Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bronnen zoeken en gebruiken bij cursus GEO1-3051 : 3. Vastleggen: RefWorks/Mendeley

Gebieden in mondiaal perspectief, bachelor sociale geografie en planologie

REFWORKS/MENDELEY INTRODUCTIE

Geschatte tijd: 45 minuten

RefWorks en Mendeley zijn sites waar je in een eigen database simpel gegevens van gevonden literatuur kunt opslaan, organiseren en citeren. Leer werken met RefWorks of Mendeley door een van de twee minitrainingen rechts uit te voeren.

Beide systemen hebben hun voor- en nadelen, maar basisfuncties zijn in beide aanwezig. RefWorks wordt door iets meer zoeksystemen ondersteund, Mendeley is sterker in opslaan van volledige teksten van artikelen. Je kunt altijd later nog switchen en je tot dan toe gevonden literatuurgegevens overzetten naar de andere tool.  

NB Als op de UU-PC waarop je werkt in Word de add-on voor RefWorks ontbreekt (heet ook wel "Proquest for Word") dan kun je die zelf installeren via de Startknop van Windows: All programs | Standard | Geo | Install Proquest for Word.

 

 

 

Aan de slag met Mendeley

A) Installatie:

 1. Ga naar Mendeley en maak een gratis account aan
 2. Download de software om Mendeley op je computer te installeren
 3. Installeer de  Mendeley Importer in je browser.
 4. Installeer de add on (plug in) voor Word (de zogenaamde Mendeley Cite-o-Matic); dit is de tool waarmee je citaties importeert tijdens het schrijven van je stuk
 5. Configureer je watched folder.  Dit is een map op je harde schijf (bijv. getiteld "literatuur") die ingelezen wordt telkens als je Mendeley desktop start. Pdf's die je daar plaatst worden automatisch toegevoegd aan je Mendeley bibliotheek. Je doet dit in de desktop applicatie onder tools|options|watched folders.
 6. Je kunt ook auto-renaming bestanden configureren zodat de naam van je bestanden altijd op dezelfde manier opgebouwd wordt (bijv. auteur-jaar-titel).

B) Importeren

 1. Ga naar Google Scholar,  doe een zoekactie en importeer bibliografische gegevens met de bookmarklet ('save to Mendeley') die op de favorietenbalk staat.
 2. Ga naar WorldCat, doe een zoekactie en importeer bibliografische gegevens met de bookmarklet die op de favorietenbalk staat.
 3. Ga naar Scopus, doe een zoekactie en importeer bibliografische gegevens met de direct export van Scopus (vink relevante treffers aan, klik op export en kies Save to Mendeley)
 4. Vanuit een nieuwe zoekactie in Scopus ga je naar de full text van een paper en vanuit je pdf reader download je die tekst als pdf in de map op je harde schijf die je als watched folder hebt aangemerkt
 5. Op de Mendeley web interface ga je naar de tab papers en zoek je in de Mendeley catalogus naar een paper, van daaruit sla je de details op in Mendeley of ga je naar de full text en sla je de pdf op in je watched folder op je harde schijf.
 6. Probeer hoe je een referentie volledig handmatig kunt toevoegen (hoewel je hoopt dat zelden te hoeven doen natuurlijk)

C) Indelen, lezen, aantekeningen toevoegen

 1. Kijk wat je tot nu toe in je bibliotheek hebt geïmporteerd/toegevoegd, bekijk ook de  recently added en needs review mappen (niet volledige referenties vind je in de needs review map)
 2. Vanuit de bibliotheek open je de full text van een publicatie, markeer wat stukken tekst en voeg hier en daar aantekeningen toe
 3. Indelen: voeg een tag toe aan een referentie tag (in het rechtervenster met details van de publicatie) en maak een map aan (linkervenster) en sleep de publicatie naar die map.
 4. Synchroniseer je bibliotheek met je online acoount (synchroniseer knop in het hoofdmenu)

D) Citeren

 1. Open Word
 2. Schrijf zomaar een zin, zet de cursor halverwege en sla het document op
 3. Gebruik de Mendeley Cite-o-Matic op de tabs in Word en citeer een publicatie vanuit je Mendeley database
 4. Zet je cursor op de citatie in de tekst en klik op edit citation in het Mendeley Cite-o-Matic menu om te zien hoe je een citatie in de tekst kunt verfijnen (bijv. met paginanummers). N.B. je moet je cursor in de tekstregel van de edit citation box zetten om de opties te kunnen zien
 5. Genereer een bibliografie met de daarvoor bedoelde optie in Mendeley Cite-o-Matic
 6. Switch naar een andere citatiestijl (bijv. naar APA of de Chicago Style)

Hulp van Mendeley zelf: http://support.mendeley.com/

Aan de slag met RefWorks

Maak gebruik van de Handleiding RefWorks-3:

 • Onder SNEL-AAN-DE-SLAG doorloop je in een paar minuten de drie basale stappen van Aanmelden, Literatuur verzamelen, en In een tekst verwijzen naar literatuur. 
 • Gedetailleerde aanwijzingen voor verzamelen uit tientallen verschillende zoeksystemen
 • Instructie voor installatie van de invoegtoepassing Write-N-Cite in Word.
 • NB: de Libguide is nog in ontwikkeling; binnenkort worden o.a. diverse FAQs toegevoegd.