serieus op zoek bent naar wetenschappelijke informatie, dan zijn er de volgende nadelen:

  1. Je vindt vaak heel erg veel referenties
  2. Niet alles is actueel
  3. Als leverancier van de informatie kun je gewoon zorgen dat je als eerste gevonden wordt, ook al heb je geen kwaliteit
  4. Sommige pagina's zijn gesponsord door de farmaceutische industrie of zitten vol met reclame
  5. Etc. 

Als je ter oriëntatie voor je verwerkingsopdracht graag wilt starten met Google maak dan gebruik van Google Scholar.

Wat is Google Scholar

Google Scholar

Google Scholar is een grote gratis multidisciplinaire zoekmachine voor wetenschappelijke artikelen (en in mindere mate boeken). Belangrijke kenmerken zijn de full text doorzoekbaarheid van artikelen en dat de zoekmachine vrijwel geheel automatisch gevuld wordt.

Vanuit Google Scholar naar de full text

Er zijn verschillende manieren om in Google Scholar bij de full text van een artikel te komen. Probeer wat in jouw geval werkt.

Boven de beschrijving:

  • Klik op de titel

Naast de beschrijving in de rechterkolom:

  • Klik op de PDF/HTML-link of de Fulltext @ UBUlink

Onder de beschrijving:

  • Check op de aanwezigheid van de Full View link of de UBUlink via de blauwe regel met links onderaan, klik op het >> icoontje (mouseover: 'meer')
  • Check ook “Alle x versies”. Hiermee kun je andere versies van het artikel zichtbaar maken.

gebruik de UBUlink om vanuit Google Scholar naar de full text te gaan. De UBU link vind je meestal rechts naast de omschrijving van de bron, soms onder het knopje All n versions/alle n versies

eenenkele keer vind je de UBUlink in Google Scholar door op het  icoontje van de twee pijltjes te klikken, helemaal rechts onder de titelbeschrijving. Hier vind je ook de library search/zoek in bibliotheek optie die je kunt gebruiken voor boeken/e-books

  • Gebruik voor e-books, de optie Library Search (instellingen > bibliotheeklinks > Open WorldCat - In bibliotheek zoeken) om te checken of het boek beschikbaar is in de bibliotheek van de Universiteit Utrecht.

 

NB. Als er al een directe [PDF], [DOC] of [HTML] link naar de full text is toont Google Scholar de UBUlink niet altijd, maar die heb je dan ook niet nodig.