Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij Introductie ASW Academische vaardigheden (2018-2019): Zoeken van een artikel

Op deze pagina

Opdracht 1A en informatie over Known item search naar artikelen (zie hiervoor ook Module 1 uit de online training)

Voorbeelden:
Zoeken in WorldCat
Zoeken via tijdschriftenlijst
Zoeken in Google Scholar

Opdracht 1A

Zoek de volgende artikelen, gebruik de voorbeelden als je er zelf niet uit komt:

1. Frederickson, B. L. en Roberts, T. A. (1997). Objectification theory: Toward understanding women’s lived experiences and mental health risks. Psychology of Women Quarterly, 21, 173-206.

2. Maddox, M. (2013). Prosper, consume and be saved. Critical Research on Religion (1),1, 108- 115. DOI: 10.1177/2050303213476108

3. Moffitt, T.E. (1993). Adolescence-limited and life-course persistent antisocial behavior: A developmental taxonomy. Psychological Review, 100, 674-701.

4. Alba, R. (2005). Bright vs. blurred boundaries: Second-generation assimilation and exclusion in France, Germany, and the United States. Ethnic and Racial Studies, 28(1), 20–49.
 

Sla de teksten meteen op als pdf of mail ze naar jezelf. Dan heb je alles compleet. Zie hiervoor het tabblad 'full text'

Known item search: zoeken naar specifieke artikelen

Heb je gegevens van het artikel, zoals de exacte titel, woorden uit de titel, de auteur(s) of de naam van het tijdschrift? Voor een known item search geldt:

 • Weet je de exacte titel van het artikel? Zoek in WorldCat UU of Google Scholar: plaats de titel tussen dubbele aanhalingstekens (".."). Geen treffers? Probeer dan ook nog de gewone Google.
 • Weet je enkel de auteursnaam? Dan zijn Scopus, WoS of WorldCat UU de handigste zoeksystemen.

Digitale tijdschriften

Weet je de titel van het tijdschrift en de jaargang? In het overzicht van digitale tijdschriften vind je de lopende en afgesloten abonnementen van de bibliotheek op alfabetische volgorde. Ook kun je zoeken op vakgebied (By subject), of op uitgever (Advanced Search > Vendor). 

Voorbeelden

Kom je er niet uit? Klik dan op een van de tabjes  hiernaast en bekijk hoe je een artikel zoekt in WorldCat, de Tijdschriftenlijst of Google Scholar.

WorldCat is een catalogus waarin je op wereldwijd, nationaal en Utrechts niveau kunt zoeken. De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is vindbaar in WorldCat samen met het materiaal van duizenden bibliotheken en uitgevers wereldwijd.

De Universiteitsbibliotheek Utrecht biedt een geoptimaliseerde ingang voor WorldCat met extra zoekfuncties en filtermogelijkheden. Deze gebruik je via: https://utrechtuniversity.on.worldcat.org (NB! let hier goed op, er bestaat ook www.worldcat.org die deze Utrechtse functionaliteiten niet biedt).

Voorbeeld uit de verplichte literatuur:

Frederickson, B. L. en Roberts, T. A. (1997). Objectification theory: Toward understanding women’s lived experiences and mental health risks. Psychology of Women Quarterly, 21, 173-206.

 1. Ga naar de homepagina van de Universiteitsbibliotheek Utrecht
 2. Kies voor Zoeksystemen: In het lijstje met "Snel naar zoeksystemen:" staat WorldCat
 3. Zoek op de titel van het artikel (dus zonder auteurs en andere informatie), kies voor snelheid voor zoeken 'in title'. Bij publicaties die beschikbaar zijn voor de Universiteit Utrecht, zie je onder de titelbeschrijving een directe link naar de FullText. Die FullText link brengt je meteen naar het artikel, klik op PDF en download het artikel.
 4. Als het tijdschrift in Utrecht aanwezig is als papieren versie kan je via WorldCat het tijdschrift waarin het artikel staat aanvragen en later zelf ophalen bij de balie van de bibliotheek, zie ook https://www.uu.nl/universiteitsbibliotheek/praktisch/lenen.
 5. Voor meer informatie over zoeken in WorldCat zie de Libguide WorldCat.

Artikelen uit wetenschappelijke tijdschriften zijn meestal niet vrij beschikbaar op het web. Via de "Tijdschriftenlijst" van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is een overzicht beschikbaar van alle tijdschriften waarvan de volledige tekst beschikbaar is bij de UB.

Voorbeeld uit verplichte literatuur:

Maddox, M. (2013). Prosper, consume and be saved. Critical Research on Religion (1),1, 108- 115. DOI: 10.1177/2050303213476108

Stappen:

 1. Ga naar de homepage van de Universiteitsbibliotheek Utrecht
 2. Kies voor Zoeksystemen > Klik onder "Zoeken in de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht"  op Digitale tijdschriften
 3. Zoek op hele titel van het tijdschrift, kies voor het juiste tijdschrift als meerdere opties geboden worden
 4. Kies voor het juiste jaar en het juiste volume (jaargang)
 5. Klik op het juist issue en zoek het artikel
 6. Download pdf-bestand.

Via Google Scholar kun je snel achterhalen of de volledige tekst voor de Universiteit Utrecht wel beschikbaar is.

Voorbeeld uit de verplichte literatuur:

Moffitt, T.E. (1993). Adolescence-limited and life-course persistent antisocial behavior: A developmental taxonomy. Psychological Review, 100, 674-701.

 1. Ga naar de homepagina van de Universiteitsbibliotheek Utrecht
 2. Kies voor Zoeksystemen: In het lijstje met "Snel naar:" staat Google Scholar (met UBULink)
 3. Zoek in Google Scholar (via de pagina's van de UBU) op de  (hele) titel van het artikel. (niet de hele titelbeschrijving, alleen de titel, dus zonder auteurs en tijdschriftgegevens)
 4. Bij publicaties die niet voor iedereen toegankelijk zijn maar wel beschikbaar voor de Universiteit Utrecht, zie je in de rechterkolom de  tekst: FullText@UBULink Klik op deze link en kies vervolgens voor Ovid PsycArticles.
 5. Soms zie je wel de titel die je zoekt, maar niet de UBU link in je Google Scholar results. Klik dan op de optie: 'alle xx versies' (soms ook de twee pijltjes naar rechts >>) en kijk of bij deze andere versies wel een UBU link beschikbaar is. Afhankelijk van de browser kan het ook onder 'verwante titels' staan. M.a.w. klik wat rond en geef niet te snel op!
 6. Download of e-mail het pdf-bestand.
Loading ...