Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Bladmuziek zoeken: Snel aan de slag

Wat is bladmuziek?

Bladmuziek bevat de grafische weergave van muziekwerken. Een muziekwerk wordt grafisch weergegeven met behulp van muzieknoten of een andere vorm van muziekschrift. Bladmuziek is er op allerlei dragers (o.a. op papier, op microfilm/fiche, digitaal.)

De collectie bladmuziek in de UB

De collectie Muziekwetenschap (MUZ) staat in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad in gebouwdeel D, niveau -1. De naslagwerken staan apart, in gebouwdeel D, niveau 0. Alle bladmuziek en boeken kun je vinden en aanvragen via de catalogus.

Zoeken naar bladmuziek in de Universiteitsbibliotheek Utrecht

Een concreet muziekstuk (in gedrukte vorm) is vaak aanwezig in de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Om een muziekstuk te vinden zoek je in de catalogus.

Weet je de componist en de titel van het muziekstuk?

Tik dan de naam van de componist en een of meer termen uit de titel in bij "Zoek in alle velden". Kies een beperkt aantal termen die je zoekgang zo specifiek mogelijk maken. Bijvoorbeeld:

      Je zoekt bladmuziek vaKV 30n de Sonate voor piano en viool KV 30 van de componist Wolfgang Amadeus Mozart. Tik in bij Zoek in alle velden: Mozart KV 30 (meer termen hoef je niet in te tikken, deze drie  termen bij elkaar vormen een voldoende precieze combinatie.) Je krijgt een lijst met een aantal treffers. Klik nu op Filter; ga vervolgens naar Materiaalsoort en kies daar de optie Bladmuziek. Het resultaat is: een klein aantal treffers, waarvan de meeste relevant.

 

Je zoekt bladmuziek van de cantate Herr, gehe nicht ins Gericht BWV 105 van Johann Sebastian Bach. Tik in bij Zoek in alle velden: Bach gericht 105. Je krijgt een lijst met 4 treffers. Klik nu op Filter; ga vervolgens naar Materiaalsoort en kies daar de optie Bladmuziek. Het resultaat is: 3 treffers, alle relevant.  

Weet je alleen de titel van het muziekstuk? Of weet je alleen maar een paar woorden uit de titel?

Tik dan een of meer termen uit de titel in bij "Zoek in titel". Kies ook nu een paar termen die je zoekgang zo specifiek mogelijk maken. Bijvoorbeeld:

Je zoekt bladmuziek van Musique pour l'esprit en deuil (je bent vergeten wie de componist is.) Tik musique deuil in bij Zoek in Titel. Je krijgt een lijst met een aantal treffers; de combinatie van termen was blijkbaar specifiek genoeg, ze blijken allemaal betrekking te hebben op de compositie Musique pour l'esprit en deuil van de componist Rudolf Escher. Klik nu op Filter; ga vervolgens naar Materiaalsoort en kies daar de optie Bladmuziek.

Zoeken naar digitale bladmuziek

Veel bladmuziek is tegenwoordig ook digitaal te vinden, met name bladmuziek waarop geen copyright rust: die bladmuziek is "rechtenvrij" en mag daarom in digitale vorm via internet beschikbaar worden gesteld. Vaak is bladmuziek rechtenvrij als het werk of de uitgave 70 jaar of ouder is (maar dit kan per land verschillen). 

LET OP: Deze oudere bladmuziekuitgaven beantwoorden lang niet altijd aan de actuele wetenschappelijke inzichten. Je moet ze dus met de nodige voorzichtigheid gebruiken. Vaak zul je de nieuwste, aan de huidige wetenschappelijke inzichten beantwoordende bladmuziekuitgaven vinden in de papieren UB-collectie Muziekwetenschap. Je kunt die uitgaven vinden via de bibliotheekcatalogus (zie hierboven, Zoeken naar bladmuziek in de Universiteitsbibliotheek Utrecht.) 

Belangrijke startpunten voor het zoeken naar digitale bladmuziek zijn:

 • International Music Score Library Project (IMSLP) 
  Het IMSLP is een virtuele bibliotheek met partituren die zich in het publieke domein (gratis en legaal toegankelijk) bevinden. Bovendien kunnen componisten hier hun werk deponeren als zij instemmen met vrije verspreiding daarvan
 • WIMA (Werner Icking Music Archive)
 • Mutopiaproject
 • Muziekschatten
  Een selectie van ruim 5000 muziekwerken uit de voormalige Muziekbibliotheek van de Omroep die u kunt downloaden en afdrukken. Speel of zing deze werken en zend uw opnames naar de virtuele studio. 
 • Vaak zijn er liefhebbers actief voor een bepaalde componist. Zo is er een Bachliefhebber, die (bijna) alles van Bach verzamelt  op de site:  GreatJSBach 
  Het navigeren over deze Koreaanse site is even wennen, maar hier kun je de volledige werken van Johann Sebastian Bach als PDF-bestanden downloaden. Veel alt- en tenorsleutels. Bij de cantates zijn alleen klavieruittreksels beschikbaar, niet de orkestpartijen.
  Tip: Klik op de “W” om naar de werkenlijst te gaan.
 • Voor klassieke koorwerken kan je het beste gaan naar: ChoralWiki
  Choral Public Domain Library (CPDL, ook ChoralWiki) is een digitale bibliotheek met partituren van meer dan 11.000 klassieke koorwerken die gratis beschikbaar gesteld worden onder een open-source licensie.
 • Voor muziek van voor 1600 zijn belangrijk: 
  • The CMME Project     Dit project biedt nieuwe open access-edities van belangrijke composities uit de periode tot 1600, gemaakt door topwetenschappers. Je kunt kiezen uit verschillende soorten muzieknotaties.      
  • DIAMM Digital Image Archive of Medieval Music  
   Zeer grote verzameling van muziekhandschriften tot ca. 1550  

Meer over bladmuziek van afzonderlijke componisten vind je op de pagina meer weten