Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Handleiding RefWorks-3: SNEL AAN DE SLAG

Literatuurbeheer met Proquest/RefWorks3

Je werkstuk is niet compleet zonder de juiste literatuurverwijzingen en een correcte literatuurlijst!

Met RefWorks-3 maak je die (bijna) automatisch:  

Volg de onderstaande STAPPEN 1 t/m 3

 

Werk je op een privé apparaat? Dan verdient het aanbeveling om gelijk met de meest recente Word-versie te (gaan) werken. Dat voorkomt dat je later de Add-in Write-N-Cite opnieuw moet installeren (waarbij dan mogelijk complicaties optreden).
Medewerkers en studenten van de Universiteit Utrecht kunnen Microsoft Office-365 gratis op hun persoonlijke apparatuur installeren. Zie https://handleidingen.uu.nl/en/handleiding/office-365-thuis-installeren/

STAP 1: Account aanmaken (of inloggen)

► Maak een persoonlijk account aan:

Let op: Gebruik NIET hetzelfde password als voor je legacy RefWorks account

Als je dat wel zou doen dan wordt je 'oude' database automatisch geconverteerd naar ProQuest/RefWorks en dan kun je problemen krijgen met het werken in documenten die gekoppeld zijn aan je oude database.

  • Je ontvangt een e-mail van ProQuest
  • Klik op de 'activation link'
  • Je nieuwe database wordt geopend.
  • Je kunt de mogelijkheden en tools gelijk bekijken, maar sla het installeren liever even over tot je de twee basisstappen hebt gedaan:

► Ga naar STAP 2

STAP 3A: Verwijzen naar literatuur (in Microsoft Word)

► Voeg verwijzingen toe aan je tekst

  • Start een Word document
  • Klik in de menubalk op het tabblad [ProQuest] of [RefWorks] en log in

Is de ProQuest/RefWorks-knop niet aanwezig? Installeer dan eerst Write-N-Cite (zie de box hieronder).

  • Zet de cursor op de gewenste plek in de tekst
  • Klik op [Insert Citation] > [Insert New]
  • Klik op een [Folder] en blader naar de gewenste referentie, of zoek de referentie op via auteur, titelwoord, etc.
  • Dubbelklik op een [Referentie] en dan op OK
  • Herhaal  [Insert Citation] op een andere plek
  • Klik op [OK]

 

► Maak de literatuurlijst

  • Zet de cursor onderaan het document
  • Klik op [Bibliography Options] > [Insert Bibliography]
  • Klik op ▼ achter [Style] en kies de gewenste opmaakstijl, bijvoorbeeld 'Harvard' (toont {auteur, jaar}) of 'Vancouver' (toont een volgnummer)

Write-N-Cite installeren in Word

► Installeer Write-N-Cite op privé-apparatuur

  • Zorg dat Word uit staat
  • Ga naar je ProQuest/RefWorks database
  • Klik op het [More] symbool en klik daaronder op [Tools]
  • Blader naar de plug-in voor Word: doorgaans geeft je laptop of pc zelf aan welke versie hiervoor nodig is. NB sóms zijn beide bit versies nodig!

► Installeer Write-N-Cite op UU-apparatuur

  • Zorg dat Word uit staat
  • Ga naar het Startmenu, linksonder op de PC of laptop
  • Blader naar UU-applications
  • Klik op [Install ProQuest for Word (Write-N-cite 4.5.1540)]

STAP 2: Literatuur-referenties verzamelen

► Verzamel referenties via 'Export' uit een zoeksysteem

  • een aantal tegelijk, bijvoorbeeld uit Scopus
    • Vink twee of meer treffers aan
    • Klik in de menubalk op [Export]
    • Vink in het volgende venster [RefWorks] aan
    • Klik nogmaals op [Export] en kies daarna voor de juiste database
  • een-voor-een, bijvoorbeeld uit Google scholar
    • Klik in de regel onder één van de gevonden publicaties op het [Cite] symbool 
    •  Kies [RefWorks]
  • Je hebt nu een aantal referenties in je database

► Ga naar STAP 3A of 3B

STAP 3B: Verwijzen naar literatuur (in Google docs)

Voeg verwijzingen toe + een literatuurlijst  

  • Start een Google docs document
  • Klik op [Add-on] en daaronder op [ProQuest/RefWorks > Manage citations]

Zie je deze Add-on nog niet? Installeer die dan eerst (zie de box hieronder).

  • Kies een bron en klik op [Cite this];
    • De verwijzing verschijnt in de tekst
    • Onderaan wordt automatisch een literatuurlijst aangemaakt
  •  Herhaal op een andere plek

 

Pas de weergave aan van verwijzingen en literatuurlijst  

  • Klik op het radertje in de Add-on
  • Klik op [Change citation style]
  • Type de naam in van de gewenste opmaakstijl, bijvoorbeeld van een bepaald tijdschrift
  • Klik op [Update document]

ProQuest/RefWorks Add-on installeren in Google docs

Installeer de Add on  

  • Start een Google docs document
  • Klik in de menubalk op Add-ons 

  • Zoek de Add-on ProQuest/RefWorks op en installeer deze

 

Let op:

Tijdens de installatie worden verschillende waarschuwingen gegeven en gaat de installatie pas verder als je daarvoor toestemming geeft.

De reden is NIET dat de app onbetrouwbaar is, maar omdat Microsoft verplicht is om deze waarschuwingen te geven en pas verder mag gaan als je akkoord gaat. 

Deze app is volledig betrouwbaar dus je kunt de installatie  zonder enig risico toestaan.