Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training PubMed: 4. Tips & Trucs

Leerdoel

In dit onderdeel maak je kennis met een aantal handige mogelijkheden van PubMed om het aantal zoekresultaten in te perken, en om gericht te zoeken naar een artikel waarvan je de titelgegevens weet (bv. een referentie uit een andere publicatie).

OPDRACHT 12

Lees de tekst in het blok 'Filters - het beperken van aantal zoekresultaten' hiernaast.

Zoek in PubMed nog een keer op Aids. Beperk vervolgens via filters het aantal zoekresultaten tot zoekresultaten bij kinderen (0-18 jaar), in het Nederlands.

Hoeveel treffers krijg je nu?
(klik op de vraag om het antwoord te zien)

OPDRACHT 13

Lees de tekst in het blok 'Clinical Queries' hiernaast.

Voer binnen ‘Clinical Queries‘ een zoekactie uit met de zoektermen vaccination AND H1N1 en klik op 'Search'. Selecteer vervolgens bij ‘Clinical Study Categories‘ het domein ‘therapy’ (dit is de standaard instelling), kies voor een sensitieve zoekactie ('broad') en kijk hoeveel treffers je krijgt. Doe hetzelfde nog een keer, maar nu met een specifieke zoekactie ('narrow')

Hoeveel treffers krijg je nu?
(klik op de vraag om het antwoord te zien)

Hoeveel treffers geeft het filter voor ‘Systematic Reviews’ voor de zoekactie met de zoektermen vaccination AND H1N1?

OPDRACHT 14

Lees de tekst in het blok 'Een bekend artikel vinden' hiernaast.

Zoek met behulp van de ‘Single Citation Matcher’ het volgende artikel op in PubMed.

Single Citation Matcher - example article

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Filters - het beperken van het aantal zoekresultaten

Als je ondanks het gebruik van goede zoektermen toch te veel treffers krijgt, kun je via filters je zoekactie verder inperken. Hiervoor voer je eerst een zoekactie uit. In de resultatenlijst zie je vervolgens in de linkerzijbalk een aantal filters die je aan kunt klikken.

Je kunt nu bijvoorbeeld instellen dat PubMed alleen zoekt binnen bepaalde soorten publicaties, of binnen een bepaalde tijdsperiode. Via de optie ‘Show additional filters‘ zijn nog meer filters beschikbaar, bv. voor leeftijdsgroep (‘Ages‘) en bepaalde groepen tijdschriften (‘Journal categories‘):

Als je de optie ‘Journal categories‘ aanklikt kun je je zoekactie bijvoorbeeld beperken tot artikelen in een subset van ca. 120 belangrijke klinische tijdschriften, de zgn. ‘Core clinical journals’.

Screenshot Journal categories

Wees voorzichtig met het gebruik van deze filters: je krijgt al snel een te sterke inperking van je zoekresultaten. Bovendien verlies je in veel gevallen de recente, nog niet geïndexeerde artikelen. Dit komt doordat de meeste filters (behalve die voor taal en publicatiedatum !) gebaseerd zijn op MeSH-termen.

Let op: Eenmaal ingestelde filters blijven gelden voor alle volgende zoekacties, totdat je ze verwijdert.

Screenshot of 'activated filters'

Clinical Queries

Een heel andere manier van zoeken is het gebruik van vooraf ingestelde zoekfilters. In het beginscherm van PubMed vind je deze door onder ‘PubMed Tools’ te klikken op 'Clinical Queries':

 

 

In het scherm dat nu verschijnt kun je een zoekactie uitvoeren. Je krijgt pas na het invoeren van een term de 3 verschillende soorten filters te zien: 'Clinical Study Categories', 'Systematic Reviews' en 'Medical Genetics'. In deze tutorial richten we ons op de eerste twee.

 

PubMed_Clinical Queries

 

Je kunt zoektermen invoeren in de zoekbalk, maar je kunt ook het nummer van een eerder uitgevoerde zoekactie gebruiken, bijv. #3. Dit kan handig zijn als je al een ingewikkelde zoekactie hebt opgebouwd.

 

Bij ‘Clinical Study Categories’ kun je aangeven naar welk type onderzoek je wilt zoeken (etiology, diagnosis, therapy, prognosis, of clinical prediction guides). Ook kun je aangeven of je zoekactie ‘broad‘ moet zijn (sensitief: veel referenties, waarvan veel niet-relevant) of ‘narrow‘ (specifiek: minder, maar meer relevante artikelen; sommige relevante artikelen kunnen gemist worden). Als je onderaan de kolom op ' Filter' klikt,  zie je hoe de gebruikte filters eruit zien.

 

Binnen ‘Clinical Queries’ kun je ook gebruik maken van een filter voor ‘Systematic Reviews’. In de praktijk blijken de begrippen ‘review’ en ‘systematic review’ vaak verwarring te veroorzaken Daarom worden ze hieronder kort uitgelegd:

 

- Review: een overzichtsartikel (niet per se evidence-based)
- Systematic Review : overzichtsartikel  (van primaire onderzoeksartikelen) waarbij gebruik wordt gemaakt van expliciete en reproduceerbare methoden.
- Systematic Reviews (in PubMed): dát deel van de 28 miljoen treffers in PubMed dat voldoet aan het door NLM opgestelde zoekfilter.

 

Let op: Het zoeken met filters is een snelle manier om je zoekresultaten in te perken. Als je gebruik maakt van deze zoekmogelijkheid beperk je je echter tot het denkwerk van anderen. Het is maar de vraag of de gebruikte filters optimaal zijn voor jouw specifieke zoekvraag.

Een bekend artikel vinden

Als je op zoek bent naar een bekend artikel, bijvoorbeeld een artikel dat je bent tegengekomen in een handboek of een artikel dat je is aangeraden door je begeleider, dan kun je gebruik maken van de ‘Single Citation Matcher’ in het beginscherm van PubMed, onder ‘PubMed Tools’.


In de ‘Single Citation Matcher’ kun je de gegevens invoeren die je van de publicatie hebt. Vaak is het al voldoende om tijdschrifttitel, jaargang en paginanummer in te voeren; een handige toepassing als je incomplete gegevens hebt!