Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Handleiding 'Kookboek' RefWorks: Delen, Exporteren

Delen

RefShare: aan anderen referenties toesturen

 

Gezamenlijk account: samen één database gebruiken

Gezamenlijk account

Om met meer mensen aan hetzelfde document te werken maak je een aparte database aan via 'sign up for a new account, en deel je Username & Password met je medeauteurs.

 

Alle gebruikers kunnen dan

  • referenties toevoegen aan de database
  • met behulp van Write-N-Cite verwijzen in het gezamenlijke document. 

RefShare

Wil je dat iemand een set bronnen bekijkt waarnaar jij wilt verwijzen, geef die persoon dan via een speciale URL beperkt toegang tot jouw database:

- De ontvanger heeft daarvoor ZELF GEEN REFWORKS ACCOUNT NODIG.
- De ontvanger kan ALLEEN de GEDEELDE map(pen) zien
- De ontvanger kan NIETS VERANDEREN aan jouw database,

 

  • Selecteer referenties die je wilt delen als volgt:
    • maak een nieuwe map aan - zie daarvoor [Beheren > Sorteren] - en plaats daarin alle referenties die je wilt delen;
    • klik onder [Organize & Share Folders] bij de gewenste map in de grijze balk op het 'verzend' icoontje en klik vervolgens op [Share];   
  • Het venster 'Shared Folder Options' verschijnt, met daarin de URL die voor deze folder is aangemaakt.
    • Onder [Share options], [Limitations], [Output Style Options] en [Fields to Share] kun je zien wat de ontvanger met de gezonden referenties mag doen, onder andere:   
      • exporteren naar een eigen database (de referenties krijgen daarin een ander volgnummer!)
      • een literatuurlijst aanmaken
    • In principe kun je de rechten aanpassen door een functie aan of uit te vinken en daarna te klikken op [Save], maar in de praktijk leidt aanpassen vaak tot een 'error'-bericht (dat je simpelweg kunt negeren);
    • Klik rechtsboven op [x] om het venster 'Shared Folder Options' te sluiten.

 

  • Verstuur de URL van de map die je wilt delen als volgt:
    • klik bij de gewenste map in de grijze balk op het 'share' icoontje ; 
    • kies daaronder voor de vierde mogelijkheid: [E-mail this share
    • het venster 'Send E-mail' verschijnt, met in het veld 'Message' de URL van de te delen map;
    • vul e-mail adressen in: achter [To] van de ontvanger, achter [From] van jezelf, en vul achter [Subject] een onderwerp in;
    • type een persoonlijke toelichting boven de URL in het veld [Message], en klik daarna op [Send E-mail].
    • De e-mail met de URL en boodschap wordt verzonden; er verschijnt een bericht als dat is gelukt.

Referenties exporteren

Referenties kun je ook uit RefWorks exporteren naar EndNote of Reference Manager.

  1. In je RefWorks database: 
    • Klik in de menubalk op [References >  Export];
    • Vink in het volgende scherm de gewenste selectie aan: [Selected] of  [Page] of [All in List];
    • Kies achter [Select an Export Format] voor [Bibliographic Software (EndNote, Reference Manager, ProCite)];
    • Klik op [Export References].
      • De geselecteerde referenties worden in het exportvenster weergegeven in het zogenaamde 'RIS Format'.  De meeste literatuurmanagementsystemen kunnen referenties in het RIS Format  verwerken;
    • Bewaar of kopieer de gegevens in het exportvenster:
      • Sla de gegevens op via [File > Save as];
      • OF selecteer alle gegevens en klik op [Copy].

  2. In je EndNote Library:
    • kies [File> import];
    • klik [Choose File] en blader naar de opgeslagen file;
    • Kies als Import Option [RefMan Ris]; indien niet direct zichtbaar, klik dan eerst op [Other Filters];
    • Klik op [Import]; controleer het resultaat!

  3. In je Reference Manager database:
    • Klik in de menubalk op [References > Import text file] (RefManager 10) of op [File > Import text file] (RefManager 11 en 12);
    • kies achter [Filter] voor [RIS.cap]; blader zonodig naar de juiste map;
    • blader achter [Text File] naar de opgeslagen file;
    • klik op [Import]; controleer het resultaat!