Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij Culturele Antropologie 1: Inleiding in CA 2018-2019: Voorbeelden boeken zoeken

In het studieonderdeel Culturele antropologie 1 maak je een geannoteerde bibliografie. Voor het zoeken van het wetenschappelijk materiaal gebruik je deze Libguide

Zoeken van boeken: Google Scholar en Google Books

Google Scholar is een grote zoekmachine voor wetenschappelijke publicaties. Het doorzoekt primair tijdschriftartikelen en doet dat in tegenstelling tot vrijwel alle andere zoeksystemen full text. Vanuit Google Books zijn echter ook de gegevens van een grote hoeveelheid wetenschappelijke boeken in Google Scholar terechtgekomen. Als je  Google Scholar met UBU link gebruikt krijg je direct een doorklikmogelijkheid naar de fulltext als  die bij de bibliotheek aanwezig is.

In Google Books vind je (gegevens over) meer dan 20 miljoen boeken en je kunt de volledige tekst van boeken doorzoeken. Echter lang niet altijd is die volledige tekst ook bij Google Books zelf te lezen. Het hangt af van auteursrechten en toestemming van uitgevers. Vooral oudere boeken waarvan het auteursrecht is verlopen zijn ook in hun geheel te lezen bij Google Books.

Gebruik Google Books naast de catalogus van de UB voor:

 • Achterhalen van boeken waarin je onderwerp/zoektermen niet in de titel staat, maar ergens in de tekst van het boek (dit kan ook veel ruis opleveren, dus let goed op de relevantie van de gevonden boeken);
 • (Met wat geluk) lezen van de gehele tekst van (delen van) boeken die de Universiteitsbibliotheek niet heeft (maar je kunt de UB ook verzoeken een boek aan te schaffen: dat gaat soms erg snel);
 • Via de extra gegevens die Google Books bij een boek vermeldt (citaties, related titles) op het spoor komen van meer boeken over hetzelfde onderwerp.

Als je relevante titels in Google Books hebt gevonden kun je deze vervolgens met de titel in de catalogus UBU opzoeken om de volledige tekst in handen te krijgen. Google Books toont helaas niet de UBUlink, zoals Google Scholar wel doet.

De speciale LibGuide Google Books UBU LibGuide Google Books biedt meer informatie over het prettige en het lastige van werken met Google Books.

Bewaren van een hyperlink

Als je een hyperlink bewaart moet dit een permanente hyperlink zijn (te herkennen aan bijvoorbeeld de term deeplink, permalink, doi (digital object identifier), stabiele url, of een icoon bijv.  of of  ).

Bewaar nooit hyperlinks uit zoekacties. Die gaan vaak gepaard met een (zoek)sessie code. Als de zoeksessie voorbij is werkt de hyperlink niet meer.

Zoeken van boeken: WorldCat

In WorldCat kun je de collecties van duizenden bibliotheken uit binnen- en buitenland doorzoeken. Je kunt er op wereldwijd, nationaal en Utrechts niveau zoeken. Ook de boeken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht (UBU) zijn te vinden in WorldCat (met UB ingang), zowel de papieren boeken als de tienduizenden e-books. 

Over veel van die boeken vind je ook op andere plekken (bijv. Google Books, Amazon of bij uitgeverswebsites) meer informatie, maar daar vind je niet de informatie die je nodig hebt om het boek te kunnen lenen of het e-book te openen.

Zoeken in het Basic Search balkje (dan zoek je op woorden uit de titel, trefwoorden en auteursnamen etc) geeft bij onderwerpszoekacties het beste resultaat. Als je naar een specifiek boek zoekt waarvan je de preciese titel weet kun je in Basic Search ook op titel zoeken. Voor nog specifieker zoeken op bijvoorbeeld titel plus auteursnamen moet je via Advanced Search zoeken.

Als je zoekt op onderwerp is het aan te raden om je zoekwoorden af te breken op de stam, om zo naar alle mogelijke varianten van het woord te zoeken. Dus bijvoorbeeld:

 • climat* mitigat* in plaats van climate mitigation
 • antropol* zoekt gelijktijdig naar antropologen, antropologie, antropologisch, antropologische, antropoloog,

Boeken zoeken in WorldCat (via de UB ingang):

 • Ga naar de homepage van de Universiteitsbibliotheek Utrecht en open WorldCat (onder Zoeksystemen)
 • Vul je Nederlandse en/of Engelse zoektermen in
  (In Basic Search zoek je op woorden uit de titel, auteursnamen, onderwerpen, enz. tegelijk, je kunt ook beperken tot zoeken op Titel alleen)
 • Standaard wordt in WorldCat gesorteerd op Library. Materiaal uit Utrecht komt dan als eerste boven in je zoekresultaat. Je kunt ook je zoekresultaat  beperken tot alleen Utrechts bezit (in linkerkolom bij zoekresultaat).
 • Wil je het materiaal uit alle Nederlandse bibliotheken zien, sorteer dan op 'Best match' en beperk je tot zoeken op 'Libraries in the Netherlands'.
 • Tip: gebruik de (tref-)woorden die je in de gevonden beschrijvingen aantreft om verder te zoeken. 
 • Klik in de titelbeschrijving op de 'Held By Utrecht University Library' link en op de volgende pagina op Exemplaren  voor de vindplaats (=collectie + plaatsnummer) in de bibliotheek. Je kunt ook op de titel van het boek klikken en via de 'Request item@uu' link het boek aanvragen.
 • ​Neem alle relevante gegevens voor de beschrijving van het artikel in de bibliografie over.  (Bekijk de speciale regels voor antropologen: zie document "Chicago Manual of Style").

Als je vragen hebt over het zoeken in WorldCat kun je eerst proberen zelf het antwoord te vinden via de LibGuide WorldCat. Kom je er dan nog niet uit kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Er is ook een    LibGuide Boeken zoeken.