Skip to main content

Boeken zoeken: Snel aan de slag

Wat is een boek?

Boeken 

Een boek is een fysiek object van gehecht papier én een type publicatievorm. Het bevat vaak verschillende onderdelen: een titelpagina, een voorwoord, een inhoudsopgave, het hoofdgedeelte met tekst en/of afbeeldingen, het colofon, eindnoten en een trefwoordenregister.

E-books in de UBU

E-reader

De Universiteitsbibliotheek Utrecht heeft steeds meer digitale boeken (e-books) in huis. We hebben er nu ruim 90.000 van na 2004. Een e-book is een digitaal boek dat gedownload kan worden of op cd-rom staat. Je kunt het lezen op een computer, e-book-reader, tablet-computer of een smartphone, maar je kunt het boek of een deel ervan ook uitprinten.

Snel op zoek naar een boek?

Kapel UB Binnenstad

Voor een papieren boek, ga je meestal eerst naar:

Voor een digitaal boek (e-book) heb je de keuze uit meerdere catalogi en/of bestanden:

Rol in de wetenschap

Iemand die specifiek op zoek is naar een boek, zoekt vaak welbewust naar een diepgaande, wetenschappelijke studie over een bepaald onderwerp. Een dergelijke monografie bevat vaak overzichten en theorie en is vaak het resultaat van jarenlang onderzoek. Het is zeer geschikt als eerste ingang in een bepaald onderwerp, maar bevat niet de laatste actualiteit of kleinste nuance van de wetenschappelijke discussie.

Ter vergelijking: een tijdschriftartikel dat door zijn beperkte omvang sneller gepubliceerd wordt, zal vaak veel meer op de actualiteit gericht zijn. Ook is het besproken onderwerp in een artikel over het algemeen zeer specialistisch van aard en bestemd voor een specifieke doelgroep.

Hoe krijg ik een papieren boek in handen?

 
  • Kijk in de catalogus onder Beschikbaarheid op 'Exemplaren' om de vindplaats van het boek te achterhalen
  • Bekijk of het boek in de Uithof of in de Binnenstad staat, pak het uit de kast of vraag het aan.
  • Niet aanwezig in de UBU?
    • Ga naar een andere UB in Nederland. Studenten en medewerkers hebben recht op een gratis lenerspas van deze instellingen.
    • Vraag je boek aan via IBL (Interbibliothecair Leenverkeer). Let op: dit brengt wel kosten met zich mee!

Youtube

PR voor het 'papieren boek' op Youtube:

Filmpjes over boeken zoeken in de UBU

Bekijk de volgende Filmpjes van de UBU: